TRENDING
  • 11:52 » DULAPUL GOL
  • 22:08 » Visul american pentru românii din SUA: „Zile de muncă de 12-16 ore ca să ai un viitor mai bun”
  • 22:07 » Cod rutier 2023: Ce amendă riscă șoferii care nu au cauciucuri de iarnă
  • 22:06 » De ce trebuie să ții cont când cumperi o mașină nouă. Cum salvezi și timp, și bani
  • 22:05 » Cum să dezgheți parbrizul în mod corect. Ce trebuie să eviți pentru a nu avea probleme cu mașina
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Cerul nopții explorat de tineri la Școala de vară de astronomie și fotografie

În perioada 15 iulie – 15 august se derulează proiectul „Școala de vară de astronomie și fotografie” organizat de Societatea Astronomică Română de Meteori în parteneriat cu Asociația Ucenicul Astronom. Proiectul este finanțat de Consiliul Județean Dâmbovița în cadrul concursului privind finanțarea de activități non-profit de interes județean pentru domeniul tineret. Astfel, în perioada 29 iulie – 4 august au avut loc o serie de activități derulate în cadrul proiectului.

Pe 29 august la Biblioteca Județeană I. H. Rădulescu Dâmbovița din Târgoviște a avut loc deschiderea școlii de vară, în prezența participanților, a organizatorilor și a reprezentanților Consiliul Județean. Invitat a fost dr. Ovidiu Văduvescu, astronom profesionist la Institutul Isaac Newton din Insulele Canare care a vorbit despre importanța acestor activități pentru tineri și despre posibilitatea implicării acestora în proiecte și activități specifice. Cu această ocazie a fost prezentată expoziția de
astrofotografie „Lumină din Univers”.

Zilele care au urmat au fost dedicate atelierelor de lucru, cursurilor, prezentărilor și activităților practice care au avut loc în localittaea Runcu, județul Dâmbovița. Cei 20 de tineri participanți din județul Dâmbovița și din țară au învățat să folosească harta cerului și planisfera, stabilind punctele cardinale și coordonatele cerești (ascensia dreaptă și declinația), să se orienteze pe bolta cerului, să identifice constelațiile, stelele strălucitoare și planetele, să măsoare distanțele unghiulare pe cer, să determine azimutul și elevația, ecliptica și constelațiile zodiacale. De asemenea, au învățat să folosească luneta și telescopul prin care au observat obiectele cerești (Luna, planetele Jupiter și Saturn, galaxia Andromeda, roiurile globulare de stele și stelele duble). Au realizat observații asupra curenților de meteori activi în această perioada: Perseide, delta Aquaride și alfa Capricornide. Au observat trecerea Stației Spațiale Internaționale și a sateliților artificiali. Au fost inițiați în fotografie și astrofotografie și au făcut achiziție de imagini prin telescop folosind camera telefonului mobil. Au aflat despre importanța studiului astronomiei și a științelor cosmice și despre modul în care se pot implica pe viitor în proiecte de observații astronomice și cercetare a asteroizilor.

Proiectul continuă zilele acestea cu etapa de evaluare și raportare.


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide