TRENDING
  • 21:28 » Ciolacu le-a spus șefilor OMV că nu discută legea offshore atât timp cât Austria se opune României în Schengen
  • 21:56 » Furie în rândul militarilor ucraineni din prima linie, după ce liderii armatei au anunțat din greșeală eliberarea unui sat lângă Bahmut
  • 21:49 » Proiect de lege: Închisoare de până la 25 de ani pentru producerea, vânzarea, transportul, deţinerea de droguri de mare risc
  • 21:44 » Bărbat reţinut după ce a furat 70.000 de lei dintr-un autoturism. A intrat în mașină după ce a copiat semnalul închiderii centralizate
  • 21:39 » Șoferul care a omorât o familie de spanioli în Sibiu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare și plata unor daune de 850.000 de euro
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Avioane de lupta ale SUA si-au facut aparitia deasupra Kabulului: „Avem dreptul sa ne aparam pe noi insine, oamenii nostri si operatiunile noastre”

Avioane de vanatoare americane au survolat joi capitala afgana Kabul pentru a asigura securitatea operatiunii de evacuare, a anuntat Pentagonul, subliniind ca a fost o misiune de supraveghere si nu o demonstratie de forta, potrivit Reuters si EFE, citate de Agerpres.

Avioanele nu au efectuat zboruri la ‘altitudine mica’ deasupra orasului, dar s-au ocupat de ‘supraveghere’, a precizat purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby, intr-o conferinta de presa, fara sa precizeze numarul aparatelor de zbor care au participat la respectiva misiune.

La randul sau, directorul adjunct pentru logistica din cadrul Statului Major american, generalul Hank Taylor, a indicat in aceeasi conferinta de presa ca avioane de vanatoare F-18 ale grupului naval condus de portavionul USS Ronald Reagan au efectuat aceste zboruri de supraveghere strict in scopul ‘intaririi securitatii ‘.

Taylor a subliniat ca fortele americane urmaresc cu ‘atentie’ operatiunea de evacuare: ‘Efectuam continuu evaluari aprofundate pentru a asigura securitatea americanilor, vom folosi toate instrumentele din arsenalul nostru pentru a atinge acest obiectiv’.

Este pentru prima oara cand Pentagonul comunica despre survoluri deasupra Kabulului de cand talibanii au preluat duminica controlul asupra Kabulului. Totusi, Kirby a spus ca acest tip de zboruri de supraveghere nu sunt noi si ca, de fapt, sunt efectuate de mult timp.

Intrebat daca avioanele ar putea sa deschida focul in cazul in care trupele americane si aliatii sai sunt atacati, purtatorul de cuvant al Pentagonului a raspuns: ‘Ca de obicei, avem dreptul sa ne aparam pe noi insine, oamenii nostri si operatiunile noastre’.

La randul sau, generalul Taylor a remarcat faptul ca de la ultima sa conferinta de presa nu a existat niciun ‘incident de securitate sau de interferenta’ a talibanilor in evacuari.

Cu toate acestea, John Kirby a recunoscut ca exista informatii potrivit carora talibanii ii ‘hartuiesc’ pe unii dintre afganii care incearca sa ajunga la aeroport.

Totodata, generalul Taylor a indicat ca mai multe porti ale aeroportului international din Kabul sunt de acum deschise si ca aproximativ 7.000 de persoane au putut fi evacuate de armata americana din 14 august si pana in prezent, conform AFP.

Potrivit acestuia, peste 5.200 de soldati americani se afla in prezent pe aeroportul din Kabul pentru a supraveghea evacuarile, adaugand ca armata americana este pregatita sa creasca ritmul evacuarilor intr-un moment in care mii de afgani incearca sa paraseasca tara.

In total, aproape 12.000 de persoane au fost evacuate de la sfarsitul lunii iulie, a adaugat el. Printre acestea figureaza cetateni americani, membri ai ambasadei SUA, afgani care au lucrat pentru Statele Unite, in special ca translatori pentru armata americana, care au solicitat o viza speciala de imigrare (SIV) de teama represaliilor din partea talibanilor.

In fata afluxului candidatilor la plecare pe aeroportul din Kabul de cand talibanii au preluat puterea, armata ‘este pregatita’ sa creasca numarul zborurilor in sistem de rotatie si intentioneaza sa ‘maximizeze capacitatea fiecarei aeronave’ de transport pentru a evacua un numar cat mai mare de persoane, a explicat generalul Taylor.

sursa- aktual24

 


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide