BREAKING NEWS
 • 19:25 » Lista farmaciilor care testează gratuit pentru Covid-19, publicată de Ministerul Sănătății
 • 20:44 » ALIMENTEAZĂ ȘI STAȚIA DE CARBURANȚI RST TE PREMIAZĂ
 • 17:08 » Pfizer anunță că vaccinul său împotriva COVID are o eficacitate de 90,7% la copiii între 5 și 11 ani
 • 17:04 » Incendiu violent într-o localitate din Vaslui: Focul a cuprins un depozit de furaje și două autovehicule
 • 17:04 » FOTO: O porțiune din centura orașului Satu Mare, deschisă traficului
 • 17:01 » Fotografii din istorie: Carte poștală cu un desen din revista britanică Punch, care îl surprinde pe Ferdinand I
 • 17:01 » Doza de istorie: Sute de marinari chinezi din Liverpool, deportați în 1945

Adina Vălean, despre avionul deturnat în Belarus: „O acțiune de piraterie aeriană fără precedent în zilele noastre”

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, consideră că gestul autorităților din Belarus de la deturna un avion comercial pentru a aresta un adversar incomod al președintelui Aleksandr Lukașenko este „o acțiune de piraterie aeriană fără precedent în zilele noastre” și preconizează că liderii europeni vor decide măsuri de răspuns adecvate la adresa regimului de la Minsk. Comisarul european a declarat duminică seara la Digi24 că din informațiile pe care le are, deturnarea avionului Ryanair la Minsk n-ar fi fost justificat chiar dacă ar fi fost într-adevăr despre siguranța zborului, întrucât cel mai apropiat aeroport ar fi cel cel de la Vilnius. Comisarul a anunțat o investigație „amănunțită”.

Adina Vălean a confirmat la Digi24 că subiectul va fi discutat la summitul UE care începe luni, iar Comisia Europeană trebuie să spună punctul de vedere. Adina Vălean spune că are deja propunerile pentru sancționarea Belarusului, dar nu vrea să le facă publice înainte de a fi discutate cu liderii europeni.

„Este un semnal destul de puternic împotriva autorităților din Belarus. Având în vedere că mâine (luni – nr) este Consiliul European, probabil că șefii de stat vor discuta, vom vom face propuneri care să fie un răspuns la  această acțiune de piraterie aeriană fără precedent, cred, în zilele noastre ”, a afirmat Adina Vălean.

„Eu sunt sigur că trebuie să dăm un răspuns ferm, pentru că este, în condiții de pace, un element fără precedent și nu putem juca cu vechi și siguranța pasagerilor aflați la bordul unui zbor comercial, din varii motive de natură politică. Nu trăim, totuși, într-un spațiu care să fie de nesiguranță, spațiul aerian european, astfel trebuie să avem un răspuns ferm ”, a punctat comisarul european pentru transporturi.

UE ar putea recomanda evitarea spațiului aerian al Belarusului

O primă măsură schițată de Adina Vălean ar putea fi  recomandată ca spațiul aerian al Belarusului să fie evitat.

„Ne uităm per ansamblu la relația aeriană cu Belarusul. Europa are 64 de zboruri pe această relație cotidiană. Urmează să vedem dacă această deschidere pe care din punct de vedere comercial Europa o are față de Belarus poate să stea în picioare în astfel de situații în care autoritățile de acolo girează astfel de acțiuni împotriva unor zboruri comerciale europene ”, a declarat Adina Vălean.

„Din toate informațiile noastre, ale companiei, ale Agenției de Siguranță Europeană, ale Eurocontrol și așa mai departe, nu există niciun fel de indiciu care să justifice o astfel de intervenție” , a precizat comisarul european pentru transporturi.

Ea a explicat că un stat poate interveni – ca să ceară deturnarea sau oprirea unui avion – doar dacă este vorba despre o chestiune justificată de siguranță avionului respectiv. Acesta a fost, de altfel, pretextul folosit ca justificare de autorități de la Minsk, „dar chiar și așa, momentul interceptării ar fi fost mai aproape de Vilnius decât de Minsk”, a arătat Adina Vălean.

„Sigur,  o să facem o investigație amănunțită , dar cred că  nu există niciun motiv pentru care avionul să fie forțat, să fie deturnat către Minsk, chiar în situația unei, să spunem, probleme de siguranță. Ar fi trebuit să meargă spre cel mai apropiat aeroport, care, din informațiile mele, în momentul respectiv era Vilnius ”,  a spus Digi24 comisarul european pentru transporturi.

Într-adevăr, potrivit  Flightradar , iată cum arăta traseul avionului Ryanair în momentul în care a fost întors, în Belarus, de la ruta sa obișnuită, sub pretextul că ar exista o amenințare cu bombă la bord:

avion deturnat flight radar
Traseul în Belarus al avionului Ryanair care a fost deturnat la Mink sub pretextul unei amenințări cu bombă Foto: flightradar.com

Șase persoane au rămas la Minsk

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a mai declarat la Digi24 că avionul Ryanair care a fost deturnat la Minsk din ordinea președintelui Aleksandr Lukașenko a decolat de pe aeroportul din Minsk spre Vilnius, duminică seara, după ce  a fost percheziționat , dar se pare că are la bord doar 117 pasageri, adică cu șase mai puțini față de îmbarcare din Atena.

Presa internațională scrie că cinci dintre cei care ar fi rămas la Minsk sunt agenți KGB (serviciul de securitate din Belarus), iar al șaselea este Roman Protasevici, jurnalist de opoziție a căruia arestare a fost confirmată, de altfel, de regimul de la Minsk.

Cei cinci agenți KGB ar fi pus la punct toată acțiunea și ar fi înscenat o alertă cu bombă la bordul aeronavei, în scopul devierii ei spre aeroportul din Minsk, pentru ca Roman Protasevici – trecut de regimul de la Minsk pe o listă a persoanelor căutate pentru „acțiuni teroriste” – să poată fi arestat. Protasevici ar fi fost urmărit încă de la Atena, iar tot planul deturnării avionului ar fi fost girat tocmai de președintele belarus Aleksandr Lukașenko, speculează presa.

Informațiile despre cei șase pasageri care au rămas la Minsk rămân însă de verificat, a atras atenția comisarul Adina Vălean. Ei ar putea fi jurnaliști, a mai spus comisarul.

De asemenea, Adina Vălean spune că nu poate confirma sau infirma dacă la bord se aflau cetățeni români.

„Suntem în situație de criză de la deturnarea avionului de către autoritățile din Belarus. Este o situație inacceptabilă. Pot să vă spun că la 17:50 avionul a decolat spre Vilnius, este prima știre bună, sigur, după proceduri deosebit de dificile și întârzieri sub diferite pretexte ale autorităților de pe aeroportul din Minsk. La bord sunt 117 pasageri, ceea ce înseamnă că 6, spre deosebire de numărul celor care se îmbarcaseră inițial la Atena, au rămas la Minsk. Am discutat cu CEO-ul Ryanair, din păcate, în acest moment nu putem verifica cu echipajul de la bord ca să știm exact cine sunt cele șase persoane care nu au mai urcat la bord”, a precizat Adina Vălean.

Belarusul a trimis duminică un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, Roman Protasevici, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă. În momentul în care pasagerii au fost debarcați la Minsk, Roman Protasevici a fost arestat, fapt confirmat de Ministerul de Interne de la Minsk. Acesta era plasat de autoritățile din Belarus pe o listă a persoanelor cu „activități teroriste”.

Reacția României

Gestul autorităților de la Minsk, care în mod evident a fost o strategemă, a fost calificat drept „terorism de stat” de fostul ministru de externe Cristian Diaconescu și a stârnit reacții vehemente de indignare la Bruxelles. La rândul său, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a solicitat o anchetă internaţională asupra acestui „incident serios şi periculos”.

Ministerul român de Externe a transmis duminică seara un comunicat în care condamnă cu fermitate acțiunea Belaruslui, pe care o consideră un incident „deosebit de grav”. România subliniază că este nevoie de demararea „de urgență” a unei investigații internaționale independente care să determine circumstanțele în care s-a produs acest incident. Ambasadorul Belarusului la București este convocat luni la MAE pentru a i se comunica poziția României în legătură cu aceste evenimente.

„MAE își exprimă profunda îngrijorare cu privire la demersul inadmisibil al autorităților belaruse care au forțat aterizarea la Minsk a unui avion de pasageri, care zbura pe ruta Atena-Vilnius, și îl condamnă cu fermitate”, se spune într-un comunicat.

Autorități române mai informează că în urma verificărilor făcute, autorități de la Vilnius au transmis că nu erau cetățeni români în aeronava care a aterizat, duminică seara, în Lituania, după ce a fost deturnată la Minsk.

Notă. Știu a fost completat cu declarații ale comisarului Adina Vălean și cu informații despre poziția României în acest scandal.

sursa digi24

Daca ti-a placut, distribuie acum!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide