TRENDING
  • 22:54 » Rezultate LOTO 6/49, Joker, 5/40, Noroc. Duminică, 25 februarie 2024, Tragerile Speciale de Dragobete cu fonduri suplimentate
  • 22:52 » Tanczos Barna i-a dat lui Ciolacu manuale despre istoria Ținutului Secuiesc. „Secuii și-au pierdut autonomia aici, la Siculeni”
  • 22:49 » Spitalele se pregătesc în caz de război. Arafat: Chiar dacă acest lucru e foarte puțin probabil, a fi pregătit este obligatoriu
  • 22:45 » A murit criticul şi istoricul literar Alex Ştefănescu
  • 22:42 » Două românce care locuiau în blocul din Valencia distrus de incendiu sunt de negăsit (administrator imobil). Reacția MAE.
Daca ti-a placut, distribuie acum!

În Grecia, de mai bine de două săptămâni, fiecare zi este la fel cu precedenta. Caniculă, vânt puternic și incendii scăpate de sub control. Miercuri este din nou cod portocaliu de temperaturi ridicate pentru mare parte din țară, inclusiv insula Evia, unde unul dintre focuri s-a reaprins. Doi bărbați, acuzați că au pornit intenționat mai multe incendii, au fost arestați, în timp ce guvernul promite ajutoare de până la 150.000 de euro familiilor ale căror case au fost distruse de foc. 

A reizbucnit focarul de lângă Pefki, de pe coasta de nord a insulei Evia. Este vorba despre localitatea de unde sute de oameni au fost evacuați cu un feribot tras direct pe plajă. Incendiul de aici părea sub control, dar vântul puternic a reaprins focul. Pompierii aveau deja altă prioritate, un focar aflat la 10 kilometri spre sud, lângă localitatea Avgaria. Acolo activează echipa de pompieri veniți din Slovacia, care sunt mirați de gravitatea lucrurilor.

Peter Kovalik, pompier slovac: “Este primul contact cu focul de aici. Este straniu, este un incendiu uriaș care nu este ușor de adus sub control. Facem tot ce putem”.

Locuitorii din Avgaria au fost îndemnați să plece către un loc mai sigur, dar unii au refuzat categoric:

“Ne este foarte frică, dar trebuie să rămânem”.

“Nu plecăm, deoarece este proprietatea noastră și avem impresia că dacă plecăm, casele noastre vor fi arse”.

După ce premierul Greciei și-a cerut scuze pentru slăbiciunea arătată de stat în lupta cu flăcările, șeful protecției civile a fost atât de emoționat în timpul unei conferințe de presă încât a fost la un pas să izbucnească în plâns.

Nikos Hardalias, adjunctul ministrului Protecției Civile din Grecia: “Fiecare casă care a fost distrusă este o tragedie pentru noi toți și este ca o lovitură în inimă. Dar ceea ce știu este că o luptă uriașă a fost dată în ultimele zile. Am rămas cu toții acolo, fără să dormim, în toate aceste zile.”

Buget de 500 de milioane de euro pentru ajutoarele de urgență

Grecia a aprobat un buget de 500 de milioane de euro pentru repararea și compensarea daunelor provocate de flăcări.

Confruntat cu furia locuitorilor din zonele sinistrate, liderul conservator a prezentat un pachet de măsuri pentru victime, precum şi planuri de reconstrucţie în insula Evia, la 200 km de Atena şi a cărei parte de nord era încă în flăcări marţi.

Măsurile de ajutor ”vor fi finanţate în principal printr-un buget suplimentar de 500 de milioane de euro pe care Ministerul de Finanţe îl va depune acum”, a precizat Mitsotakis.

Statul va plăti în special până la 150.000 de euro pe casă distrusă, a detaliat el pe contul său oficial de Twitter, cu plata imediată a unui avans de 20.000, 12.000 sau 5.000 de euro, în funcţie de gradul de degradare al locuinţei.

Sunt prevăzute, de asemenea, scutiri de la impozitele pe proprietate şi contribuţii sociale. De asemenea, statul grec va debloca 224 de milioane de euro pentru reîmpădurirea a 165.000 de hectare, sumă care poate fi majorată dacă este necesar.

Cele peste 500 de incendii au dus la evacuarea a zeci de sate şi mii de oameni, stârnind totodată nemulţumire şi critici legate de reacţia guvernului. Premierul Mitsotakis şi-a cerut scuze luni seara la televiziune şi a promis că greşelile vor fi identificate şi remediate, dar a făcut în acelaşi timp apel la unitate.

Sursa: Digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide