TRENDING
  • 22:34 » Ministerul Educației a virat banii pentru bursele elevilor pe lunile septembrie și octombrie
  • 22:27 » Un bărbat din Satu Mare a aflat că are BMW când a mers să plătească impozitele
  • 22:18 » Un băiat din Sibiu, în vârstă de 12 ani, este căutat de Poliție, după ce a plecat în urmă cu o zi de acasă
  • 22:13 » Un șofer a lăsat mașina pe o stradă care urma să fie asfaltată. Muncitorii au acoperit-o cu folie și au turnat ciment în jurul ei
  • 22:09 » Proprietarul Ferrari și-a cumpărat o mașină Dacia și îi place foarte mult: Avem și șofer la ea
Daca ti-a placut, distribuie acum!

incendii avion patras grecia profimedia-0624562230
Partea de nord a Mediteranei – Turcia, Grecia, Italia – este cuprinsă de incendii de vegetație. Focul a izbucnit și în sate de lângă Patras, al treilea oraș ca mărime al Greciei Foto: Profimedia

Sunt incendii de pădure de amploare în partea de nord a Mediteranei, în GreciaTurcia și Italia. O mare parte din insula Rhodos a rămas duminică fără curent electric și apă, din cauza unui incendiu de vegetație care a afectat rețelele de alimentare. Soldații greci au venit să ajute pompierii care se luptă cu focul. Două localități aflate în calea incendiului au fost evacuate parțial.

Incendiul din Rhodos s-a extins mai repede decât se așteptau autoritățile, din cauza temperaturilor mari și a vegetației foarte uscate. Ambele centrale electrice de pe insulă au fost închise, așa că s-a întrerupt curentul și apa. Zeci de pompieri au intervenit de urgență. Au primit ajutor de la voluntari, de la armata elenă și de la avioane specializate. Aeronavele au luat apă direct din mare.

Sunt incendii și în partea continentală a Greciei, mai precis în apropiere de Patras, în Peloponez. Focul a început în pădurile din zona de deal și s-au extins apoi în zona de coastă. De asemenea, din cauza focului, autostrada care leagă Patras de Corint și Atena a fost blocată. Pe unde au trecut flăcările, au rămas în urmă distrugeri mari.

„Măslinii mei au ars, doar animalele mari au scăpat. Magazia cu 300 de pachete pentru vânzare a ars, la fel și găinile, iepurii, tot”, se plânge un localnic.

„Avem multă pădure și nu a ars niciodată în ultimii 100 de ani”, spune un altul.

Peste 100 de incendii în 5 zile, în Turcia

Și coasta Turciei de la Mediterana este în flăcări.  La nici treizeci de kilometri nord de Rhodos este stațiunea Marmaris din Turcia. Aici continuă să ardă pădurile din apropierea hotelurilor.

În total, 117 incendii de pădure au mistuit suprafețe mari din coasta de sud a Turciei în cinci zile.  Distrugerile se văd și din satelit.

Șapte oameni au murit din cauza flăcărilor în Turcia.

Cele mai multe incendii sunt acum sub control, dar încă sunt focare în zonele turistice Manavgat, Bodrum și Marmaris. Pompierii țin flăcările departe de hotelurile pline de oameni, dar fermele și localitățile rurale din apropiere au fost afectate serios de flăcările mistuitoare.

„Când flăcările s-au apropiat de sat și vântul a început să bată, focul s-a răspândit prin tot satul. Incendiul este peste case. Nu înțeleg cum s-a întâmplat”, povestește un localnic.

„Satul nostru a ars în 15 minute. Din cauza vântului puternic, din păcate asta s-a întâmplat”, a relatat un alt martor.

Italia, împărțită în două de fenomene extreme

Incendii sunt însă și în Sicilia. Pompierii au avut peste 250 de intervenții. Focul a ajuns chiar pe o plajă din Catania, unde au ars umbrelele și șezlongurile din lemn. Sute de turiști au fost evacuați pe mare. 

Pe de altă parte, Italia se confruntă zilele acestea cu fenomene meteorologice extreme. În nord, țara este grav afectată de inundații în urma ploilor abundente, în timp ce în sud, temperaturile ridicate au ajutat la răspândirea a sute de incendii, unele dintre ele extrem de aproape de zonele rezidențiale.

Canicula, care agravează incendiile, va mai continua câteva zile.

Sursa: Digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide