TRENDING

8:07 » Vine iarna: cod galben de ninsori și viscol în cinci județe, precipitații în toată țara. Prognoza este valabilă până luni!

21:37 » Legătura dintre telefoanele mobile și cancerul cerebral. Ce spune o nouă evaluare a Organizației Mondiale a Sănătății

21:35 » „Ora cu și pentru animale”. Un județ propune un opțional unic în școlile din România

21:33 » Analiză: Trump plantează deja „semințele haosului și dezbinăriii”, în cazul în care ar pierde alegerile în fața Kamalei Harris

11:27 » O japoneză și-a cumpărat trei case și o cafenea pentru pisici după ce a dat pe mâncare echivalentul a 6 lei pe zi

Daca ti-a placut, distribuie acum!

Care sunt cei mai cunoscuți cai din istorie?

Bucefal (Bucephalus)

Calul regelui Alexandru cel Mare (Alexandru Macedon) era un armăsar negru uriaș, foarte nărăvaș, care nu putea fi încălecat de nimeni. Legenda spune că singurul care a putut să-l călărească vreodată a fost Alexandru pe când avea doar 13 ani. Istoricii spun că îmblânzirea lui Bucefal a reprezentat un moment de cotitură în viața tânărului prinț, care și-a demonstrat în acest fel încrederea și hotărârea pe care urma să le arate în campania de cucerire a Asiei. Bucefal a murit în bătălia cu regele indian Porus de la Hydaspes, din anul 326 î.Hr, iar regele l-a înmormântat cu onoruri militare. În memoria lui, Alexandru cel Mare a fondat orașul Alexandria Bucefala.

Incitatus

Controversatul împărat roman Caligula (anii 12-41) a rămas în istorie prin ciudățenile sale care erau puse pe seama unei boli psihice. Acesta avea un cal pe preferat pe care îl chema Incitatus, care înseamnă „impetuos” în limba latină. Se spune că acest cal avea 18 îngrijitori, un colier cu pietre prețioase și un grajd din marmură, care era prevăzut cu un jgheab din fildeș. Istoria spune că împăratul a intrat în conflict cu senatul și căutând o modalitate pentru a-i umili pe membrii acestuia, și-a numit calul senator al Imperiului Roman. Incitatus urma să fie numit și consul, însă Caligula a fost asasinat în anul 41 d.Hr și rangurile oficiale ale calului au fost anulate. Incitatus a fost rănit într-o cursă și ulterior a fost sacrificat.

Rosinante

Rosinante (Rocinante, în limba spaniolă) a fost calul care îl însoțea în toate călătoriile pe iscusitul hidalgo Don Quijote de La Mancha din romanul scris de Miguel de Cervantes. S-a spus despre Rosinante că era la fel de celebru ca însuși eroul romanului. În multe privințe, Rosinante poate fi considerat nu doar calul lui Don Quijote, ci și o dublură animalieră a acestuia. Asemenea lui Don Quijote, calul este încăpățânat, este trecut de prima tinerețe și s-a angajat într-o sarcină peste capacitățile sale. Un amănunt interesant, care creează confuzie în rândul cititorilor, este faptul că nicăieri în roman nu se precizează dacă Rosinante este o iapă, așa cum ar putea sugera numele. Scriitorul se referă la Rosinante ca la un cal.

Marengo

Celebrul cal Marengo i-a aparținut lui Napoleon și ar fi fost botezat după victoria obținută de acesta în bătălia din localitatea cu același nume din 1800. Există, însă, scrieri potrivit cărora numele adevărat ar fi fost Ali și s-ar fi născut în herghelia El Naseri în anul 1793. Este încă neclar dacă Marengo a fost capturat în urma campaniilor lui Napoleon din Egipt sau a fost cumpărat în 1799, după lupta de la Abukir. Se știe, însă, că era un cal de talie mică și avea o înălțime de doar 1,45 m. Napoleon l-a călărit în multe lupte celebre, inclusiv în ultima, cea de la Waterloo. Marengo a suferit numeroase răni, dar a supraviețuit eroic. A murit în 1831, iar scheletul său este păstrat în Muzeul Armatei Naționale din Londra.

Copenhaga

Acest armăsar de rasă mixtă engleză-arabă a fost deținut prima dată de de mareșalul englez Thomas Grosvenor. El a fost numit după a doua bătălie de la Copenhaga câștigată de britanici în 1807. Apoi, pentru scurtă vreme, Copenhaga a participat la diverse curse, înainte de a fi vândut marchizului de Londonderry, Charles Stewart. În 1812, calul a fost cumpărat de ducele de Wellington, care l-a călărit în celebra bătălie de la Waterloo. De altfel, a participat la toate campaniile militare și a fost foarte iubit de soldații britanici deoarece avea obiceiul de a-i saluta cu un puternic nechezat. Copenhaga a murit în 1836 și a fost îngropat cu onoruri militare în parcul castelului „Stratfield Saye House”, la rădăcina unui stejar turcesc vechi de secole.

Godolphin Arabian

Acest faimos cal pur sânge arab este unul dintre puținii cai pursânge recunoscuți oficial. Originardin Tunisia, armăsarul i-a fost făcut cadou lui Ludovic al XV-lea în 1730. Deloc impresionat, regele Franței nu a păstrat calul, care a ajuns în proprietatea contelui de Godolphin, de unde și numele. A fost tatăl mai multor cai de cursă remarcabili. Spre exemplu, mari campioni din epoca modernă, precum Seabiscuit și Man oWar, au fost descendenți ai lui Godolphin. Acesta a murit în 1753, la vârsta de 29 de ani și a fost îngropat la „Wandlebury Hall” din Cambridgeshire.

Seabiscuit

Seabiscuit a fost un cal pursânge originar din SUA, unul dintre cei mai faimoși cai de curse din secolul al XX-lea. Din cauza gabaritului său redus și a picioarelor scurte, începutul carierei în curse a fost dificil. Părea să aibă un potențial redus în ciuda faptului că provine din legendarul cal de curse Man oWar și, mai departe, din Godolphin Arabian. Cu toate acestea, el a trecut cu bine peste acest handicap, dar și peste numeroasele accidentări și s-a impus ca unul dintre cei mai buni cai de curse ai acelei perioade. Marele merit le aparține antrenorului Tom Smith și jockey-ului Red Pollard. Seabiscuit a câștigat premiul „Calul Anului” în SUA (1938). S-a retras din curse în 1940 și a murit șapte ani mai târziu la vârsta de 14 ani.

sursa: libertatea.ro

Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide