TRENDING
  • 20:28 » O tumoră de 45 de kilograme a fost scoasă din abdomenul unei femei din Botoșani, care a mers la medic când a văzut că se îngrașă brusc
  • 20:25 » Primarul unei comune din Alba a murit. A fost găsit spânzurat într-o anexă a locuinţei
  • 20:22 » Povestea impresionantă a unui director din Călărași. Umblă din poartă în poartă pentru a-i convinge pe copii să meargă la școală
  • 20:16 » Un spital din București a înființat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi
  • 20:06 » Un pădurar din Bistrița a încercat să scape de amendă cu țuică, pastramă și cârnați. A fost prins în flagrant
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Ce este norovirusul, infecția găsită la un liceu din Timișoara. Se transmite rapid și poate rămâne câteva zile pe suprafețe

Probele DSP la Colegiul Naţional C.D. Loga din Timişoara, de unde zeci de elevi şi profesori au ajuns la spital cu dureri și simptome de intoxicaţie, au stabilit că trei dintre copii ar fi infectați cu norovirus. Infecția se poate răspândi prin consumul de apa și alimente contaminate, dar poate fi transmis și prin contact direct de la o persoană la alta.

Norovirusul este un agent patogen care prin transmiterea lui duce la apariția unor simptome digestive. Rată de transmitere a acestui virus este foarte ridicată, iar manifestările infecției apar la 1-2 zile de la infectare și persistă pentru câteva zile.

Virusul se transmite prin contact direct cu persoană infectată, consumul alimentelor contaminate, atingerea suprafețelor contaminate și inhalarea particulelor virale din aer.

Virusul poate persista pentru câteva zile pe suprafețe, așa că ele trebuie igienizate.

Factorii de risc care pot duce la apariția acestei infecții sunt petrecerea timpului în spații închise, consumarea alimentelor gătite de o persoană infectată, consumul fructelor sau al legumelor spălate necorespunzător, locuirea în centre de îngrijire și contactul direct cu o persoană infectată.

Simptomele specifice infecției cu norovirus apar după maximum 2 zile de la infectare. Printre acestea se află: durere abdominală, crampe, greață, vărsături, diaree, dureri musculare, durere de cap și stare generală alterată.

Aceste simptome pot persista până la 3 zile. Însă, virusul este eliminat în scaun până la 8 săptămâni. De aceea, este important să se respecte regulile de igienă, foarte importantă fiind spălarea mâinilor.

În cele mai multe dintre situații, infecțiile cu norovirus dispar spontan. Însă, există situații când simptomele se agravează.

Copiii, vârstnicii, gravidele, persoanele imunodeprimate (diagnosticate cu HIV, cancer) au risc crescut să dezvolte complicații.

Cea mai frecventă complicație este deshidratarea, care, dacă e netratată, poate duce chiar și la deces.

Sursa:Digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide