Dezvoltarea unor zone rezidentiale in imediata vecinatate a liniilor electrice aeriene de inalta tensiune ignora in totalitate efectele pe care aceste linii le pot avea asupra celor ce urmeaza a locui in zonele respective. Pretul scazut al terenului incurajeaza dezvoltatorii imobiliari sa achizitioneze terenuri in vecinatatea unor astfel de echipamente si sa dezvolte in jurul lor ansambluri rezidentiale, practica des intâlnita in special in apropierea marilor orase.
Liniile electrice aeriene de inalta tensiune (cu tensiunea nominala mai mare sau egala cu 110kV) transporta energia electrica de la sursele de producere a energiei electrice (centrale electrice) catre statiile de transformare din apropierea oraselor, unde nivelul tensiunii este scazut in vederea distribuirii energiei electrice in cadrul orasului. Din cauza extinderii zonelor locuite din marilor orase, vom intâlni zone rezidentiale importante in imediata vecinatate a unor astfel de linii electrice.
Site-ul energie-electrica.info arata ca persoanele care intentioneaza sa achizitioneze terenuri sau locuinte in astfel de zone ar trebui sa tina cont de urmatoarele efecte aduse de prezenta liniilor electrice aeriene de inalta tensiune; nu spunem ca invecinarea cu o linie electrica aeriana cu tensiunea nominala egala sau mai mare de 110kV este o alegere gresita, insa noi luam in considerare urmatoarele:
- Poluare vizuala – Liniile, respectiv statiile electrice produc deteriorarea peisajului, gradul de deteriorare fiind proportional cu tensiunea nominala a instalatiei electroenergetice amplasate in mediul exterior. Cele mai poluante, prin extinderea lor, sunt liniile de inalta si foarte inalta tensiune. Alterarea peisajului este evidenta inseosebi in vecinatatea zonelor turistice, istorice sau a celor de locuinte.
- Poluare sonora – Descarcarea corona din jurul liniilor electrice de foarte inalta tensiune conduce, in special pe timp ploios la aparitia unui zgomot specific. In video-ul urmator puteti asculta sunetul caracteristic liniilor de inalta si foarte inalta tensiune.
- Persoanele neavizate ajunse in apropierea liniilor electrice aeriene pot avea un sentiment de teama. Acest sentiment poate sa apara si in randul personalului instruit ce lucreaza in instalatii electroenergetice (statii de transformare sau conexiuni). El se manifesta ca o teama cu caracter temporar la functionare intempestiva a aparatelor aflate in imediata apropiere, sau cu caracter permanent ca urmare a necunoasterii efectelor campului electromagnetic asupra sanatatii.
Pana in prezent, nu se cunoaste semnificatia patologica a efectelor biologice produse de expunerea la campul electromagnetic generat de liniile electrice aeriene (LEA). Problema posibilelor influente continua sa preocupe opinia publica, specialistiii din domeniul protectiei sanitare, constructorii de LEA de inalta si foarte inalta tensiune, cat si populatia din vecinatatea instalatiilor electroenergetice.
Evitam sa prezentam rezultatele unor publicatii, intrucât parerile intre specialisti sunt extrem de impartite, de la documentatii prin care se prezinta un risc minim spre inexistent asupra sanatatii, in prezenta acestor instalatii, pâna la cresterea riscului de aparitie a diferitelor forme de cancer, in special la copii. Totusi, anumite valori sunt cunoscute ca fiind “limita”, prin urmare, specialistii in domeniu, in urma unor masuratori in teren, pot spune daca valorile masurate ar trebui sa ne ridice un semn de intrebare sau nu.
In România, recent, au avut loc numeroase intreruperi in alimentarea cu energie electrica a unor orase, cauzate de ruperea stâlpilor de 20kV, dar si de 110kV. De ce? Liniile electrice aeriene aflate in functionare in prezent, pe teritoriul tarii noastre, au fost puse in functiune acum aproximativ 30-50 ani, gradul de uzura al acestor instalatii nefiind neglijabil. In ultima perioada, atat in Romania, cât si in lume, vremea se manifesta prin episoade extreme, caracterizate de vânt foarte puternic, lapovita si ninsoare. A se citi si articolul: Retele electrice afectate in Delta Dunarii. Cert este un lucru, in situatia unor episoade caracterizate prin vreme extrema, nu ne dorim sa avem stâlpi cu inaltimi mai mari de cât blocul / casa in care locuim, aflati in imediata vecinatate a acestuia, ce sustin conductoare puse sub tensiune.
sursa: energy-center