TRENDING

21:39 » Emmanuel Macron a acceptat demisia Guvernului Attal, după înfrângerea electorală a partidului prezidențial

21:37 » Cum contribuie aerul condiționat la problema valurilor de căldură prelungite. Viitorul climatizării personale nu sună bine

21:34 » Cererea fraţilor Tate de a li se permite să părăsească România pentru a călători în UE a fost respinsă definitiv de Curtea de Apel

21:29 » Plajele de la Marea Neagră, în pericol din cauza minelor marine. Peste 100 au fost descoperite în larg în ultima perioadă

21:27 » Caz șocant în județul Vaslui. Cadavrul unui bărbat a fost descoperit într-un geamantan abandonat pe marginea unui drum

Daca ti-a placut, distribuie acum!

Incendiile din Grecia se extind cu repeziciune dar ce e mai rău abia acum urmează, a avertizat premierul elen. Astăzi sunt prognozate rafale puternice de vânt, iar țara este ca un butoi de pulbere, spune șeful guvernului de la Atena. Cele mai puternice și periculoase focare sunt cele din Attica – din zona Atenei, cele din insula Evia și cele din Elida, zonă din nord-vestul peninsulei Peloponez. În paralel, parchetul din Atena a început o anchetă în cazul incendiilor deoarece se bănuiește că unele focare nu au pornit din cauze naturale.

Incendiile din nordul Atenei s-au extins cu repeziciune în mai multe direcții. În cursul nopții pompierii au făcut eforturi supraomenești pentru a împiedica focul să ajungă la case, relatează presa elenă. Zeci de localități din nordul țării au fost evacuate.

Flăcările au blocat autostrada care leagă sudul de nordul țării. Circulația a fost închisă în ambele sensuri.

Castelul Regal Tatoi, acolo unde regele Mihai și-a petrecut luna de miere, este în calea focului. Unele obiecte istorice care au aparținut regilor și reginelor Greciei au fost mutate la loc sigur.

Accesul în păduri a fost complet interzis, în toată țara. Grecii și turiștii, inclusiv românii, au primit mesaj în care erau informați despre noua regulă.

Premierul Greciei a spus că prioritatea autorităților este salvarea oamenilor, nu a bunurilor.

Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei: “Casele pot fi reconstruite, copacii pot fi replantați, dar o viață pierdută nu poate fi înlocuită”.

În paralel, parchetul din Atena a început o anchetă în cazul incendiilor deoarece se bănuiește că unele focare nu au pornit din cauza naturale. Compania de electricitate a Greciei este cercetată deoarece se crede că incendiul de amploare care arde acum la nord de Atena a început din cauza unui transformator, care s-a defectat și a făcut scântei.

Grecia trece prin cea mai severă caniculă din ultimii 30 de ani. Căldura a agravat și ea incendiile.

Freja Vamborg, specialist în schimbări climatice: “Dacă ne uităm la Europa, a fost a doua cea mai caldă lună iulie de când au început măsurătorile, dar canicula nu a fost distribuită egal. În estul Europei a fost mult mai cald decât media de până acum și au fost mai multe valuri de caniculă în regiune, în timp ce în vestul și centrul Europei, temperaturile au fost sub media din ultimii 30 de ani.”

Incendiile de săptămâna aceasta din Grecia au distrus sute de clădiri și zeci de mii de hectare de vegetație.

Guvernul elen a promis că toate pagubele materiale vor fi compensate.

Sursa: Digi 24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide