TRENDING
  • 19:02 » Un șofer beat și altul drogat, prinși la volan de polițiștii, pe șoselele din Dâmbovița
  • 19:02 » Calvarul unui copil din Dâmbovița bătut, amenințat și alungat în curte, pe timp de noapte, de tatăl său! Bărbatul a fost reținut de polițiști
  • 19:01 » Crimă înfiorătoare! Femeie găsită moartă, într-un sac de plastic ascuns în lada patului
  • 19:01 » Dâmbovița: Șofer prins beat la volan, în toiul nopții, de către polițiști. Ce alcoolemie a prezentat bărbatul
  • 19:00 » Impact violent de Rusalii, în Dâmbovița! O femeie și un bărbat, șoferi ai două mașini au intrat în coliziune
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Știința comportamentului consumatorului

Psihologia consumatorului folosește abordări psihologice teoretice pentru înțelegerea consumatorilor.

Acest domeniu este adesea considerat o subspecialitate a psihologiei industrial-organizaționale și este cunoscut și sub numele de psihologia comportamentului consumatorului sau psihologia marketingului. Psihologii din această zonă studiază o varietate de subiecte, inclusiv:

  • Cum aleg consumatorii afaceri, produse și servicii
  • Procesele de gândire și emoțiile din spatele deciziilor consumatorilor
  • Modul în care variabilele de mediu, cum ar fi prietenii, familia, mass-media și cultura influențează deciziile de cumpărare
  • Ceea ce îi motivează pe oameni să aleagă un produs în detrimentul altuia
  • Cum influențează factorii personali și diferențele individuale alegerile de cumpărare
  • Ce pot face specialiștii în marketing pentru a ajunge în mod eficient la clienții țintă

Deci, ce face exact un psiholog al consumatorilor? Acești profesioniști joacă un rol esențial nu numai în a ajuta companiile să înțeleagă ce își doresc și ce au nevoie clienții lor, ci și în a-i ajuta pe vânzători să-și promoveze și să-și comercializeze produsele și serviciile către cumpărători. Practic, studiază abordarea consumatorului de la modul în care se fomează percepția asupra unui produs până la actul efectiv de a lua acel produs din raft sau a da click pe el în magazinul on-line.

Etape de acțiune în psihologia consumatorului

Efectuarea cercetărilor de piață

Deoarece companiile trebuie să-și înțeleagă consumatorii pentru a dezvolta produse și campanii de marketing care să atragă publicul țintă, psihologii din acest domeniu petrec adesea mult timp învățând mai multe despre ceea ce îi determină pe cumpărători să facă o anume alegere. Aceasta implică identificarea publicului țintă pentru un anumit produs, inclusiv sexul, vârsta și statutul socio-economic al cumpărătorului tipic.

Dezoltarea mesajelor de marketing

Alți specialiști din zona psihologiei consumatorului se concentrează pe marketingul social sau pe modul în care ideile și mesajele se răspândesc între grupuri. Cercetătorii ar putea fi interesați să obțină informații despre un produs sau un mesaj important de sănătate publică.

Înțelegerea modului în care credințele și atitudinile se răspândesc între grupuri poate ajuta organizațiile să învețe cum să-și transmită mai bine mesajul și să încurajeze marketingul axat mai mult pe mesaje directe, verbale.

Cercetarea atitudinilor și comportamentelor consumatorilor

Psihologii care studiază consumatorul efectuează adesea cercetări pentru a afla mai multe despre comportamentul de cumpărare. Metodele comune de cercetare utilizate includ experimente, sondaje telefonice, focus grupuri, observații directe și chestionare.

Sunt șanse mari să fi participat la cel puțin un studiu de piață în viața ta. Acestea sunt adesea efectuate prin telefon, dar se pot face și online sau prin poștă directă. Într-un sondaj, consumatorii sunt adesea rugați să-și descrie comportamentul de cumpărături din trecut, factorii care le-au influențat luarea deciziilor și planurile lor viitoare de cumpărare.

Cercetătorii adună, de obicei, detalii despre sexul, vârsta, rasa, istoricul educațional și situația financiară actuală a respondenților. Acest tip de informații poate fi foarte util, deoarece le permite cercetătorilor să caute modele și să afle mai multe despre cine cumpără anumite produse.

De exemplu, utilizarea unui sondaj le-ar putea permite cercetătorilor să descopere că femeile cu vârste cuprinse între 30 și 45 de ani care au un venit pe gospodărie mai mare de 5.000 de lei au șanse mai mari să achiziționeze un produs electrocasnic care nu este neapărat necesar, cum ar fi un uscător de rufe, decât femeile cu un venit mai mic. Știind acest lucru, ei pot începe apoi să proiecteze campanii de marketing care vizează acest public țintă.

Persoanele care se specializează în studiul consumatorilor se axează pe studii care abordează înțelegerea comportamentului uman, dar și studii de marketing, psihologie socială și studii de personalitate.

 

sursa: libertatea.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide