Bulgaria și România vor explora proiecte comune de energie, infrastructură – guvern
Bulgaria și România își vor uni forțele în dezvoltarea de proiecte energetice și de infrastructură care vor spori conectivitatea și securitatea în regiunea Europei de Sud-Est (SEE), inclusiv în contextul războiului în curs din Ucraina, a anunțat vineri guvernul bulgar.
Premierul bulgar Kiril Petkov se întâlnește vineri la București cu omologul său român, Nicolae Chuca, pentru a discuta despre acest domeniu și despre alte domenii în care trebuie aprofundată cooperarea bilaterală și regională, a anunțat guvernul într-un comunicat de presă.
Petkov va fi însoțit de ministrul de finanțe Asen Vasilev, ministrul mediului Borislav Sandov, ministrul apărării Dragomir Zakov, ministrul energiei Alexander Nikolov, precum și alți oficiali guvernamentali.
Bulgaria urmează să propună construirea unui parc eolian marin comun în Marea Neagră, în apropiere de orașul de coastă nordic Shabla, a informat presa locală.
Investitorii danezi și germani cu experiență relevantă în proiecte și-au exprimat deja interesul pentru o astfel de dezvoltare potențială, dar lipsa unui cadru de reglementare este principala piedică în prezent, a declarat mai devreme ministrul mediului, citat de mediapool. Bulgaria are un potențial eolian offshore pentru o capacitate de 116 GW, din care aproximativ 26 GW pot fi dezvoltați în prezent, potrivit unui raport recent prezentat în parlament și citat de Mediapool.
Europa are aproximativ 116 parcuri eoliene offshore instalate în 12 țări, dar cea mai mare parte a capacității este concentrată în apele Mării Nordului, a declarat organismul industrial WindEurope în februarie. Cu toate acestea, mai multe țări încep să-și deschidă apele teritoriale pentru parcuri eoliene offshore plutitoare și fixe, inclusiv Polonia, Grecia și statele baltice — Estonia, Letonia și Lituania — care dezvoltă deja proiecte.
La sfârșitul anului 2020, UE a prezentat o strategie de stimulare a energiei regenerabile offshore, cu scopul de a crește capacitatea la cel puțin 60 GW până în 2030 și la 300 GW până în 2050. Mișcarea va juca un rol important în a ajuta blocul să se îndepărteze de Rusia. gaz, în special având în vedere faptul că Gazprom a încetat să furnizeze Poloniei și Bulgariei.
În februarie, dezvoltatorul german de surse regenerabile wpd offshore a dezvăluit planurile de a construi două parcuri eoliene cu un total de 1,9 GW în apele Mării Negre din România. Luna trecută, wpd a declarat presei din Sofia că plănuiește două proiecte de parcuri eoliene de 75-100 MW în total lângă orașul bulgar Balcic, pe coasta de nord a Mării Negre.
Sursa seenews.com
Input your search keywords and press Enter.