BREAKING NEWS
 • 19:25 » Lista farmaciilor care testează gratuit pentru Covid-19, publicată de Ministerul Sănătății
 • 20:44 » ALIMENTEAZĂ ȘI STAȚIA DE CARBURANȚI RST TE PREMIAZĂ
 • 19:04 » Dosarul vaccinărilor fictive: Majoritatea clienților, racolați de un angajat al SJU Prahova cu atribuţii în lupta împotriva pandemiei
 • 18:59 » Statele Unite emit primul paşaport cu genul ”X” / Departamentul de Stat american a adăugat o casetă X pentru persoanele care nu se recunosc în criterile de gen propuse până acum
 • 18:57 » Drama profesorilor care sunt în activitate și nu au cu cine să-și lase acasă copiii
 • 18:56 » Protest AUR contra Certificatului Verde la Obor, una dintre cele mai aglomerate zone din București
 • 18:55 » Capitala nu mai e ce-a fost: orașul de provincie care vine tare din spate și ne arată că se poate

Adevărul iese la lumină: Cum putea Guvernul să se laude cu o rată mare de vaccinare, dar a eșuat din cauza unei instituții

Așa cum este normal într-o societate puternic afectată de trendurile neomarxiste, și în România s-a găsit vinovatul pentru orice nu decurge pe placul minorității care contestă normalitatea majorității. În România, campania de vaccinare s-a dovedit a fi un eșec, în cele din urmă. Vinovații, în opinia celor rupți de realitate: credincioșii, îndeosebi ortodocșii și Biserica Ortodoxă Română cu prelații și preoții ei. Și asta nu este de azi, când România a stabilit un record tragic atât la numărul de morți, cât și la numărul de infectări.

Dacă până la sfârșitul lui iunie, președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu se lăudau cu cifrele de români vaccinați, ajungând până într-acolo încât au spus că ”pandemia a fost oprită”, acum se dovedește că eșecul este cel care definește administrarea serurilor anti-COVID-19.

Desigur, cei care au purtat laurii succesului din prima parte a anului au fost politicienii, în timp ce acum se găsesc numai vinovați și aceia sunt, cu precădere, ortodocșii și Biserica Ortodoxă Română.

Însă, ce au făcut ortodocșii atât de rău încât să fie arătați cu degetul, alături de întreaga Biserică Ortodoxă Română? Răspunsul e cât se poate de simplu: unii s-au vaccinat, alții nu. Motivele sunt numeroase și țin de latura privată a fiecărui individ. Dar, o problemă rămâne nerezolvată, în toată această ecuație sanitară.

Ce a făcut Statul și instituțiile sale, în afară de a pasa pisica moartă sau leșinată în curțile ortodocșilor? Ei bine, în decembrie anul trecut, aflam că Guvernul a inițiat cu cultele legal recunoscute un dialog care să ducă tocmai la o rată de vaccinare care să surprindă Europa. Opinia civică cerea un dialog instituționalizat, după încălcările repetate ale drepturilor și libertăților cetățenești. S-a găsit un numitor comun pe Zoom, unde, probabil din cauza faptului că nu se dădea spor de calculator, ședințele au fost sistate de către ințiator după numai două astfel de întâlniri virtuale.

Secretariatul de Stat pentru Culte, instituția abilitată să mijlocească orice dialog între guvern și culte, dar și să alfabetizeze, și este mare nevoie!, actorii politici din executiv, a eșuat în rolul pe care putea să îl joace. Condus de Victor Opaschi, secretarul de stat aflat de cei mai mulți ani în Guvernul României, de pe vremea lui Victor Ponta, SSC a mimat un dialog inter-instituțional. Instituția din subordinea premierului, s-a extras din valul pandemic, lăsând baltă ”sinapsa” pe care o putea face între culte și epidemiologi, pe de-o parte, și politicieni și credincioși, pe de cealaltă.

Platforma care presupunea un dialog normal pentru secolul XXI a dispărut, după ce a luat ochii presei prin cele două întâlniri. SSC s-a spălat pe mâini și s-a ”dezinfectat” de orice vină în eșecul campaniei de vaccinare.

Așa cum remarca și epidemiologul Ştefan Dascălu, cercetător la Universitatea Oxford, „(…) principalele dificultăţi au rezultat din absenţa unui dialog între autorităţile de sănătate publică şi reprezentanţii Bisericii. Nu cred că li se poate reproşa cultelor eventuala reticenţă faţă de anumite măsuri şi recomandări venite din partea autorităţilor, în contextul în care foarte multe dintre ele au avut o implicaţie religioasă. Aici trebuia subliniat obiectivul comun – cel al sănătăţii şi bunăstării oamenilor – iar autorităţile trebuiau să găsească modalităţi mai eficiente de dialoga cu reprezentanţii cultelor. Ne gândim că foarte multe teorii ale conspiraţiei, atât faţă de vaccinare, cât şi faţă de pandemia COVID-19 în general, folosesc argumente greşite care adesea includ justificări religioase. În opinia mea, cred ca demontarea directă a acestora şi oferirea mecanismelor de a combate aceste dezinformări personalului clerical şi liderilor religioşi trebuia făcută mult mai devreme şi mai eficient”.

Dialogul despre care vorbește cercetătorul român de la Oxford trebuia inițiat, coordonat și mijlocit chiar de către SSC, instituția Guvernului, condusă de fostul consilier prezidențial al lui Ion Iliescu.

Biserica Ortodoxă Română, prin comunicatorii săi, îndeosebi prin purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a îndemnat credincioșii să asculte de sfaturile specialiștilor și chiar să se vaccineze. Așadar, BOR nu poartă vreo vină pentru că statul nu a știut să comunice, direct sau prin Secretariatul de Stat pentru Culte, cu credincioșii și să îi facă să aibă încredere în specialiști.

Sursa: Stiripesurse.ro
Daca ti-a placut, distribuie acum!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide