TRENDING
  • 20:28 » O tumoră de 45 de kilograme a fost scoasă din abdomenul unei femei din Botoșani, care a mers la medic când a văzut că se îngrașă brusc
  • 20:25 » Primarul unei comune din Alba a murit. A fost găsit spânzurat într-o anexă a locuinţei
  • 20:22 » Povestea impresionantă a unui director din Călărași. Umblă din poartă în poartă pentru a-i convinge pe copii să meargă la școală
  • 20:16 » Un spital din București a înființat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi
  • 20:06 » Un pădurar din Bistrița a încercat să scape de amendă cu țuică, pastramă și cârnați. A fost prins în flagrant
Daca ti-a placut, distribuie acum!

AMD Radeon RX 6600 a reușit să mă surprindă în mai multe moduri decât m-am așteptat (review)

Cei de la AMD au fost destul de activi în ultima vreme când vine vorba despre lansări, iar după ce am vorbit acum ceva vreme despre Radeon RX 6600 XT, astăzi este momentul să discutăm despre varianta fără XT în coadă și să vedem unde se încadrează în comparație cu competiția. Așa că am pus mâna pe Sapphire Radeon RX 6600 Pulse și am montat-o pe platforma de teste pentru a vedea ce îi poate plasticul.

AMD Radeon RX 6600 este cea mai nouă adiție a familiei de plăci video RX 6000 și este cea mai plăpândă dintre toate. Iar într-un 2021 marcat de prețuri extrem de mari și o lipsă acută de stocuri, ar putea fi una dintre cele mai interesante lansări ale finalului de an. Cu un MSRP de 329$, aceasta va ocupa ultima poziție din clasamentul prețurilor celor mai noi lansări din segmentul de plăci video. În acest fel, va avea un impact destul de mare pe piața actuală.

Noua placă video este construită pe arhitectura RDNA 2 de la AMD și este gândită pentru gaming la rezoluție FullHD. În plus, va fi cea mai ieftină placă lansată în generația actuală cu suport pentru Ray-Tracing și tehnologiile de la AMD precum FreeSync și FidelityFX Super Resolution. Oferă utilizatorilor 8GB de memorie VRAM GDDR6 și toate bunătățile introduse de RDNA 2, cu limitările aferente prețului. Iar cu un TBP (Total Board Power) de 132W, va fi ușor de integrat în orice sistem care are o sursă de 450W sau mai mare.

Review Sapphire Radeon RX 6600 Pulse

AMD Radeon RX 6600 – Specificații

Arhitectură RDNA 2
Proces de Fabricație 7nm
Număr de Tranzistori 11.1 miliarde
Compute Units 28
Ray Accelerators 28
Procesoare de Streaming 1792
Frecvență Gaming 2044 MHz
Frecvență Boost 2491 MHz
ROPs 64
AMD Infinity Cache 32 MB
Capacitatea Memoriei 8GB GDDR6
Lațime de Bandă 224 GB/s
Interfața Memoriei 128-bit
Consum 132W

Specificațiile plăcii o plasează puțin sub sora mai mare care vine cu patru Compute Units în plus și mici îmbunătățiri ici-colo, așa că mă aștept ca diferența de performanță să nu fie chiar atât de mare în defavoarea AMD Radeon RX 6600. Iar dacă e s-o compar cu plăci din generația trecută, aș spune că se situează undeva între Radeon RX 5600 XT și RX 5700. Acestea din urmă au fost destul de performante la momentul lansării și încă țin piept celor mai noi lansări.

Sapphire este pentru AMD ce este EVGA pentru NVIDIA

Nu putem să mergem mai departe fără să vorbim puțin și despre distribuția de astăzi. Este vorba despre Sapphire Pulse, adică una dintre cele mai bune distribuții când vine vorba despre raportul calitate/preț. Fiind o placă mai plăpândă, temperaturile și consumul sunt ușor de ținut în frâu. Cu toate astea, Sapphire nu s-a dat îndărăt când a venit vorba de această implementare și ne-a oferit un sistem de răcire potent cu două ventilatoare și un heatsink din aluminiu destul de subțirel care alături de un backplate arătos formează o placă compactă care va încăpea fără probleme în majoritatea carcaselor, fie ele Full Tower sau SFF (Small Form Factor).

Review Sapphire Radeon RX 6600 Pulse

În testele realizate de mine nu am văzut-o să sară de 70 de grade Celsius, ceea ce este foarte bine atunci când ținem cont de faptul că nu am auzit-o. Iar asta în condițiile în care a fost montată în aer liber, pe o carcasă de tip test-bench, unde cooler-ul procesorului a fost principalul vinovat când vine vorba de cârâieli, mârâieli și alte sunete ciudate.

Pe zona de aspect, Sapphire Radeon RX 6600 Pulse abordează o direcție simplistă. Avem un cover de plastic pe fața plăcii care adăpostește cele două ventilatoare, alături de un backplate metalic pe spatele acesteia. Câteva linii roșii și două logo-uri (Sapphire + Pulse) completează design-ul neutru al plăcii. Aceasta poate fi introdusă cu ușurință în orice fel de sistem, fără să arate ca o nucă în perete și își va face treaba exemplar. O bilă albă pentru Sapphire grație acestei implementări și este timpul să mergem mai departe.

Review Sapphire Radeon RX 6600 Pulse

Gaming la rezoluție FullHD pentru toată lumea!

Specificațiile le-am văzut, despre distribuție am vorbit, dar acum este momentul să mergem mai departe și să discutăm despre performanța celei mai noi plăci de la AMD. Noua Radeon RX 6600 joacă cam în aceeași ligă cu RTX 3060, iar producătorul a vrut să facă acest lucru destul de clar. Astfel am fost chiar încurajat să compar rezultatele celor două plăci și trebuie să recunosc că diferența este marginală, cele mai mari inconsistențe fiind cauzate de optimizarea anumitor jocuri.

Am testat Sapphire Radeon RX 6600 Pulse alături de un procesor AMD Ryzen 9 3900X și 16GB de memorie RAM, totul montat pe o placă de bază GIGABYTE X570S Aero G. Iar dacă producătorul susține că placa e construită pentru FullHD, cine sunt eu să nu îl cred pe cuvânt? Așa că spre fericirea multora dintre voi, m-am concentrat în principal pe această rezoluție.

Sapphire Radeon RX 6600 Pulse Benchmark

Am instalat cinci jocuri care trag la maxim de plăcile video și am testat mai multe scenarii. Am activat și Ray-Tracing, am încercat și FSR, iar rezultatele sunt destul de bune. Assassin’s Creed Valhalla a funcționat la setări Ultra High cu o medie de 75FPS, iar cu detaliile pe la Medium cred că puteți obține 100+ FPS. În Cyberpunk 2077 situația stă cam la fel, doar că experiență este ceva mai inconsistentă, iar Deathloop este cam aceeași mâncare de pește, doar că aici trebuie menționat faptul că am activat Ray-Tracing-ul.

Ultimele două jocuri testate au fost Far Cry 6, un titlu optimizat AMD și lansat acum câteva zile, alături de Metro Exodus Enhanced Edition aka. varianta care îți rupe placa video în două. Radeon RX 6600 s-a descurcat onorabil în titlul celor de la Ubisoft, iar cu Ray-Tracing și FSR activate am obținut peste 60FPS în mai toate scenariile. Versiunea îmbunătățită a lui Metro Exodus a fost singurul joc pe care nu l-am putut rula stabil, obținând o medie de 48FPS. Bine, asta la detalii Ultra și într-un joc care arată fenomenal în continuare și reușește să sperie și cele mai puternice plăci video.

Cu toate astea, rezultatele sunt bune, iar tehnologiile AMD și-au făcut simțită prezența. Dar nu pot să nu mă leg de un lucru: FidelityFX Super Resolution nu funcționează la fel ca DLSS-ul de la NVIDIA, iar pentru mine, strică prea mult calitatea imaginii încât să merite luat în considerare. Chiar și pe setarea de calitate maximă, tot am observat un blur enervant și m-am simțit de parcă jucam pe GeForce Now.

Prea puțin, prea scump, meh

Mi-ar fi plăcut să pot spune că AMD Radeon RX 6600 este o placă foarte bună pentru gaming la rezoluție FullHD. Și chiar dacă performanța este la nivel cu așteptările pe care le-aș avea de la o astfel de placă, la un preț de 329$ era o alegere dificilă. Și asta dacă ar fi disponibilă la banii ăștia, întrucât singura pe care o găsesc în stoc este la evoMag la prețul de 3.000 de lei… pe bune?! Inițial credeam că va fi undeva pe la 1.800 de lei, hai poate 2.000 ținând cont de conversia USD în EUR care se face 1:1 și luarea în calcul a TVA-ului. Dar chiar și in condițiile astea, de la prețul recomandat de 1.400 de lei, până la mai bine de dublu este o diferență nu mare, ci nesimțit de mare.

Da, noile tehnologii și eficiența arhitecturii de ultimă generație de la AMD își spun cuvântul, dar numai în cazul în care nu ai deja o placă video decentă. În starea actuală, Radeon RX 6600 mi se pare extrem de scumpă, iar dacă totuși cauți o placă video nouă în perioada asta și nu te deranjează să plătești extra, tot nu o pot recomanda în defavoarea RTX 3060 de la NVIDIA. Asta din urmă îți oferă suport pentru excelentul DLSS și mi se pare o soluție ceva mai sigură.

PRO

  • Performanță bună la rezoluție FullHD
  • Răcire eficientă și silențioasă
  • Cea mai ieftină placă video de ultimă generație

CONTRA

  • Mult prea scumpă pentru FullHD
  • Nu face față în jocuri la rezoluție 1440p fără sacrificii grafice însemnate
  • FidelityFX Super Resolution este mult mai slab decât DLSS

Sursa zona it


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide