TRENDING
  • 9:41 » TOMAC
  • 21:00 » Accident rutier în Pădurea Priseaca. O persoană a fost dusă la spital.
  • 20:59 » Horoscop 22 martie 2023. Succes în afaceri pentru unele zodii.
  • 20:57 » Vremea 22 martie 2023: Se răcește în toată țara.
  • 20:56 » Fără păcănele la parterul blocurilor şi în localităţile mici. “Statul nu mai poate fi doar un martor la toată tragedia asta”.
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Guvernul ia în calcul să revină la schema de compensare a preţului la carburanţi cu 50 de bani, dacă preţurile la carburanţi continuă să crească, depăşind pragul de 9 lei, potrivit unor surse Observator. Azi, benzina standard a ajuns să coste între 6,55 lei şi 6,68 lei pe litru iar motorina standard între 7,67 lei şi 7,71 lei pe litru. Sunt estimate însă noi scumpiri după 5 februarie când intră in vigoare un nou embargo european asupra produselor petroliere ruseşti.

Benzina şi motorina s-au scumpit de 5 ori în 8 zile, asta şi din cauza faptului că petrolul este din ce în ce mai scump, de la începutul acestui an. OMV Petrom a făcut marţi cea mai mare scumpire a carburanților din 2023, de 9 bani, deşi miercuri preţul s-a ieftinit uşor cu 3 bani.  Benzina standard a ajuns să coste joi între 6,55 lei şi 6,68 lei pe litru iar motorina standar între 7,67 lei şi 7,71 lei pe litru. Preţurile pot fi verificate online pe Monitorul Preţurilor.

Potrivit unor surse Observator executivul plănuieşte să reintroducă măsura de compensare a preţului cu 50 de bani, care a fost în vigoare de la 1 iulie 2022 până la 1 ianuarie 2023.  Astfel, dacă preţul carburanţilor trece în perioada următoare de 9 lei, măsura ar urma să fie reintrodusă, pentru 3 luni. După 5 februarie e posibil să crească iar semnificativ prețul.

Faţă de ultima zi a lui 2023, în care a fost eliminată reducerea de 50 de bani convenită de Guvern şi companii, dar şi redusă acciza la nivelul minim UE, benzina s-a scumpit cu 49 de bani/l, iar motorina cu 51 de bani/l, în urma evoluţiei cotaţiilor internaţionale ale petrolului şi produselor petroliere. Piaţa petrolului va fi extrem de instabilă în următoarele luni, avertizează experţii. Uniunea Europeană a interzis importurile de țiței rusesc începând cu 5 decembrie 2022 și va interzice produsele petroliere rusești începând cu 5 februarie 2023.

Cotaţia petrolului american West Texas Intermediate a trecut joi de pragul de 81 de dolari pe baril, în timp ce ţiţeiul european Brent se tranzacţiona joi cu 87 de dolari pe baril. Şi redeschiderea economiei chineze a dat piețelor motive să fie optimiste cu privire la o redresare a consumului de țiței în acest an. În plus de pe 5 februarie urmează să intre în vigoare alte sancțiuni occidentalepentru produsele petroliere ruse.

 

sursa: observatornews.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide