TRENDING
  • 9:41 » TOMAC
  • 21:00 » Accident rutier în Pădurea Priseaca. O persoană a fost dusă la spital.
  • 20:59 » Horoscop 22 martie 2023. Succes în afaceri pentru unele zodii.
  • 20:57 » Vremea 22 martie 2023: Se răcește în toată țara.
  • 20:56 » Fără păcănele la parterul blocurilor şi în localităţile mici. “Statul nu mai poate fi doar un martor la toată tragedia asta”.
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Regina Consoartă Camilla va fi încoronată alături de Regele Charles într-o ceremonie grandioasă care va avea loc pe 6 mai 2023. În vârstă de 75 de ani, consoarta regelui ar putea purta la eveniment aceeași coroană purtată de Regina mamă Elisabeta, bunica lui Charles. Cu toate acestea, este probabil ca Regina Consoartă Camilla să ceară să fie demontată o anumită bijuterie de pe această coroană, pentru a evita controversele și provocarea unui scandal diplomatic major.

Este vorba despre așa-numitul diamant sângeriu Koh-i-Noor.

Infama piesă de pe coroana concepută special pentru încoronarea Reginei mame Elisabeta, în anul 1936, a fost confiscată de către Compania Indiei de Est de la Maharajahul din nordul Indiei și oferită Reginei Victoria în secolul al XIX-lea. Criticii spun că păstrarea acestui diamant pe coroana Camillei ar oferi o amintire nedorită a colonialismului britanic.

Expertul bijutier Maxwell Stone a declarat următoarele pentru presa britanică: „Este incredibil de dificil să estimez valoarea acestei coroane istorice – cu diamantul Koh-i-Noor, despre care se spune că valorează numai el circa 591 de milioane de lire sterline, este posibil ca întreaga coroană să fie estimată la un preț uluitor de un miliard de lire sterline.”

Cu toate aceste controverse din jurul diamantului sângeriu, ar fi surprinzător să-l vedem folosit la ceremonia de încoronare. Colecția Regală este plină de bijuterii magnifice, așa că este probabil ca Regina Consoartă Camilla să ceară să fie scos diamantul și să fie înlocuit cu o altă bijuterie, cu un trecut mai puțin tulburător.

Unul dintre cele mai mari diamante din lume, Koh-i-Noor cântărește nu mai puțin de 105.6 carate și aproximativ 20 de grame. Atât India, cât și Pakistanul au pretins să li se înapoieze diamantul, iar în 2000, talibanii au declarat că bijuteria aparține, de fapt, Afganistanului. Toate aceste cereri au fost respinse de către palatul britanic, diamantul fiind descris în mod  oficial ca fiind un simbol al cuceririlor făcute în trecut de către Imperiul Britanic.

 

sursa: adevarul.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide