10 greseli care distrug relatia cu partenerul de viata

Numarul divorturilor si al despartirilor este in continua crestere, iar relatiile fara sfarsit rareori mai exista. Timpul liber din ce in ce mai limitat, orgoliile si  problemele de comunicare sunt numai cativa factori care contribuie la erodarea relatiei.

 

Iata cele mai comune greseli ce apar in cuplu, care duc la despartire:

Asteptari nerealiste cu privire la schimbarea pe care partenerul ti-ai dori sa o faca de dragul tau – nimeni nu e perfect, insa avem tendinta de a uita de fiecare data acest aspect. Atunci cand incepi o relatie fiind constient de defectele partenerului, insa sperand ca acesta sa se schimbe de dragul tau, pe parcurs, nu faci altceva decat sa setezi contextul ideal pentru dezamagire. Oricat si-ar dori cineva sa se schimbe, rareori acest lucru chiar se intampla. Asadar, daca nu iti poti accepta partenerul asa cum este, cu bune si cu rele, nu incepe relatia pentru ca vei suferi o deziluzie.

Nevoia permanenta de a “castiga” – oamenii au tendinta de a se certa des pentru ca au opinii diferite. Ego-ul este cel care vrea sa domine, avand ultimul cuvand de spus. Rareori insa faptul ca ai ultimul cuvant de spus aduce ceva bun pentru relatia ta. Mai degraba, ascultati-va reciproc opiniile si trageti o concluzie impreuna.

Permiterea altor persoane sa intervina – fie ca este vorba despre un membru al familiei ori de un prieten apropiat, a treia persoana prezenta in relatia voastra nu va face altceva decat sa grabeasca finalul. Tu si partenerul de viata sunteti singurii in masura sa va dati cu parerea cu privire la problemele voastre.

Neglijarea nevoilor emotionale si fizice ale partenerului – este important sa stii ca neglijarea nevoilor partenerului va produce distantarea sa, care de multe ori este iremediabila.

Resentimentele – daca te concentrezi pe lucrurile negative din trecut, relatia voastra nu va putea merge inainte. Resentimentele duc intotdeauna la despartire.

Nerespectarea diferentelor dintre tine si partener – suntem diferiti deci e normal sa avem opinii, dorinte, nevoi si preocupari diferite. Nu judeca alegerile facute de partener, chiar daca nu le poti intelege. Sustine-l si arata-i asta. Nerespectarea diferentelor dintre voi va eroda relatia.

Negarea vinei – recunoasterea greselii facute si cererea scuzelor sunt esentiale in relatia de cuplu. Orgoliile si neacceptarea vinei vor crea o ruptura intre cei doi.

Dorinta de a detine controlul asupra partenerului – controlarea partenerului reprezinta o problema care duce adesea la despartire. Dorinta exagerata de a detine controlul asupra altei persoane nu va face altceva decat sa o indeparteze pe aceasta.

Lipsa de comunicare – intre doua persoane care au o relatie nu trebuie sa existe secrete. Comunicarea este singura in masura sa rezolve orice problema de cuplu, daca ambii parteneri sunt dispusi sa fie deschisi si sa spuna lucrurilor pe nume.

Dependenta de partener – relatia de cuplu trebuie sa fie prioritara, insa asta nu inseamna ca esti legat cu un lant invizibil de partener. Amandoi aveti nevoie de activitati pe cont propriu si de timp petrecut de unul singur. Oferiti-va acest timp si nu vor aparea probleme.

sursa: doc