TRENDING
  • 13:09 » O femeie, cadru militar în Bucureşti, a fost arestată după ce şi-ar fi bătut fetiţa de 2 luni. Copila a ajuns la spital cu fracturi
  • 13:02 » Scandalul redirecționării pacienților de la public la privat. Rafila: Ar trebui stabilite niște sancțiuni
  • 12:58 » Cătălin Cherecheş rămâne în închisoare. Curtea de Apel Cluj a respins contestaţia fostului primar
  • 12:50 » Irina Podnosova, fosta colegă de facultate a lui Putin, a fost confirmată ca președintă a Curții Supreme a Rusiei
  • 12:47 » Președintele conservator al Poloniei s-a întâlnit cu Donald Trump, la New York
Daca ti-a placut, distribuie acum!

14 intervenții implicând urși, de vineri până luni

De vineri și până azi au fost primite 14 apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care era semnalată prezența unor urși în localitățile Băile Tușnad, Izvoru Mureșului, Bălan și Borzont.

Cele mai multe solicitări pentru îndepărtarea urșilor din apropierea zonelor locuite au fost înregistrate vineri, 2 iulie, respectiv 10, marea lor majoritate din stațiunea Băile Tușnad. Cu toate acestea, primul apel a fost făcut la ora 01:03 din sat Borzont, comuna Joseni, un bărbat semnalând prezența unui urs la marginea localității. Mergând pe principiul trimiterii în zonă a celei mai apropiate echipe de intervenție, la caz s-a deplasat o echipă formată din polițiști, dar ursul părăsise singur locul unde fusese semnalat.

Au urmat opt apeluri din stațiunea Băile Tușnad, primul la ora 01:48 și ultimul la 23:38. În toate cazurile a fost semnalată prezența unor urși pe străzile din localitate, de fiecare dată echipajele de jandarmerie, sau de ordine publică formate din jandarm și polițist care au ajuns la scurt timp la fața locului au îndepărtat urșii din proximitatea zonelor locuite.
Din orașul Bălan am fost sunați la ora 23:38, de către o femeie care ne anunța despre prezența unui urs într-o curte din localitate. La caz a intervenit o patrulă de poliție.

Sâmbătă, 3 iulie, nu a fost înregistrat niciun apel prin care să ne fie solicitată intervenția.

Ziua de duminică, 4 iulie a debutat devreme, respectiv la ora 00:03, apelul fiind făcut din Băile Tușnad de către o doamna care semnala faptul că o ursoaică cu pui se află în grădina unei pensiuni din stațiune. Un echipaj de jandarmerie a ajuns în scurt timp pe strada Morii, dar ursoaica cu pui părăsise curtea. Ultimul apel din Băile Tușnad a fost făcut la ora 21:02, fiind semnalat un urs în centrul stațiunii, acesta hrănindu-se dintr-un coș de gunoi. Ursul a fost îndepărtat din apropierea zonelor locuite.

Ultimele două apeluri făcute duminică, 4 iulie, la ora 22:14 și luni, 5 iulie, ora 05:47 au fost făcute din localitatea Izvoru Mureșului. În ambele cazuri urșii au pătruns în gospodăriile oamenilor, provocându-le pagube materiale. Urșii au fost îndepărtați, la fața locului fiind prezent și un membru al asociației de vânătoare din zonă.

În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent și au fost anunțate autoritățile cu atribuții în acest domeniu, alături de care colaborăm, nefiind înregistrate alte evenimente.

În primele șase luni ale anului 2021, au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita 168 de apeluri făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care ne era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situațiile a fost trimis la fața locului un echipaj de intervenție.

Le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide