TRENDING
  • 22:34 » Ministerul Educației a virat banii pentru bursele elevilor pe lunile septembrie și octombrie
  • 22:27 » Un bărbat din Satu Mare a aflat că are BMW când a mers să plătească impozitele
  • 22:18 » Un băiat din Sibiu, în vârstă de 12 ani, este căutat de Poliție, după ce a plecat în urmă cu o zi de acasă
  • 22:13 » Un șofer a lăsat mașina pe o stradă care urma să fie asfaltată. Muncitorii au acoperit-o cu folie și au turnat ciment în jurul ei
  • 22:09 » Proprietarul Ferrari și-a cumpărat o mașină Dacia și îi place foarte mult: Avem și șofer la ea
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Unul dintre cei mai rapizi înotători ai secolului XX

Johnny Weissmuller (născut Johann Peter Weißmüller la 2 iunie 1904) a fost, înainte de a deveni actor, un sportiv talentat: înotător olimpic și jucător de polo. A fost unul dintre cei mai rapizi înotători ai secolului XX. A stabilit numeroase recorduri și a câștigat cinci medalii de aur la Jocurile Olimpice: la proba de 100 m liber, la cea de 400 de m liber și la proba de ștafetă 4 × 200 m la Jocurile Olimpice de vară din 1924 de la Paris, apoi la proba de 100 de m liber și la cea de ștafetă 4 x 200 de m la Jocurile Olimpice de vară din 1928 de la Amsterdam. Weissmuller a câștigat, de asemenea, o medalie olimpică de bronz cu echipa de polo pe apă, la Paris.

După ce s-a retras din înot, Weissmuller l-a interpretat pe Tarzan, eroul junglei inventat de Edgar Rice Burroughs, în douăsprezece filme de lung metraj, între 1932 și 1948. A continuat să joace în șaisprezece filme „Jungle Jim”, pe o perioadă de opt ani, apoi a filmat 26 de episoade suplimentare de o jumătate de oră din serialul TV „Jungle Jim”.

Născut în Banat, a emigrat în SUA de la 7 luni

Johann Peter Weißmüller s-a născut într-o familie de șvabi din Banat, în Freidorf, un sat care pe atunci făcea parte din Austro-Ungaria, în prezent fiind cartier al Timișoarei. A fost botezat în credință catolică cu versiunea maghiară a numelui său german, János.

Când avea numai 7 luni, la 26 ianuarie 1905, a pornit alături de părinți într-o călătorie de 12 zile cu vaporul spre Ellis Island. Familia a emigrat la Windber, în Pennsylvania, iar aici, în anul următor se năștea fratele lui Johnny, Peter. Copil bolnăvicios, lui Johnny i s-a recomandat să facă sport și așa a devenit un înotător remarcabil.

Cum a devenit „Tarzan” și cum celebrul său strigăt l-a scăpat de revoluționarii cubanezi

Primul rol al lui Weissmuller a fost unul fără replici. Îl juca pe Adam în filmul „Glorifying the American Girl” (1929). A apărut acoperit doar cu o frunză de smochin în timp ce o ridica pe umeri pe actrița Mary Eaton. A fost marea sa șansă. Remarcat de scriitorul Cyril Hume, i s-a încredințat apoi rolul lui Tarzan în „Tarzan, omul-maimuță” din 1932.

Celebrul strigăt al lui Tarzan a fost creat de operatorul de înregistrări sonore Douglas Shearer, care a înregistrat strigătul normal al lui Weissmuller, dar l-a redat apoi în sens invers. Se povestește că în timpul revoluției cubaneze, pe când Johnny Weissmüller juca golf cu niște prieteni în Cuba, jucătorii s-au trezit înconjurați de revoluționari înarmați. Fără să-și piardă cumpătul, Weissmüller a lansat celebrul strigăt al lui Tarzan, iar soldații, recunoscându-l, au fost foarte încântați să escorteze grupul într-o zonă sigură.

Weissmuller s-a retras din actorie în 1957.

A salvat 11 oameni de la înec

Dincolo de cariera sa ca sportiv și actor, 11 oameni îi datorează viața lui Johnny. În 1927, în timp ce se antrena pentru maratonul de la Chicago, Weissmuller i-a salvat de la înec după ce ambarcațiunea lor s-a răsturnat pe furtună.

În 1974, Weissmuller și-a fracturat atât șoldul, cât și piciorul. A fost începutul unor ani de sănătate șubredă. În timp ce era spitalizat, a aflat că, în ciuda forței sale și a regimului zilnic de înot și exerciții fizice pe care îl avea de-o viață, avea o afecțiune cardiacă gravă.

În 1977, a suferit o serie de accidente vasculare cerebrale. În 1979 s-a mutat împreună cu ultima sa soție, Maria, (a avut cinci soții) în Acapulco, Mexic, acolo unde fusese și locul de filmare al ultimului său film din seria „Tarzan”.

Fiul său, Johnny Weissmuller jr., a fost la Timișoara

La 20 ianuarie 1984, Weissmuller a murit din cauza unui edem pulmonar. Avea 79 de ani. A fost înmormântat chiar lângă Acapulco, iar în momentul în care sicriul său a fost coborât în pământ, o înregistrare a celebrului strigăt al lui Tarzan pe care îl inventase a fost difuzată de trei ori. Fusese dorința sa expresă. 21 de salve de tun au fost trase în onoarea sa, la fel ca în cazul unui șef de stat, un protocol ce fusese aranjat de senatorul Ted Kennedy și de însuși președintele Ronald Reagan.

Fiul său, Johnny Weissmuller jr., născut în 1940, a practicat de asemenea înotul și a fost actor, fără a atinge însă performanțele carierei tatălui său. A scris însă o carte de memorii despre tatăl său, în 2002, și a venit la Timișoara în 2004 să o promoveze. A murit în 2006, la 65 de ani, în urma unui cancer hepatic.

În 2004, autorităţile de la Timișoara au pregătit o placă memorială dedicată împlinirii a 100 de ani de la naşterea actorului, cu inscripţia „Aceasta este casa în care campionul de înot olimpic şi marele actor Johnny Weissmuller s-a născut la 2 iunie 1904”. A fost dezvelită de fiul său, dar de fapt nu s-a identificat exact casa în care s-a născut „Tarzan”, cel mai probabil aceasta fiind distrusă în timp.

sursa: digi24.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide