TRENDING

12:14 » Canicula face prăpăd în țară: Zeci de persoane au leșinat din cauza căldurii. ANM avertizează că urmează zile de foc

12:12 » Cum este să mergi într-o tabără de vară în Coreea de Nord. Experiența bizară a unui tânăr rus în țara lui Kim Jong Un

11:56 » Românii care fug de caniculă în vacanță vor găsi în locurile preferate căldură și mai mare. Cum este vremea în Grecia, Italia și Spania

11:52 » LIVE TEXT „Am auzit focuri de armă”. Trump, rănit la un miting electoral în Pennsylvania. FBI: A fost o tentativă de asasinat

14:19 » Atac al ucrainenilor pe teritoriul Rusiei: Incendiu uriaș la o rafinărie de petrol din Rostov, după ce a fost lovită de drone

Daca ti-a placut, distribuie acum!

12 adolescenţi se pregătesc să devină lideri ai Europei. Tinerii sunt susţinuţi, încurajaţi şi îndrumaţi să-şi cunoască şi să-şi ceară drepturile atunci când acestea le sunt încălcate. Mai ales că aceşti 12 adolescenţi, membri ai Consiliului Consultativ al Copiilor, reprezintă vocea celor circa 40.000 de copii din județele Cluj, Dolj, Ialomiţa, Vaslui şi Vâlcea. Vorbim despre copii ce provin din zone defavorizate, din comunități vulnerabile, care au nevoie să fie  protejaţi şi ajutaţi de cei care îi înţeleg cel mai bine – copiii de vârsta lor.

Din cauza pandemiei, întâlnirile dintre tineri şi mentorii lor se desfăşoară online, cu un grad mare de participare. Tinerii care fac parte din proiect dau dovadă de responsabilitate şi implicare, făcându-şi timp să participe la aceste sesiuni, în ciuda programului şcolar încărcat (unii dintre ei fiind în anii terminali). Mai mult decât atât, chiar şi în vacanţă tinerii nu se dau în lături atunci când vine vorba despre cursurile Young Leaders Speak Out for European Values. Pentru că acestea înseamnă, dincolo de informaţiile împărtășite, şi exerciţiu practic în demersul lor de a deveni viitorii lideri ai Europei.

Jurnalistul-cetăţean, apărător al drepturilor

Primul jurnalist care le-a împărtăşit tinerilor informaţii de culise ale acestei profesii este Mihai Peticilă, fondator EduPedu.

“Diferenţa dintre un comunicator şi un jurnalist: jurnalistul poate să dărâme o imagine, dacă descoperă că e ceva în neregulă, în vreme ce comunicatorul o creează! – este punctul de la care a pornit jurnalistul.

Un alt mentor al tinerilor angrenaţi în program este Florinela Iosip, jurnalist la Şcoala9 / Libertatea. Ea le-a vorbit tinerilor pentru importanţa de a fi jurnalist-cetăţean: “Să nu vă fie frică să puneţi întrebări. Autorităţile sunt obligate să vă răspundă! Să nu vă fie frică de faptul că aţi putea părea neştiutori! Sunteţi tineri! E normal să nu știți anumite lucruri. De-asta puneţi întrebările!”, i-a încurajat ea.

Despre program

Young Leaders Speak out for European Values este un proiect lansat de Fundația World Vision România, finanțat de Uniunea Europeană. Scopul acestuia este de a sprijini angajamentul copiilor în procesele democratice și de a susține importanța reprezentării copiilor și a implicării cetățenești cu privire la teme de interes comun în Uniunea Europeană. Proiectul are o durată de un an şi vizează copiii cu vârste între 14 și 18 ani din zonele rurale, în special din cele defavorizate.

Copiii şi tinerii, factori de decizie în mai multe ţări

Programe similare se derulează şi în alte ţări, cum ar fi Irlanda, Findanda, Malta şi Germania. Perspectiva copiilor este considerată valoroasă și este solicitată în toate stadiile de planificare, implementare și evaluare a politicilor care îi privesc direct. De asemenea, tinerii participă la luarea deciziilor cu impact local. Prin programul Young Leaders Speak Out for European Values, România se aliniază practicilor eficiente ale ţărilor care pun mare preţ pe părerile copiilor atunci când iau decizii cu privire la viitorul acestora.

*Acest articol face parte din proiectul „Young Leaders Speak out for European Values”, finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul căruia EduPedu.ro este partener media. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a Fundației World Vision România și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.

Sursa: Edupedu.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide