BREAKING NEWS
  • 23:25 » O femeie de 35 de ani a căzut secerată pe stradă, în timp ce își ducea copilul la școală. A fost transportată la spital în comă
  • 23:23 » Dosarul Caracal | Gheorghe Dincă a fost CONDAMNAT la 30 de ani de închisoare pentru ororile comise
  • 23:21 » Ce nu mai voie să faci în Sectorul 6 al Capitalei. Amenzile sunt mari
  • 22:25 » Simona Halep nu se mai ascunde. Cu cine s-a afișat sportiva în plină zi. Toni Iuruc e istorie
  • 22:23 » O nouă moarte suspectă în Rusia. Aliatul lui Putin „a căzut de la mare înălțime”
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Ar trebui să fim îngrijorați de revoluția robotică?

Automatizarea mașinilor a crescut rapid din anii 1960. Iar inteligența artificială a crescut modalitățile prin care robotica ne poate îmbunătăți viețile. În ultimii ani, chiar și cele mai „tipic interacțiuni umane” sunt mecanizate.

Pizza fără oameni

Luați, de exemplu, mersul la un restaurant. Roboții sunt acum folosiți ca ospătari și personal de curățenie, dar există un restaurant în Paris care folosește o rețetă diferită pentru automatizare.

De la criza Covid, industria hotelieră și restaurantelor se confruntă cu o criză globală a forței de muncă fără precedent. În Franța, a pierdut aproape 10% din lucrătorii săi. Deci, roboții ar putea fi o soluție la această lipsă?

Imaginați-vă dacă un robot îl înlocuiește pe bucătar? Într-un restaurant din Paris, acest viitor este foarte mult în prezent. Un robot pe nume Pazzi pregătește și servește până la 80 de pizza pe oră fără nicio intervenție umană.

Procesul este simplu și transparent: clientul comandă la un chioșc automat înainte ca brațele articulate ale robotului să aplatizeze aluatul, să întindă sosul, să adauge ingredientele – toate bio – și să introducă pizza la cuptor. Ridicarea se face cu un cod QR.

„Cea mai mare dificultate tehnică a fost stăpânirea produselor ecologice”, spune Sebastien Roverso, co-fondator Pazzi. “Aluatul este o substanță vie, există drojdii. Produsul are caracteristici care nu sunt constante. Sosurile pot avea grosimi variabile. Așa că a fost extrem de complex să se dezvolte o tehnologie capabilă să gestioneze orice tip de ingredient, respectând produsele.”

„Roboții pot îndeplini sarcinile de gătit mult mai ușor, mai rapid și la un standard mai înalt decât o echipă de lucrători din bucătărie”, spune Philippe Goldman, CEO Pazzi Robotics

„Acesta este avantajul roboticii, care ajută deja în numeroase sectoare. Nu există niciun motiv pentru care să nu fie folosite în sectorul fast-food”.

Deși această tehnologie are un cost de aproximativ 300.000 de euro, fondatorii spun că utilizarea roboților va permite bucătarilor să cheltuiască mai mult pe ingrediente de calitate.

Forțele economice care conduc robotizarea

Industria serviciilor este doar un sector care înregistrează o rată ridicată de automatizare. De fapt, Forumul Economic Mondial proiectează că lucrătorii umani sunt înlocuiți de roboți mai repede decât credem.

În ritmul actual, până la 85 de milioane de locuri de muncă ar putea fi înlocuite până în 2025.

Dar organizația crede, de asemenea, că automatizarea va crea mai multe locuri de muncă decât va elimina. Prevăzând că vor fi necesare 97 de milioane de roluri noi în același interval de timp.

Și, pe măsură ce companiile se întrec pentru a rămâne în frunte, cheltuielile globale pentru robotică vor ajunge la 242 de miliarde de dolari de îndată ce anul viitor.

Există firme care se concentrează să descopere cum roboții și oamenii pot lucra împreună, mai degrabă decât să ne ia pur și simplu locurile de muncă. O companie în fruntea automatizării este ABB. Marc Segura este președintele diviziei de robotică la ABB.

El indică doi factori care împing lumea către o robotizare mai rapidă.

„Comerțul electronic a fost unul”, spune el. „Celalalt a fost „co-boți”, „co-boți” și efortul lor de a face robotica accesibilă, dar pentru un număr mai mare de companii, în special întreprinderile mici și mijlocii. Pentru că ceea ce trebuie să reducem sunt două lucruri. Unul este costul total de proprietate și costul total de integrare și care necesită roboți mai simpli, mai slabi, care nu au nevoie de multe echipamente auxiliare pentru a îndeplini anumite sarcini. Așadar, roboți slabi cu ușurință în utilizare, roboți accesibili și ușori să implementeze. Acest lucru se întâmplă cu adevărat. Acest lucru va ajuta multe alte companii să adopte robotica și să beneficieze de profiturile pe care le aduc.”

Nevoia de atingere umană rămâne

Deci, indiferent dacă lucrați într-un magazin, fabrică sau birou – a avea „co-boți” la prețuri accesibile ca colegi ar putea deveni norma. Pentru milioanele dintre noi care s-ar putea simți nervoși că își vor pierde slujba în favoarea roboților într-o zi, nu totul este întuneric – există experți care cred că cei mai mulți dintre noi, oamenii, vom fi în continuare relevanți pentru ceva timp.

Nahia Orduna este autoarea cărții „Reinvenția ta digitală”.

„Sunt convinsă că roboții nu ne vor fura locurile de muncă”, spune ea. „85 de milioane de locuri de muncă vor fi înlocuite de o schimbare a forței de muncă între mașini și oameni. Dar vor apărea 97 de milioane de locuri de muncă. Și acestea sunt noile locuri de muncă, precum cele de mâine. Permiteți-mi să vă împărtășesc aici restaurantul meu preferat. Locuiesc in Germania in mijlocul Munchenului. Este un restaurant italian. De fiecare data cand merg sunt intampinat de ospatari. Poate pizza este facuta de un robot in bucatarie. Dar chelnerul italian ma face sa ma simt ca eu’ Sunt în vacanță în Italia și asta nu va dispărea. Deci, din nou, ei sunt ca și cum toată această interacțiune umană nu riscă să fie automatizată, deoarece totul ține de experiența noastră umană.”

Prin urmare, a avea încredere în roboți și algoritmi pentru a îndeplini sarcini care nu necesită oameni reali înseamnă că abilitățile umane pot fi utilizate mai bine în alte moduri.

Sursa euronews.com


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
Închide
Închide