TRENDING

14:54 » Ce sancțiuni riscă Diana Șoșoacă după scandalul din Parlamentul European. În ce condiții îi poate fi suspendat sau retras mandatul

14:45 » Rusia consideră „prezența concentrată” a navelor NATO în Marea Neagră drept o ameninţare: Suntem atenţi la România şi Bulgaria

14:41 » Percheziții acasă la Bianca Drăgușanu, acuzată de evaziune fiscală din vânzarea de haine. Polițiștii au dus-o la audieri

14:37 » Canicula face victime în România. 3 oameni au murit, numărul apelurilor la 112 crește. Arafat: „Oamenii nu mai pot”

14:29 » Un polițist din Sibiu este acuzat că a inventat un accident rutier. Ar fi mințit în procesul verbal ca să-și ajute un prieten

Daca ti-a placut, distribuie acum!

Apel al avocaților: faceți-vă analizele înainte de vaccinare!

Românii care doresc să se vaccineze ar trebui să-și facă un set complet de analize cât mai aproape de data imunizării, spun avocații. Măsura este necesară în cazul unor eventuale efecte adverse grave, pentru a se putea demonstra în instanță legătura directă de cauzalitate dintre vaccin și prejudiciile aduse sănătății, susțin aceștia.

Deși Guvernul a promis că va implementa un act normativ prin care să stabilească despăgubiri pentru cei care au avut de suferit în urma vaccinării, acest lucru nu s-a întâmplat. Astfel, rudele celor care își pierd viața după vaccinare sau cei care au suferit reacții adverse severe și care le-au afectat pe termen lung sănătatea sunt nevoiți să se adreseze instanței pentru a obține daune.

”Recomandăm tuturor celor care se vaccinează să își facă analize cât mai complexe înainte de vaccinare și cât mai aproape de data vaccinării. În felul acesta, dacă vor avea o reacție adversă gravă, poate fi exclusă orice altă cauză preexistentă și poate fi demonstrat acel raport de cauzalitate direct dintre vaccin și pagubă”, ne-a precizat avocatul Alexandru Mușătoiu.

Acesta arată că producătorii vaccinului au cerut și au obținut în SUA și în Marea Britanie imunitate de răspundere pentru efectele adverse grave ale propriilor produse, ceea ce, desigur, ridică semne de întrebare. Există însă acum o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene, tot cu privire la un vaccin, care spune că dacă nu poate fi exclus vaccinul, atunci trebuie să fie o legătură. ”Adică chiar dacă nu se poate demonstra 100% legătura dintre vaccin și un deces, dacă nu poate fi exclus vaccinul din ecuație, atunci înseamnă că a avut o contribuție. Deci din punctul ăsta de vedere este foarte bună decizia Curții Europene pentru cei care au avut fel de fel de efecte adverse. Am inclusiv colegi avocați care s-au vaccinat și au avut efecte adverse și nu le-a trecut prin cap să facă nimic juridic în legătură cu asta, ceea ce este foarte dezamăgitor. Dacă avocații pățesc lucruri și nu dau în judecată, atunci ce să mai cerem oamenilor de rând”, ne-a declarat avocatul Alexandru Mușătoiu.

Răspunderea este a statelor

Producătorii vaccinurilor nu au reușit să obțină imunitate și în Uniunea Europeană, deoarece cadrul legislativ european actual nu permite exonerarea producătorului de răspundere. Se discută despre modificarea acestui cadru și despre asumarea răspunderii de către state, dar o astfel de discuție ar fi trebuit să aibă loc cu mult înainte de începerea administrării vaccinului, subliniază avocatul Alexandru Mușătoiu. ”În orice caz, până la asumarea răspunderii de către state ne rămâne cadrul legislativ actual, care este în vigoare și funcțional. Mai exact, prin Legea nr. 240/2004, care transpune Directiva europeană nr. 85/374/CEE, se reglementează răspunderea producătorilor pentru pagubele generate de produsele cu defecte. Iar conform acestei legi, produs înseamnă orice bun mobil, chiar dacă acesta este încorporat într-un alt bun mobil sau imobil, inclusiv energia electrică. După cum se poate vedea, substanța vaccinului se încadrează perfect în această definiție a produsului. Iar pentru angajarea răspunderii producătorului, persoana prejudiciată trebuie să facă dovada pagubei, a defectului și a raportului de cauzalitate dintre defect și pagubă”, afirmă avocatul Alexandru Mușătoiu.

Presiunile au devenit hărțuiri

Este pur și simplu o presiune pentru vaccinare, fără niciun fel de studii în spate, iar presiunea a început să capete valențe de hărțuire la locul de muncă, ceea ce nu este în regulă, susține av.Alexandru Mușătoiu. Potrivit acestuia, angajatorii vor încerca să pună presiune pe salariați pentru a-i forța să se vaccineze, dar oamenii trebuie să știe că, în cadrul legal actual, vaccinarea este opțională și se face doar cu consimțământul informat al pacientului. ”Orice tratament diferențiat între vaccinați și nevaccinați ar constitui discriminare și hărțuire morală la locul de muncă. Chiar și presiunea pusă de către colegii de muncă vaccinați asupra celor care nu doresc vaccinare este tot hărțuire morală la locul de muncă. Iar angajatorul ar trebui să descurajeze orice acțiuni de genul acesta și să creeze un mediu de lucru nediscriminatoriu. Dacă nu se întâmplă de bunăvoie, poate fi obligat de puterea judecătorească”, ne mai spune avocatul Alexandru Mușătoiu.

sursa ziarul national

 


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide