Microchip-urile sunt integrate în aproape orice acum: mașini de spălat, frigidere, corpuri de iluminat, etc. Dar imaginați-vă cum ar fi dacă am putea printa circuite direct pe hârtie, ori plastic sau materiale textile. Cam asta este și ideea din spatele noului microchip flexibil de la ARM, pe care compania l-a numit PlasticARM. Și un prototip a fost dezvăluit chiar săptămâna asta.
PlasticARM conține un procesor Cortex-M0 pe 32 de biți, alături de 456 biți de memorie ROM și 128 biți de memorie RAM. Întregul ansamblu este format din 18.000 de porți logice, iar ARM susține că această valoare este de cel puțin 12 ori mai mare decât în cazul chip-urilor vechi din plastic. În acest moment, puterea sa de procesare este extrem de mică, fiind capabil să ruleze maxim trei funcții care trebuiesc scrise pe chip in timpul procesului de fabricare. Producătorul susține că vrea să ofere posibilitatea de a instala cod nou pe modelele viitoare.
Deși sunt extrem de slabe, posibilitatea de a printa astfel de microchip-uri pe materiale flexibile ar putea crea o mulțime de oportunități. Spre exemplu, un producător ar putea printa astfel de sisteme pe ambalajul unei sticle de lapte pentru a ști din timp dacă produsul s-a degradat la interior și ar putea înlocui complet conceptul de dată de expirare întrucât vei ști mereu care e starea laptelui din sticlă. Și probabil vei vedea toate astea direct pe telefonul mobil.
Cei de la ARM au folosit niște termeni ceva mai fastuoși, precum „internet of everything” și ideea de a lega absolut orice în rețea are și avantaje evidente, dar și dezavantaje care vor deveni vizibile abia mai târziu, odată cu adoptarea unor tehnologii de acest fel. Producătorul se așteaptă la integrarea acestor chip-uri în „mai bine de un miliard de obiecte în următorul deceniu„.
Există și puncte slabe ale acestei tehnologii: per total, este extrem de ineficientă când vine vorba de consumul de energie, densitatea materialului și performanță. PlasticARM consumă 21mW ceea ce este neînsemnat, însă din această valoare doar 1% este folosit în mod direct, restul fiind energie irosită. În plus, este mare ca și dimensiune cu o arie de 59.2 milimetri pătrați; comparativ, varianta din silicon a aceluiași procesor Cortex M0 este de 1500 de ori mai mică.
Sursa zonaIT
Input your search keywords and press Enter.