Patru țări europene au ridicat, până în acest moment, principalele restricții împotriva COVID-19: este vorba despre Danemarca, Suedia, Norvegia și Marea Britanie. Printre cele mai importante restricții ridicate se numărăr purtarea măștii, renunțarea la interdicțiile impuse nevaccinaților și la recomandarea privind munca la domiciliu, acolo unde este posibil. Judecând cel puțin după rata de vaccinare și numărul de cazuri internate în Terapie Intensivă în aceste 4 țări, România pare încă departe de ele.
Coronavirus RomaniaFoto: Geopix / Alamy / Alamy / Profimedia
Cele 4 țări care au renunțat până în acest moment la cele mai importante restricții împotriva COVID-19 sunt Danemarca, Suedia, Norvegia și Marea Britanie.
Cum arată însă rata de vaccinare și numărul de pacienți internați în Terapie Intensivă în aceste țări?
România are o rată de vaccinare de doar 42% din populația totală și 1.155 de pacienți COVID-19 internați în ATI în acest moment, dintre care 974 sunt nevaccinați.
În România, starea de alertă a fost prelungită ultima dată, pentru 30 de zile, începând cu data de 7 februarie.
Va mai fi starea de alertă prelungită la începutul lunii martie? Nimeni nu știe clar în acest moment.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, nu exclude posibilitatea ca starea de alertă să nu mai fie prelungită, dar spune că totul depinde de evoluția numărului de cazuri noi de COVID-19 înregistrate zilnic.
Decizia de renunțare la restricții și chiar de ridicare a stării de alertă, la un moment dat, va fi luată în funcție de doi indicatori importanți, a declarat astăzi și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Unul dintre cei doi indicatori va fi numărul pacienților COVID internați la Terapie Intensivă. Renunțarea la masca de protecție în spațiul liber ar putea fi prima măsură de relaxare, dacă numărul îmbolnăvirilor va scădea, a explicat ministrul Sănătății.
O întrebare aflată pe buzele tuturor, însă pentru care nimeni nu are deocamdată un răspuns.
Șeful DSU, Raed Arafat, spune că sunt discuții despre relaxarea restricțiilor, însă decizia depinde de evoluția situației epidemiologice.
El a precizat că, în cazul în care scade numărul de noi cazuri de COVID-19 și impactul pe secțiile de ATI se stabilizează, atunci “nu mai avem probleme, cu certitudine deciziile potrivite vor fi luate la momentul respectiv”.
HotNews.ro a stat de vorbă cu Radu Ciornei, medic și doctor în Imunologie, Microbiologie și Genetică Moleculară, care spune că, anul trecut, previziunea sa a fost că vom scăpa de restricții pe data de 15 mai și așa a și fost.
“Acum, previziunea mea este că, odată cu încălzirea vremii, în această primăvară, vom ajunge foarte aproape de normalitate. Vara care urmează va fi, foarte probabil, o ‘vară normală’ “, a declarat Radu Ciornei.
.
sursa: news20.ro
Input your search keywords and press Enter.