TRENDING
  • 13:09 » O femeie, cadru militar în Bucureşti, a fost arestată după ce şi-ar fi bătut fetiţa de 2 luni. Copila a ajuns la spital cu fracturi
  • 13:02 » Scandalul redirecționării pacienților de la public la privat. Rafila: Ar trebui stabilite niște sancțiuni
  • 12:58 » Cătălin Cherecheş rămâne în închisoare. Curtea de Apel Cluj a respins contestaţia fostului primar
  • 12:50 » Irina Podnosova, fosta colegă de facultate a lui Putin, a fost confirmată ca președintă a Curții Supreme a Rusiei
  • 12:47 » Președintele conservator al Poloniei s-a întâlnit cu Donald Trump, la New York
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Sistemul bancar al Afganistanului este aproape de colaps din cauza retragerilor masive, a declarat pentru BBC directorul uneia dintre cei mai mari bănci ale țării.

Syed Moosa Kaleem Al-Falahi, directorul executiv al Băncii Islamice a Afganistanului, a declarat că întregul sistem financiar al țării se află într-o „criză existențială”, deoarece clienții intră în panică.

„În acest moment se produc retrageri uriașe”, a spus el, vorbind din Dubai, unde se află temporar din cauza haosului din Kabul. „Se fac doar retrageri, majoritatea băncilor nu funcționează și nu oferă servicii complete”, a adăugat el.

Economia Afganistanului era deja în declin și înainte ca talibanii să preia controlul, în luna august. Țara depinde foarte mult de ajutorul extern, aproximativ 40% din produsul său intern brut (PIB) provine din ajutorul internațional, potrivit Băncii Mondiale.

De la preluarea talibanilor, Occidentul a înghețat fondurile internaționale, inclusiv active pe care Afganistan le-ar fi putut accesa de la Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional (FMI).

Al Falahi spune că acest lucru îi încurajează pe talibani să caute alte surse de sprijin financiar. „Așteaptă cu nerăbdare China, Rusia și alte țări și se pare că mai devreme sau mai târziu vor avea succes în acest dialog”, a spus el.

China a vorbit deja despre dorința sa de a ajuta la reconstrucția Afganistanului și de a lucra cu talibanii.

Un editorial recent din Global Times, ziar controlat de statul chinez, a declarat că există „un potențial imens de cooperare în reconstrucția Afganistanului”, adăugând că China este „cu siguranță un jucător de frunte”.

China a promis deja 200 de milioane de yuani chinezi (31 milioane de dolari, 22 milioane de lire sterline) în ajutor, inclusiv aprovizionarea cu alimente și vaccinurile împotriva coronavirusului.

Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite a avertizat că doar 5% din gospodăriile din Afganistan au suficient de mâncare în fiecare zi.

Al Falahi susține că, în ciuda declarațiilor talibanilor care susțin că femeile nu au voie să lucreze „o vreme”, angajatele din banca sa s-au întors deja la muncă.

Sursa: G4Media


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide