TRENDING
  • 13:09 » O femeie, cadru militar în Bucureşti, a fost arestată după ce şi-ar fi bătut fetiţa de 2 luni. Copila a ajuns la spital cu fracturi
  • 13:02 » Scandalul redirecționării pacienților de la public la privat. Rafila: Ar trebui stabilite niște sancțiuni
  • 12:58 » Cătălin Cherecheş rămâne în închisoare. Curtea de Apel Cluj a respins contestaţia fostului primar
  • 12:50 » Irina Podnosova, fosta colegă de facultate a lui Putin, a fost confirmată ca președintă a Curții Supreme a Rusiei
  • 12:47 » Președintele conservator al Poloniei s-a întâlnit cu Donald Trump, la New York
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Cei care se aflau la orele amiezii la Curtea Domnească din Târgoviște au avut parte de imagini de coșmar. Un bărbat a căzut din Turnul Chindiei, înalt de 27 de metri. Nu se știe, deocamdată, dacă este vorba de o sinucidere.

Oamenii legii au fost anunțați luni, 20 februarie 2023, de angajații de la Curtea Domnească din Târgoviște că un bărbat a căzut din Turnul Chindiei, înalt de 27 de metri, direct pe pavajul din pietre.

Un echipaj de la Ambulanță a fost chemat la fața locului, dar manevrele de resuscitare efectuate de către echipajul medical au fost fără succes.

Victima avea 45 de ani și era din Târgoviște.

Polițiștii efectuează cercetări, urmând să stabilească cu exactitate toate împrejurările producerii evenimentului.

Simbolistica Turnului Chindiei

Turnul Chindiei este cea mai importantă atracţie turistică din oraş şi totodată simbolul oraşului, elemente specifice edificiului fiind prezente pe stema oraşului, în partea de sus, dar şi în partea de jos. Fiind un monument istoric, clădirea găzduieşte acum o expoziţie de documente, arme şi obiecte care au aparţinut lui Vlad Ţepeş. Din punct de vedere administrativ, Turnul Chindiei se află sub tutela Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte.

Turnul Chindiei, cunoscut şi ca Turnul Chindia, este construit în secolul al XV-lea, în Târgovişte, care face parte din ansamblul de monumente Curtea Domnească.

Turnul a fost ridicat de domnitorul Vlad Ţepeş, în timpul celei de-a doua domnii, iniţial pentru scopuri militare, clădirea servind drept punct de pază, foişor de foc, dar şi pentru stocarea tezaurului.

Actualmente, clădirea măsoară 27 de metri în înălţime şi 9 metri în diametru.

Între anii 1847 şi 1851, turnul a fost complet restaurat de către domnitorul Gheorghe Bibescu, forma actuală datorându-se acestuia, inclusiv înălţarea sa cu circa 5 metri faţă de construcţia iniţială.

De unde vine numele de Turnul Chindiei

Există două ipoteze privind originea numelui turnului, însă nu există niciun consens în privinţa acestui fapt.

Cea dintâi susţine că zone din vecinătatea turnului erau locul de desfăşurare a unor ospeţe, denumite „chindii”, de unde şi provenienţa numelui.

Cea de-a doua spune că numele îşi are originea de la cuvântul „chindie”, un arhaism ce însemna „moment înainte de apus”, perioadă a zilei în care soldaţii ce apărau turnul aveau obligaţia să dea semnalul prin care cele cinci porţi ale oraşului erau închise. După acest moment, era interzisă intrarea sau ieşirea din oraş pe tot parcursul nopţii, iar locuitorii aveau obligaţia de a nu circula pe străzi şi de a nu întreţine focuri în aer liber care ar fi făcut vizibil oraşul de la mare distanţă.

Recent reabilitat

Turnul Chindiei a fost recent reabilitat, în cadrul unui proiect ce urmăreşte valorificarea durabilă, prin conservare şi protejare, a patru obiective istorice: ruinele Bisericii Paraclis, Turnul Chindiei, Biserica Domnească Mică „Sf. Vineri” şi Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul complexului.

Valoarea proiectului implementat de CJ Dâmboviţa se ridică la aproximativ 20 milioane lei, fonduri europeane.

sursa: adevarul.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide