TRENDING
  • 12:33 » Avarie majoră la CET București Vest și CET Grozăvești. Mii de blocuri din Capitală au rămas fără apă caldă
  • 12:31 » Un bărbat a plătit 13.000 de euro pe un utilaj pe care nu l-a mai primit. “Chilipirul” era de fapt o escrocherie anchetată în Germania
  • 12:28 » Directorul Poştei, anunț despre plata pensiilor. „Dacă primim banii vineri, le ducem mai repede”
  • 11:52 » Accident grav în București. Un tramvai a lovit o ambulanță care ducea un pacient la spital
  • 11:49 » O femeie din Arad a fost prinsă în flagrant în timp ce lua 5.000 de euro mită de la o altă femeie, pentru a-i elibera soțul din arest
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Bătălia pe Romexpo a intrat în faza a doua, la Senat. Camera de Comerț și Industrie a României a primit cadou de la Parlament terenul Centrului Expozițional!

Surse B365 afirmă că Senatul va aproba, în curând, întreaga afacere, după ce într-o primă fază, Președintele Iohhanis a cerut reexaminarea propunerii legislative. Săptămâna trecută (miercuri, 26 mai), la prima oră, a fost dezbătută în cadrul Senatului, propunerea pentru modificarea şi completarea Legii Camerelor de Comerţ din România nr.335/2007, prin care se prevede transmiterea cu titlu gratuit a dreptului de proprietate a terenului de la Romexpo către CCIR – aflată acum în proces de reexaminare, conform cererii formulate de Președintele României. Dezbaterea a avut loc în prima dintre cele două comisii, cea juridică, în spatele ușilor închise.

La dezbaterea de săptămâna trecută nu au fost invitate sau prezente părțile interesate, iar raportul preliminar cu amendamente, emis miercuri, 26 mai, de Comisia juridică, nu a fost făcut public. Surse B365 spun ca totul urmeaza sa fie aprobat cu viteza luminii la Senat, printr-o ințelegere PNL cu PSD, fără consultarea Consiliului Concurenței, fără dezbatere, fără transparență.

romexpo

Miza este enormă: un teren de 46 de hectare

Romexpo este cel mai mare Centru Expozițional din București și din România, spațiile sale uriașe fiind potrivite pentru orice eveniment: târguri de carte, expoziții, concerte, spectacole, congrese, evenimente, cursuri, revelioanele lui Vanghelie, întâlniri de afaceri, competiții sportive, întâlniri de afaceri sau petreceri private. Suprafața totală este de 300.000 de mp, dintre care 57.000 de mp reprezintă spațiul efectiv de expunere. Are 10 pavilioane, cinci săli de conferință, un spațiu de lucru-City Hub- și parcare de peste 2000 de locuri. Fiind liderul industriei românești de târguri și expoziții, ROMEXPO este recunoscut și pe plan internațional ca membru al Asociației Globale a Industriei de Expoziții și al Alianței Târgurilor din Europa Centrală.

Proiectul de lege a mai trecut o dată, tot tacit, prin Senat

În vara anului 2020, proiectul de lege a trecut tacit prin Senat și a intrat în dezbaterea Camerei Deputaților. Politicienii își doreau ca Centrul Expozițional Romexpo să treacă din proprietatea statului român, în proprietatea Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR). GRATIS. Atunci, Guvernul s-a ferit să își exprime poziția și a lăsat proiectul la voia Parlamentului.

 

romexpo
Superbă prajitură. In Bucuresti.

Curtea Constituțională a dat verde pentru legea prin care CCIR câștigă un teren extrem de valoros din București

În ședința din 3 martie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu majoritate de voturi, a respins, ca neântemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de 51 de deputați aparținând Grupului Parlamentar al Uniunii Salvați România, Grupului Parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România, precum și neafiliați, și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii camerelor de comerț din România nr.335/2007 este constituțională în raport cu criticile formulate”, a transmis Curtea Constituțională.

„Vorbim de un tun imobiliar, de acordarea cu dedicație a unui teren foarte valoros”

USR și UDMR au sesizat CCR încă din toamna anului 2020, atunci au declarat că “actul normativ este un tun imobiliar în valoare de sute de milioane de euro dat în Parlament, cu ajutorul PMP, PNL și PSD”.

„Nu este corect să legiferăm politici publice prin intermediul cărora să poată fi date noi tunuri imobiliare. Unul dintre terenurile care va intra sub incidenţa noii legi este localizat chiar pe Bulevardul Expoziţiei. Dacă se doreşte valorificarea şi dezvoltarea aici, a unor proiecte imobiliare, ar fi putut fi organizată o procedură transparentă de licitaţie. Susţinem dezvoltarea şi investiţiile, dar nu acordarea cu dedicaţie de terenuri„, declara deputatul USR, Cristina Prună pentru Agerpres.

romexpo
Romexpo in vremurile bune.

USR semnala încălcarea art. 1 alin (5) din Constituţie prin lipsa studiului de impact asupra efectelor scoaterii din patrimoniul statului a imobilelor care fac obiectul legii. În opinia USR, nu se respectă nici art. 1 alin. (3) şi (5) din Constituţie ca urmare a lipsei de claritate a legii. Redactarea propunerii legislative, în forma adoptată de Parlament, configurează un regim juridic „confuz” al naturii juridice/regimului juridic al transmiterii proprietăţii gratuite asupra imobilelor vizate, susţin semnatarii sesizării la CCR.

Proiectul de lege care permite Camerei de Comerț să se asocieze cu dezvoltatorii Iulius Mall și să construiască 14 turnuri în curtea Romexpo a fost aprobat de Camera Deputaților, cu votul PNL, PMP și PSD, în ziua de 2 septembrie, 2020. Actul normativ prevede transmiterea din proprietatea statului, cu titlu gratuit, Camerei de Comerţ şi Industrie a României a terenurilor proprietate privată a statului aflate în folosinţa gratuită a acestei instituţii. Terenul de la Romexpo, de 46 de hectare, este doar unul dintre ele.

„Proiectul a fost făcut in avantajul exclusiv al CCIR, o asociație privată”

De mai multe ori, mediul de afaceri a reacționat față de proiectul de lege. Reprezentanții asociațiilor patronale au votat pentru avizarea nefavorabilă a proiectului în cadrul Consiliului Economic și Social, iar Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) a solicitat public respingerea propunerii legislative , arătând că proiectul ”a fost făcut în avantajul exclusiv al CCIR, o asociaţie privată, care practic ar fi împroprietărită cu un teren într-o zonă centrală a Bucureştiului şi ar dobândi dreptul de a încasa taxe de la întreprinzători”.

 

„Este ca si cum fiecare cetățean român ar oferi cadou câteva zeci de milioane de euro unei grupări de dezvoltori imobiliari”

“În calitate de investitor care dezvoltă de 14 ani proiecte pentru România, în valoare de peste 2 miliarde de euro, care au generat zeci de mii de locuri de muncă și sute de milioane de euro ca beneficii concrete pentru bugetele publice, fondul de investiții NEPI Rockcastle face apel la autoritățile române competente să reconsidere Legea pentru modificarea și completarea legii Camerelor de Comerț din România nr. 335/2007, care ar deposeda românii de un bun extrem de valoros: prin această lege, un teren proprietate a statului, cu valoare de piață de sute de milioane de euro, ar fi oferit gratuit unei entități private, doar pe baza unor promisiuni, fără beneficii certe și fără vreo garanție pentru statul român privind obținerea acestora”.

Terenul este un bun al tuturor românilor”

,,În primul rând îmi pasă, așa cum cred că îi pasă oricărui român, pentru că terenul este un bun al tuturor românilor. Este ca și cum fiecare cetățean român ar oferi cadou câteva zeci de euro unei grupări de dezvoltatori imobiliari, fără niciun fel de garanții, doar pentru un vis frumos desenat. În al doilea rând, îmi pasă în calitate de reprezentant al unui investitor privat, interesat ca România să rămână o țară în care se poate construi corect, fără ca unii să primească gratuit de la stat un teren uriaș în una din cele mai bune zone din București.” spune Alex Morar, CEO al NEPI Rockcastle.

sursa b365.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide