TRENDING
  • 12:33 » Avarie majoră la CET București Vest și CET Grozăvești. Mii de blocuri din Capitală au rămas fără apă caldă
  • 12:31 » Un bărbat a plătit 13.000 de euro pe un utilaj pe care nu l-a mai primit. “Chilipirul” era de fapt o escrocherie anchetată în Germania
  • 12:28 » Directorul Poştei, anunț despre plata pensiilor. „Dacă primim banii vineri, le ducem mai repede”
  • 11:52 » Accident grav în București. Un tramvai a lovit o ambulanță care ducea un pacient la spital
  • 11:49 » O femeie din Arad a fost prinsă în flagrant în timp ce lua 5.000 de euro mită de la o altă femeie, pentru a-i elibera soțul din arest
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Cine poate primi acești bani

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) demarează un program pentru stimularea construirii de stații electrice dedicate autoturismelor.

Bugetul este de 500 de milioane de lei și programul poate fi accesat de instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale din România.

Programul ”Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în localități”

Instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale (UAT) care doresc participarea în cadrul Programului “Staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în localităţi” îşi pot crea deja conturile de utilizator în aplicaţia informatică pusă la dispoziţie pe site-ul Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Potrivit unui comunicat al AFM  programul va demara pe 13 decembrie 2021 la ora 10:00. Cei interesați pot depune cererile de finanţare, împreună cu documentaţia aferentă, în aplicaţia informatică prin intermediul conturilor de utilizator create.

Programul se adresează instituţiilor publice şi unităţilor administrativ-teritoriale organizate la nivel de municipiu, oraş, comună şi judeţ, municipiului Bucureşti şi subdiviziunilor sale, instituţiilor publice/UAT-urilor localizate în staţiuni turistice de interes naţional şi de interes local şi zonelor metropolitane ale municipiilor reşedinţă de judeţ/municipiului Bucureşti care pot beneficia de fonduri pentru îmbunătăţirea calităţii mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin stimularea utilizării vehiculelor electrice.

Ce sume maxime se acordă prin programul “Staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în localităţi”

Bugetul alocat de Administraţia Fondului pentru Mediu pentru această sesiune de finanţare este de 500 milioane lei. Finanţarea în cadrul programului se acordă în procent de 100% din cheltuielile eligibile, în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi.

Suma maximă finanţată pentru instalarea unei staţii de reîncărcare este de 190.000 lei, valoare ce reprezintă 100% din totalul cheltuielilor eligibile.

Spre exemplu pentru o instituţie publică finanţarea este de maximum 800.000 lei, iar pentru UAT – municipiul Bucureşti se pot acord maximum 8 milioane de lei.

Pentru un UAT – municipiu de rang I – suma finanţată prin AFM este de maximum 4 milioane de lei, UAT – municipiu de rang II – maximum 3 milioane de lei, UAT – oraş – maximum 2 milioane de lei, UAT – comună – un milion de lei, iar UAT – judeţ – maximum 4 milioane de lei.

Instituţiile publică sau UAT-urile din staţiunile turistice de interes naţional pot primi o finanţare de maximum 3 milioane de lei, iar cele din staţiunile turistice de interes local cel mult 2 milioane de lei.

Zona metropolitană a municipiilor reşedinţă de judeţ și cea a municipiului Bucureşti pot accesa maximum 2 milioane de lei.

Autorităților locale sunt atenționate că înscrierile în aplicaţie se pot realiza în limita a 150% din bugetul alocat acestui program.

Câte stații de încărcare pentru mașini electrice sunt în România

Conform unui studiu România are la nivelul acestui an 782 de stații publice de încărcare pentru vehiculele electrice. Ministrul Mediului declara recent că vom avea în România o reţea compusă din 18.000 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice până în anul 2026.

Sursa impact.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide