TRENDING
  • 13:09 » O femeie, cadru militar în Bucureşti, a fost arestată după ce şi-ar fi bătut fetiţa de 2 luni. Copila a ajuns la spital cu fracturi
  • 13:02 » Scandalul redirecționării pacienților de la public la privat. Rafila: Ar trebui stabilite niște sancțiuni
  • 12:58 » Cătălin Cherecheş rămâne în închisoare. Curtea de Apel Cluj a respins contestaţia fostului primar
  • 12:50 » Irina Podnosova, fosta colegă de facultate a lui Putin, a fost confirmată ca președintă a Curții Supreme a Rusiei
  • 12:47 » Președintele conservator al Poloniei s-a întâlnit cu Donald Trump, la New York
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Ambasadorul lui Putin la București: Rusia nu este interesată să viziteze scutul de la Deveselu. Vrea însă „garanții scrise”

Valery Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București spune că inspectarea bazei de la Deveselu de către ruși pentru a se convinge că aceasta este pur defensivă „nu ar aduce mari beneficii”, adăugând și că Moscova ar prefera „garanții scrise” din partea NATO și Statelor Unite, care să o asigure de caracterul defensiv al bazei. 

„În Deveselu a fost lansat modelul numit MK 41. Nu sunt expert militar, dar acesta ar putea fi uşor şi rapid reajustat pentru arme strategice, de exemplu rachete de croazieră Tomahawk, iar aceste rachete de croazieră pot avea orice tip de focos, convenţional sau neconvenţional. Aceasta este ideea principală.

Auzim în România că americanii v-au dat garanţii. Eu vă pot spune că baza de la Deveselu, din ceea ce ştiu eu, a fost vizitată de un reprezentant al Rusiei, doar o dată, în faza de început, când se vedea doar ceea ce urma să fie instalaţia americană din acest loc”, a spus Kuzmin, într-o conferinţă de presă care a avut loc online.

Ambasadorul a spus că Rusia ar prefera să aibă garanții scrise din partea americanilor.

Construcţia şi capabilităţile nu sunt un mare secret la acest moment pentru întreaga comunitate militară. Şi aş adăuga că nicio garanţie verbală americană… Dacă aveţi garanţii scrise, vă felicităm, dar noi nu avem de la americani şi vorbim de o bază americană. Garanţiile verbale sunt doar presupuneri sau doar declaraţii derutante (…), am auzit asta ani de zile, decenii, iar acum, încet-încet, aflăm că nu au nimic de-a face cu realitatea”, a afirmat diplomatul rus.

El a adăugat că „încrederea acordată Washington-ului şi NATO s-a terminat”.

„Sugerăm adoptarea de tratate în scris, cu valoare legală. Nu va schimba gradul nostru de încredere, dar va fi un pas înainte”, a adăugat Kuzmin.

Întrebat despre dovezile pe care le are referitor la afirmaţiile despre baza de la Deveselu, Kuzmin a răspuns: „Mă bazez pe informaţiile, consilierea şi opinia experţilor noştri militari. Ei ne spun ceea ce v-am transmis, că este cunoscut că, inclusiv în materialele de promovare ale producătorului acelor lansatoare (…) acele lansatoare sunt prezentate ca fiind capabile să facă lucrurile pe care vi le-am descris”.

Totodată, ambasadorul a apreciat că dislocările de militari în ţara noastră ar putea duce la o creştere a tensiunilor din regiune.

„Dacă există forţe care nu sunt din regiunea Mării Negre localizate la mii sau zeci de mii de kilometri de aceste regiuni, cum am putea să le vedem ca fiind paşnice? (…) În contextul în care aceste dislocări au loc sub perdeaua de fum a campaniei de propagandă isterică împotriva Rusiei, făcând apel la dezescaladarea, de către Rusia, a situaţiei de la graniţa Ucrainei, de fapt Statele Unite şi Franţa vor contribui la escaladarea tensiunilor”, a afirmat Valery Kuzmin.

Scutul de la Deveselu nu este negociabil, dar NATO este deschisă la dialog, la transparență, la măsuri utile pentru climatul de securitate din Europa, iar dacă Federația Rusă dorește să se încredințeze cu propriii ochi – pe bază de reciprocitate – că elementele apărării antirachetă de la baza din județul Olt sunt pur devensive, noi nu avem nimic de ascuns, a declarat, joi seară, la Digi24, adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană.

sursa: digi24.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide