TRENDING
  • 13:09 » O femeie, cadru militar în Bucureşti, a fost arestată după ce şi-ar fi bătut fetiţa de 2 luni. Copila a ajuns la spital cu fracturi
  • 13:02 » Scandalul redirecționării pacienților de la public la privat. Rafila: Ar trebui stabilite niște sancțiuni
  • 12:58 » Cătălin Cherecheş rămâne în închisoare. Curtea de Apel Cluj a respins contestaţia fostului primar
  • 12:50 » Irina Podnosova, fosta colegă de facultate a lui Putin, a fost confirmată ca președintă a Curții Supreme a Rusiei
  • 12:47 » Președintele conservator al Poloniei s-a întâlnit cu Donald Trump, la New York
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Bogdan Aurescu: NATO trebuie să-și restructureze poziția pe Flancul Estic pentru a o adapta la ce face Rusia în Ucraina și în Belarus

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, vineri, înaintea reuniunii miniștrilor de afaceri externe din NATO, că va „sublinia astăzi nevoia ca NATO să reia în considerare filosofia, structura și elementele constitutive ale poziției de pe Flancul Estic, deoarece condițiile sunt complet diferite de cele pe care le-am avut când am început să construim această poziție”.

„În ceea ce privește România, pentru noi cel mai important subiect de pe agendă este răspunsul pe care NATO ar trebui să-l dea agresiunii ruse, în termeni de consolidare consistentă a poziției de descurajare și apărare de pe Flancul de Est.

Pentru noi este extrem de important să accelerăm, cât de rapid posibil, crearea Grupului de Luptă în România, care va fi sub conducerea Franței ca națiune-cadru.

În același timp, voi sublinia astăzi nevoia ca NATO să reia în considerare filosofia, structura și elementele constitutive ale poziției de pe Flancul Estic. Deoarece condițiile sunt complet diferite de cele pe care le-am avut când am început să construim această poziție.

Trebuie să adaptăm poziția la realitatea care arată că trupele rusești sunt în Ucraina și în Belarus. Așa că trebuie să regândim totul.

În același timp, voi informa colegii mei despre deciziile luate de România, de președintele român, domnul Iohannis, pentru a crește cheltuielile (cu apărare – n.red.) de la 2% din PIB la 2,5%, începând cu următorul an fiscal.

De asemenea voi cere colegilor mei, desigur, să sprijine mai mult țările partenere, în special Republica Moldova și Georgia.

Trebuie să restructurăm poziția pentru a o adapta la ceea ce face Rusia în Ucraina și în Belarus. Pentru că în timp ce vorbim Belarus a devenit un alt district militar al Rusiei, iar în același timp trebuie să luăm în considerare prezența Rusiei cu forțe militare în Ucraina.

Aceasta este foarte diferit de momentul din 2014 când Rusia a ocupat ilegal Crimeea și apoi și-a acumulat prezența militară acolo. Însă doar Crimeea era ocupată la acea vreme, așa că trebuie să luăm în considerare această nouă relaitate și să ne adaptăm în consecință”, a declarat Bogdan Aurescu.

Ministrul Afacerilor Externe participă vineri, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO.

Potrivit MAE, reuniunea a fost convocată pentru a analiza cele mai recente evoluţii de securitate, în contextul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, şi pentru a dezbate, în continuare, acţiunile de răspuns ale Alianţei Nord-Atlantice, cu accent pe măsurile suplimentare privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic.

Este a doua reuniune extraordinară a miniştrilor de externe NATO din acest an dedicată situaţiei din Ucraina şi implicaţiilor ei pentru securitatea Aliaţilor.

În aceeași zi, miniștrii vor discuta în cadrul Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene la Bruxelles despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv un schimb informal cu secretarul de stat al SUA, ministrul afacerilor externe al Canadei şi secretarul general al NATO.

De asemenea, șeful diplomației SUA, Antony Blinken, va lua parte la un summit special alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, conform Agerpres. Între invitaţi s-ar mai număra şefa diplomaţiei britanice Liz Truss şi cea a Canadei, Melanie Joly.

Ulterior, secretarul de stat american urmează să călătorească spre Europa de est pentru a discuta despre invazia din Ucraina cu alţi aliaţi, fiind aşteptat sâmbătă în Polonia, înainte de a porni mai departe spre Republica Moldova, apoi Lituania, Letonia şi Estonia. Turneul este prevăzut să se încheie pe 8 martie.

sursa: digi24.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide