TRENDING
  • 13:09 » O femeie, cadru militar în Bucureşti, a fost arestată după ce şi-ar fi bătut fetiţa de 2 luni. Copila a ajuns la spital cu fracturi
  • 13:02 » Scandalul redirecționării pacienților de la public la privat. Rafila: Ar trebui stabilite niște sancțiuni
  • 12:58 » Cătălin Cherecheş rămâne în închisoare. Curtea de Apel Cluj a respins contestaţia fostului primar
  • 12:50 » Irina Podnosova, fosta colegă de facultate a lui Putin, a fost confirmată ca președintă a Curții Supreme a Rusiei
  • 12:47 » Președintele conservator al Poloniei s-a întâlnit cu Donald Trump, la New York
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Bucăți de sute de tone din turnurile Masivului Ceahlău s-au prăbușit. Care sunt cauzele

După ce o bucată din cascada Bigăr sa prăbușit, o stâncă uriașă din Masivul Ceahlău a căzut din cauze naturale. Turnurile care cântăreau sute de tone s-au rupt în bucăți și au traversat poteca ce leagă zona Ocolașul Mic de Cabana Dochia. Nu erau turiști în momentul prăbușirii.

Șeful Serviciului Salvamont Neamț, Raul Papalicef: „Din cauze naturale, din cauza fenomenului dezgheț – îngheț și al eroziunii îndelungate, cel puțin din ceea ce spune specialistul nostru în geologie, conglomerat calcaros a fost erodat și a apărut inevitabil această prăbușire, 100% naturală .

Bucățile de stâncă au traversat poteca turistică, nu au blocat-o. Există un potențial risc ca resturile de dimensiuni destul de mari și care au rămas într-un echilibru precar, să recidiveze.

Momentan nu cred că există la ora actuală, la noi în țară cu puțin, tehnologie care, fără să distrugă mediul ambiant, să se înlocuiască în totalitate pericol. Singura posibilitate la ora actuală este să instalezi plăcuțe avertizoare, să delimitezi foarte bine zona, să închidă traseul turistic.

Nu-mi permit să spun că zona la ora actuală este sigură sau că va fi. Cert este că pe perioada iernii, când aceste prăbușiri din cauza fenomenului de îngheț-dezgheț se intensifică traseul va fi 100% închis.

Am înaintat și o informează Departamentul pentru Situații de Urgență. Se va lua în foarte scurt timp o decizie unanimă vizavi de situația din această zonă.

Mai există două trasee de urcat spre Cabana Dochia din zona estică și sud-estică la Masivului și a Parcului Național Ceahlău. Vorbesc de zona de acces dinspre Izvorul Muntelui ”.

sursa digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide