TRENDING
  • 9:41 » TOMAC
  • 21:00 » Accident rutier în Pădurea Priseaca. O persoană a fost dusă la spital.
  • 20:59 » Horoscop 22 martie 2023. Succes în afaceri pentru unele zodii.
  • 20:57 » Vremea 22 martie 2023: Se răcește în toată țara.
  • 20:56 » Fără păcănele la parterul blocurilor şi în localităţile mici. “Statul nu mai poate fi doar un martor la toată tragedia asta”.
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Dacă v-ati simțit mai triști decât de obicei, fără chef de muncă sau de socializare ar putea fi din cauza faptului ca astăzi este Blue Monday, cunoscută drept cea mai deprimantă zi din an. Conceptul apărut în 2005 la inițiativa unui psiholog irlandez şi a luat amploare în ultimii ani. Şi ca o coincidenţă, tot astăzi este şi ziua “Statului degeaba”. Specialiştii ne recomandă, însă, să facem exact opusul. Plimbările in aer liber, timpul petrecut cu cei dragi și un plan financiar pentru următoarea perioadă ne pot scoate din starea de depresie.

“Sunt moleşit, nu am chef de nimic, nu am chef de învăţat. Vreau să dorm, vreau să mă uit la un serial”, ne-a spus un tânăr.

Sunt doar câteva dintre simptomele Blue Monday, aşa cum a fost denumită a treia zi de luni a anului. Cea mai tristă zi din an a fost stabilită de un psiholog irlandez în 2005, după o formulă de calcul extrem de complexă. La baza acesteia stau câteva componente: vremea, datoriile, perioada de timp scursă de la Crăciun și rezoluțiile pentru anul nou.

Irina Mitrea Psiholog Institutul Socola IasiVremea are şi ea rolul ei pentru că dacă e mai urât afară unii pot fi mai trişti, mai deprimaţi, mai anxioşi…După această perioadă de sărbători, ne întoarcem la stresul şi rutina zilnică, la serviciu, la îndatoriri, la datorii, la facturi de plătit.

Ciprian Iftimoaiei sociolog: Dacă e să ne referim la situaţia concretă din România, taie rata inflaţiei taie ne predispune la situaţii anxioase. Cu cât ne îndepărtăm de ziua în care primim salariul, cu atât anxietatea se amplifică. 

Ce putem face pentru a combate aceste stări negative

În general lunea e mai tristă“, spune cineva.

Reporter: Ce faceți ca să nu vă mai simțiți așa?

“Mergem la shopping și poate ne trece”.

Clara Mihociu, reporter Observator: Anul acesta Blue Monday coincide şi cu ziua “Statului degeaba”. Nimic mai greșit, spun specialiștii. În zilele în care ne simțim deprimați nu ar trebui să stăm degeaba,  ba dimpotrivă, ar trebui să avem cât mai multe activități. Cel mai mult ar fi de preferat sa facem o plimbare in aer liber chiar și doar 10 minute ne pot fi de un real folos. De asemenea, micile plăceri sunt și ele binevenite: o cafea, ceva dulce, ne pot scoate din starea de depresie a acestei zile. 

Până acum, conceptul de Blue Monday nu a putut fi demonstrat științific. Totuși, specialiștii ne îndeamnă ca atunci când experimentăm stări de anxietate sau depresie să încercam să ne gândim mai puțin la probleme și mai mult la lucrurile pentru care putem fi recunoscători. La polul opus, același psiholog a stabilit că cea mai fericita zi a anului este a treia zi de vineri din iunie.

 

sursa: observatornews.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide