TRENDING
  • 9:41 » TOMAC
  • 21:00 » Accident rutier în Pădurea Priseaca. O persoană a fost dusă la spital.
  • 20:59 » Horoscop 22 martie 2023. Succes în afaceri pentru unele zodii.
  • 20:57 » Vremea 22 martie 2023: Se răcește în toată țara.
  • 20:56 » Fără păcănele la parterul blocurilor şi în localităţile mici. “Statul nu mai poate fi doar un martor la toată tragedia asta”.
Daca ti-a placut, distribuie acum!

În urmă cu 105 ani se năştea la Scorniceşti fostul dictator Nicolae Ceauşescu. 26 ianuarie era declarată zi de sărbătoare naţională în perioada comunistă, iar românii se întreceau în a-i face cadouri “celui mai iubit fiu al poporului”.

Pe străzile marilor orașe se organizau tot soiul de evenimente care îl omagiau pe Ceauşescu, iar oamenii erau aduşi din fabrici şi uzine, special pentru a asista la ele. Însă clasa muncitoare se întrecea în a-i face daruri conducătorului.

Cei care l-au cunoscut pe Nicolae Ceaușescu au povestit, de-a lungul anilor, că acesta nu era încântat de darurile pe care le primea, multe dintre ele nefiind folosite vreodată.

Le adunam pe toate în nişte depozite din strada Molière. Erau fotolii, canapele – disparate -, covoare pe care scria, din ţesătură câte ceva de genul: Să ne trăiţi, tovarăşe Nicolae Ceauşescu! Deci, inutile. În ultimul timp, se ajunsese la decizia ca arhitecţii să scrie la judeţe cam ce cadou să pregătească, ataşându-le uneori şi schiţa de model. Noi lucram la atâtea palate şi aveam nevoie de mobile, dar cele primite de ziua lui Ceauşescu erau inutilizabile. Nici tablourile nu se puteau folosi, fiindcă îi reprezenta pe ei doi sau numai pe el”,  spunea Camil Roguschi, fostul arhitect al lui Ceaușescu, relatează playtech.ro.

S-a născut, de fapt, pe 23 ianuarie

La peste 3 decenii de la căderea comunismului și executarea cuplului Elena și Nicolae Ceaușescu, în ziua de Crăciun, interesul publicului nu a scăzut față de acest subiect. Documente mai puţin cunoscute au fost date publicităţii de Arhivele Naţionale ale României, pe 26 ianuarie 2022, când s-au împlinit 104 ani de la naşterea lui Nicolae Ceauşescu.

sursa: adevarul.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide