TRENDING
  • 16:31 » Haos în 18 spitale după un atac cibernetic de tip ransomware. MS: Sistemul e nefuncțional. Măsuri de prevenție pentru celelalte spitale
  • 16:29 » Atac la granița României, locuitorii din Tulcea și Galați au primit mesaje RO-Alert. Trei răniți în exploziile din Ismail. Reacția MApN
  • 22:34 » Ministerul Educației a virat banii pentru bursele elevilor pe lunile septembrie și octombrie
  • 22:27 » Un bărbat din Satu Mare a aflat că are BMW când a mers să plătească impozitele
  • 22:18 » Un băiat din Sibiu, în vârstă de 12 ani, este căutat de Poliție, după ce a plecat în urmă cu o zi de acasă
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Albania s-a declarat dispusă duminică să primească sute de refugiaţi afgani, între care femei cu responsabilităţi în fosta administraţie afgană, funcţionari şi alte persoane ameninţate de talibani, în timp ce insurgenţii islamişti sunt la porţile Kabulului, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Albania, membră a NATO, este dispusă să îşi asume partea sa de povară”, a declarat premierul albanez Edi Rama într-o reacţie publicată duminică pe pagina sa de Facebook.

Edi Rama a confirmat că „Washingtonul a cerut deja Albaniei să examineze posibilitatea de a servi drept ţară de tranzit pentru un anumit număr de imigranţi politici afgani, a căror destinaţie finală va fi SUA”.

Dar, cu mult înaintea cererii autorităţilor americane, Rama a afirmat că Albania a primit cereri din partea altor organizaţii internaţionale pentru „găzduirea temporară în Albania a sute de persoane din medii intelectuale şi femei militante afgane care figurează pe listele de execuţie ale talibanilor”.

„Nu vom spune ‘nu’ şi nu doar pentru că marii noştri aliaţi ne-o cer, ci pentru că suntem Albania”, a subliniat Rama.

Şeful opoziţiei de dreapta, Lulzim Basha s-a declarat de asemenea „favorabil” duminică solicitării SUA pentru primirea de refugiaţi afgani.

SUA s-au angajat deja într-o cursă contra cronometru înaintea retragerii lor din Afganistan pentru a-i evacua pe afganii care au lucrat pentru armata americană.

Canada s-a declarat de asemenea pregătită să primească peste 20.000 de refugiaţi, dintre care unii sunt în pericol în urma ocupării marilor oraşe de către talibani în Afganistan.

La cererea SUA, în 2006, Albania acceptase să găzduiască cinci uiguri chinezi deţinuţi la Guantanamo, consideraţi de Beijing drept terorişti.

În 2013, la solicitarea Washingtonului şi a NATO, Albania a primit 200 de membri ai Organizaţiei Mujahedinilor Poporului din Iran (PMPI), după bombardamente asupra taberelor acestora în Iran.

Numărul lor a crescut de atunci, ajungând în prezent la circa 3.000 la Ashraf şi la Manze, cel mai mare grup de exilaţi din OMPI în lume.

 

Sursa: G4 Media


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide