TRENDING
  • 13:09 » O femeie, cadru militar în Bucureşti, a fost arestată după ce şi-ar fi bătut fetiţa de 2 luni. Copila a ajuns la spital cu fracturi
  • 13:02 » Scandalul redirecționării pacienților de la public la privat. Rafila: Ar trebui stabilite niște sancțiuni
  • 12:58 » Cătălin Cherecheş rămâne în închisoare. Curtea de Apel Cluj a respins contestaţia fostului primar
  • 12:50 » Irina Podnosova, fosta colegă de facultate a lui Putin, a fost confirmată ca președintă a Curții Supreme a Rusiei
  • 12:47 » Președintele conservator al Poloniei s-a întâlnit cu Donald Trump, la New York
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Blinken: Rusia continuă să maseze trupe la graniță cu Ucraina. „O invazie este posibilă inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice”

Noi forţe ruseşti continuă să sosească la frontiera cu Ucraina şi o invazie în Ucraina ar putea începe în orice moment, inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, a declarat vineri secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, citat de Reuters.

Vorbind la o conferinţă de presă la Melbourne, după o întâlnire a Quad – o alianţă informală alcătuită din Statele Unite, Australia, India şi Japonia, secretarul de stat american Blinken a spus că Washingtonul va continua să-şi retragă personalul de la Ambasada din Kiev.

Mesajul completează anunțul președintelui Statelor Unite, Joe Biden, care le-a cerut, vineri, tuturor cetățenilor americani care mai sunt în Ucraina să părăsească țara „imediat”, spunând că există un risc cât se poate de real al unei acțiuni militare ruse.

Imagini ale unor sateliţi comerciali, publicate de o companie privată din SUA, arată noi desfăşurări ale forţelor militare ruseşti în mai multe locuri din apropierea Ucrainei, ceea ce sugerează continuarea consolidării trupelor amplasate în zonă de către Moscova, pe fondul unei ofensive diplomatice destinate să dezamorseze criza, conform Reuters.

Rusia efectuează în prezent manevre comune cu Belarus, precum şi exerciţii navale în Marea Neagră în cadrul unei serii de activităţi militare în apropierea Ucrainei, alimentând astfel temerile privind o invazie iminentă în ţara vecină. Moscova neagă orice fel de intenţie în acest sens, dând vina pe Kiev şi Occident pentru actuala criză, transmite Agerpres.

Societatea Maxar Technologies, cu sediul în SUA, care urmăreşte de mai multe săptămâni mobilizările de trupe ruseşti, a declarat că imaginile realizate miercuri şi joi arată noi desfăşurări semnificative de trupe în mai multe locuri din Crimeea anexată, vestul Rusiei şi Belarus.

imagine din satelit a unei baze militare
Fotografie din satelit care arată noile desfășurări de trupe din Crimeea, în 9 februarie, la baza Noovozernoie. Foto: Profimedia Images

Aceste imagini nu au putut fi verificate în mod independent de către Reuters.

În Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014, Maxar afirmă că a identificat o nouă desfăşurare importantă de trupe şi echipamente pe aerodromul Oktiabrskoe, la nord de oraşul Simferopol, inclusiv 550 de corturi militare şi sute de vehicule.

Noi trupe şi echipamente au sosit de asemenea lângă Novoozionoie din Crimeea, precum şi în apropiere de oraşul Slavne, pe coasta de nord-vest a peninsulei.

În Belarus, scenă a unor importante manevre comune, Maxar a identificat o nouă desfăşurare de trupe, vehicule militare şi elicoptere pe aerodromul Ziabrovka de lângă Gomel, la mai puţin de 25 km de graniţa cu Ucraina.

Într-un comunicat transmis prin e-mail joi seara se menţionează că importante efective de unităţi militare au sosit recent în zona de antrenament Kursk din vestul Rusiei, la aproximativ 110 km est de graniţa cu Ucraina.

Rusia nu a dezvăluit numărul trupelor pe care le-a desfăşurat pentru exerciţiile din Belarus şi susţine că are dreptul de a deplasa forţe pe teritoriul său după cum crede de cuviinţă, insistând că acestea nu reprezintă o ameninţare externă.

Sursa: Digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide