TRENDING
  • 16:31 » Haos în 18 spitale după un atac cibernetic de tip ransomware. MS: Sistemul e nefuncțional. Măsuri de prevenție pentru celelalte spitale
  • 16:29 » Atac la granița României, locuitorii din Tulcea și Galați au primit mesaje RO-Alert. Trei răniți în exploziile din Ismail. Reacția MApN
  • 22:34 » Ministerul Educației a virat banii pentru bursele elevilor pe lunile septembrie și octombrie
  • 22:27 » Un bărbat din Satu Mare a aflat că are BMW când a mers să plătească impozitele
  • 22:18 » Un băiat din Sibiu, în vârstă de 12 ani, este căutat de Poliție, după ce a plecat în urmă cu o zi de acasă
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Ateliere gratuite pentru copii și adulți, în mallurile din 5 orașe, despre cum să îți planifici cumpărăturile și bugetul.

Observăm un trend al interesului pentru investiții și pentru „cum fac banii să facă mai mulți bani?”, spune Claudia Oprescu, CSR Expert la Școala de Bani BCR, într-un interviu pentru Edupedu.ro. Atelierele gratuite de educație financiară au revenit în sălile de curs din 5 orașe, București, Timișoara, Galați, Piatra Neamț și Oradea. Cele pentru copii au început pe 6 august, iar cele pentru adulți încep astăzi, 15 august, mai spune Claudia.

  • Caravana Școala de Bani, denumită generic Școala de Bani Pe Roți – FliP, va ajunge, mai întâi, în București, Timișoara, Galați, Piatra Neamț și Oradea. În premieră, cursurile vor avea loc în spații special amenajate din marile malluri și spații de coworking, cum ar fi: Promenada Mall București, Shopping City Timișoara, Shopping City Galați, Rubik Hub Piatra Neamț, Comuniteca Oradea.
  • În perioada următoare, caravana va ajunge și în alte orașe din țară, ce vor fi confirmate și anunțate curând pe site-ul Școala de Bani.

„Proiectul a început deja, atelierele pentru copii sunt deja în curs de derulare, iar cele pentru adulți încep din 15 august. Dar, cel mai sigur pentru oamenii care vor să participe este să intre pe ȘcoalaDeBani.ro și acolo găsesc calendarul exact al atelierelor și datele în care pot participa, pentru că în funcție de orașul în care derulăm atelierul am stabilit anumite intervale orare sau anumite zile. Programul acesta e în funcție de specificul local, pentru că în unele orașe funcționează mai bine atelierele în weekend, în altele în timpul săptămânii și am vrut să ne adaptăm”, explică Claudia Oprescu.

Înscrierile se fac astfel:

În perioada următoare, caravana va ajunge și în alte orașe din țară, ce vor fi confirmate și anunțate curând pe site-ul Școala de Bani.

Foto: Școala de Bani

„Ne-am dorit foarte mult ca să avem activități și offline. E vară, oamenii s-au săturat de atâtea ateliere online, mai vor și ceva interacțiune fizică și credem că oricât de faine ar fi atelierele online ele nu pot să le înlocuiască pe cele offline”, spune Claudia despre motivul pentru care Școala de Bani a revenit și la ateliere organizate fizic, față în față. Au fost 18.000 de participanți la cele 470 de cursuri de educație financiară organizate online în acest an, spune ea, dar „interacțiunea cu alți oameni față în față este cu siguranță una de care noi toți avem nevoie și atunci am decis să le facem în paralel, le vom continua și pe cele online”, spune reprezentantul proiectului.

De ce educație despre bani în templul cumpărăturilor, mallul?

„Ne-am dus în malluri pentru că, fiind vară, acolo îi găsim pe oamenii care nu sunt în vacanță, care nu sunt neapărat plecați din oraș. Pe de altă parte în mall este și un motiv foarte bun să le spunem oamenilor cum să-și folosească mai inteligent banii la cumpărături. Nu le spunem oamenilor să nu mai facă cumpărături sau să nu își mai cumpere anumite lucruri, ci dimpotrivă vrem doar să-i învățăm să se bucure de ceea ce își doresc și să cheltuiască într-un mod responsabil și echilibrat. La Școala de Bani îi învățăm cum să-și gestioneze un buget, cum să-și planifice cumpărăturile, cum să aleagă, în ce procent ar fi ideal să-și „cumpere dorințe” și în ce procent „nevoi” – regula noastră, 20-50-30, a bugetului inteligent împărțit”, mai spune Claudia.

Cum au loc atelierele de la Școala de Bani?

„Sunt două tipuri de cursuri: cursuri pentru copii și cursuri pentru adulți. Ambele cursuri durează în jur de o oră și jumătate-două. Se desfășoară în spații special amenajate în mall, care sunt ca o sală de clasă, dar nu tradițională, ci una modernă, mai prietenoasă. Ca să putem să păstrăm distanțarea și să fie totul OK avem grupe de maximum 20 de persoane. Acolo, un trainer le povestește, atât copiilor, cât și adulților, toți pași importanți pe care trebuie să-i urmeze ca să-și gestioneze mai bine banii.”

Cine sunt trainerii?

„Traineri au fost pregătiți de către Școala de Valori*, sunt fie traineri care deja lucrează în proiectele Școlii de Valori, fie cadre didactice care au vrut să ni se alăture proiectului Școala de Bani și care au devenit, în urma unui curs de formare, profesori la Școala de Bani.”

Claudia Oprescu spune că a făcut și ea cursurile de educație financiară, iar acum este și trainer în program. Preferă atelierele în care participanții sunt copii:

„E adevărat că cei mici sunt mai receptivi, pentru că sunt dornici să învețe cât mai multe lucruri. Și adulții sunt intrigați de subiect, chiar dacă la început nu sunt foarte convinși că au nevoie – vin mai degrabă de curiozitate – în momentul în care efectiv trec prin curs îi vezi așa cum se luminează și spun ‘mamă, ce chestie! Cum de nu m-am gândit la asta? Dacă aș fi făcut eu cursul ăsta când eram mai tânăr sau mai devreme…’- au tot felul de momente din acestea prin care realizează diverse lucruri. Evident că ne bucură pentru că îi învățăm niște lucruri foarte concrete pe care le pot pune în aplicare imediat ce se termină cursul.”

Foto: Școala de Bani / Atelier în Shopping City Timișoara

După 5 ani de Școala de Bani cum s-au modificat așteptările participanților, ce vă spun, ce vă cer să-i învățați?

„În primul rând oamenii au început să fie foarte interesați de zona de investiții. Dacă acum 5 ani erau foarte interesați de cum să-și gestioneze banii, acum au depășit un pic zona asta. Au reușit între timp să pună niște bani deoparte, iar acum vor să afle cum fac să investească, cum fac ca banii aceia să producă niște bani? Și atunci, observăm acest trend al interesului pentru investiții și pentru „cum fac banii să facă mai mulți bani?”. Dar, evident că sunt și oameni care în continuare sunt în zona cunoștințelor de bază și încearcă să învețe tot ce se poate ca să fie mai responsabili, sunt oameni care vin și zic „nu sunt foarte responsabil, vreau să mă faceți voi!”

Ce ai învățat tu, Claudia Oprescu, de la cursurile de educație financiară Școala de Bani?

”Cel mai mult mi-a plăcut modul în care informațiile sunt structurate, te ajută pe tine să treci printr-un proces întreg de restructurare, să zicem. Și să te pui așa față în față cu alegerile tale și să-ți dai seama dacă ‘oare sunt cele mai potrivite sau nu, pentru mine?’. De exemplu, înainte să merg la Școala de Bani, eu nu aveam un fond de urgență, nici măcar nu-mi trecea prin cap. Dar după ce am parcurs cursul, acesta a fost primul lucru pe care l-am făcut: să încep să pun în fiecare lună deoparte, pentru a avea acest fond de urgență, astfel încât în cazul în care apare o situație neplăcută, să fiu pregătită pentru ea.”

Foto: Școala de Bani

Școala de Bani este un proiect al Băncii Comerciale Române, lansat în 2016, care a devenit cel mai amplu program de educație financiară din România. Peste 1.000 de angajați ai BCR au devenit, în mod voluntar, profesori de educație financiară, urmând cursuri specializate, și au reușit să ofere astfel de cursuri gratuite către aproximativ 450.000 de români – copii, tineri și adulți. Cei interesați se pot înscrie la cursuri prin completarea formularului disponibil pe ww.scoaladebani.ro, dar și în hub-urile BCR.

*Școala de Valori este o organizație non-guvernamentală şi non-profit, înființată în 2009, care îi îndrumă pe tineri să-şi antreneze potenţialul, astfel încât să-şi dezvolte atitudini şi comportamente prosociale, care să îi ajute în viață și în carieră. Misiunea sa este de a ajuta tinerii să devină creatorii propriilor vieţi, fiind singura asociaţie din România care implementează în programe educaţia centrată pe valori, un model educaţional ce implică dezvoltarea de competenţe împărţite pe patru arii: dezvoltarea caracterului, explorarea personalităţii, implicare civică şi well-being. În prezent, organizația dezvoltă cinci programe educaţionale naţionale: Adoptă un Liceu, Excepţionalii, Globatic, Laboratorul de Cariere și Arcademia prin care contribuie activ la dezvoltarea educaţiei autohtone și europene, oferind cunoaştere şi îndrumare adolescenţilor, tinerilor şi profesorilor.

Sursa: edupedu


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide