TRENDING
  • 12:33 » Avarie majoră la CET București Vest și CET Grozăvești. Mii de blocuri din Capitală au rămas fără apă caldă
  • 12:31 » Un bărbat a plătit 13.000 de euro pe un utilaj pe care nu l-a mai primit. “Chilipirul” era de fapt o escrocherie anchetată în Germania
  • 12:28 » Directorul Poştei, anunț despre plata pensiilor. „Dacă primim banii vineri, le ducem mai repede”
  • 11:52 » Accident grav în București. Un tramvai a lovit o ambulanță care ducea un pacient la spital
  • 11:49 » O femeie din Arad a fost prinsă în flagrant în timp ce lua 5.000 de euro mită de la o altă femeie, pentru a-i elibera soțul din arest
Daca ti-a placut, distribuie acum!

China ridică limita la 3 copii de familie. Deși vine la doar 5 ani de la renunțarea la politica ”copilului unic”, experții spun că e ”prea târziu”.

Cuplurile căsătorite din China pot avea de acum până la trei copii, au anunțat luni autoritățile, aceasta fiind o schimbare majoră de la limita de doi copii, în condițiile unui declin dramatic al ratei natalității, transmite Reuters. Până acum, părinții care aveau al treilea copil erau amendați cu 130.000 de yani (peste 20.000 de dolari).

Beijingul a renunțat în 2016, după decenii, la politica copilului unic în 2016, înlocuind-o cu limita de doi copii, pentru a atenua afectarea economiei de către populația în îmbătrânire.

Dar decizia nu a generat o creștere semnificativă a numărului de nașteri din cauza costului mare al creșterii copiilor în orașele mari, o problemă care persistă și acum.

Noua schimbare de politică va veni cu ”măsuri de susținere, ce vor duce la îmbunătățirea structurii populației țării, punând în practică strategia de rezolvare în mod activ a populației în curs de îmbătrânire”, a transmis agenția oficială Xinhua după o întrunire a Biroului Politic al Partidului Comunist prezidată chiar de Xi Jinping.

Printre aceste măsuri se numără reducerea cheltuielilor educaționale pentru familii, sprijin fiscal și imobiliar și garantarea drepturilor femeilor ce muncesc.

Rata fertilității din China este la fel de redusă ca în Japonia

China a avut o rată a fertilității de doar 1,3 copii în 2020, potrivit ultimelor date, la același nivel cu societăți în curs de îmbătrânire precum Japonia sau Italia și departe de rata de 2,1 necesară pentru regenerarea populației.

”Oamenii nu sunt opriți de limita de doi copii, ci de constul incredibil de mare de a crește un copil în China de azi. Spațiul locuibil, activitățile extracuriculare, mâncarea, excursiile și toate celelalte se adună rapid”, a explicat Yifei Li, sociolog la NYU Shanghai.

”Majorarea limitei, în sine, nu cred că va influența în mod decisiv calculele cuiva”, a adăugat acesta.

Fac trei copii dacă îmi dați 5 milioane de yuani

Într-un sondaj al Xinhua pe rețeaua Weibo, în care utilizatorii erau întrebați #SuntețiPregătiți pentru politica celor trei copii, 29.000 dintre cei 31.000 de respondenți au ales varianta ”nu m-am gândit la asta”, în timp ce restul au spus că ”sunt gata și foarte dornic să fac asta” sau ”ezit, sunt multe lucruri de luat în considerare”.

Sondajul a fost ulterior șters. ”Aș fi dispus să am trei copii dacă îmi dați 5 milioane de yuani (785.000 de dolari)”, a comentat un utilizator.

Acum e prea târziu

Luna aceasta, recensământul ce se face la zece ani a arătat că populația din China a crescut în ultimul deceniu cu cea mai mică rată de după anii ’50 (de când datează primele statistici de acest fel), până la 1,41 miliarde, alimentând îngrijorările că țara va îmbătrâni înainte să devină bogată, dar și criticii care spun că s-a așteptat prea mult înainte să se ia măsuri.

”Este, fără îndoială, un pas în direcția bună, dar încă e prea timid”, a afirmat Shuang Ding, economist șef la Standard Chartered în Hong Kong.

”O politică a nașterilor deplin liberalizată ar fi trebuit implementată cu cel puțin cinci ani în urmă, acum e prea târziu, deși e mai bine mai târziu decât niciodată.

Sursa hotnews


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide