TRENDING
  • 22:34 » Ministerul Educației a virat banii pentru bursele elevilor pe lunile septembrie și octombrie
  • 22:27 » Un bărbat din Satu Mare a aflat că are BMW când a mers să plătească impozitele
  • 22:18 » Un băiat din Sibiu, în vârstă de 12 ani, este căutat de Poliție, după ce a plecat în urmă cu o zi de acasă
  • 22:13 » Un șofer a lăsat mașina pe o stradă care urma să fie asfaltată. Muncitorii au acoperit-o cu folie și au turnat ciment în jurul ei
  • 22:09 » Proprietarul Ferrari și-a cumpărat o mașină Dacia și îi place foarte mult: Avem și șofer la ea
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Afecțiunile ficatului sunt variate, iar atunci când boala o impune, intervenția chirurgicală la nivel hepatic utilizează o serie de tehnici avansate în vederea prezervării integrității țesutului hepatic sănătos, precum și a vascularizației și a funcționalității acestuia.

Chirurgia hepatică are aplicabilitate în anumite boli de ficat, iar afecțiunile cu indicație chirurgicală se pot clasifica în două mari categorii: afecțiuni benigne și cancere. Dintre afecțiunile benigne cu indicație operatorie, cel mai frecvent întâlnite sunt hemangioamele, hiperplaziile nodulare focale, adenoamele, chisturile hepatice, unele traumatisme, dar și unele boli de natură infecțioasă precum chistul hidatic hepatic, situații în care se rezecă strict formațiunea respectivă.

În cazul afectării hepatice maligne, se impune rezecția mai extinsă a parenchimului hepatic, pentru a exciza tumora cu margini oncologice de siguranță, astfel încât în ficatul restant să fie doar țesut sănătos. Tumorile ce pot apărea la nivel hepatic pot fi primare, adică se dezvoltă din parenchimul hepatic sau din căile biliare, și secundare, adică metastaze ale unei tumori apărutre într-un alt organ. Pentru tumorile primare, în special pentru carcinomul hepato-celular, hepatectomia reprezintă singura variantă de tratament cu potențial curativ.

În cazuri atent selecționate, pentru pacienții care suferă de o boală hepatică severă și pentru care rezecția hepatică nu mai reprezintă o variantă, transplantul hepatic este singura soluție salvatoare de viață. Transplantul de ficat presupune îndepărtarea întregului ficat afectat și înlocuirea acestuia cu țesut hepatic recoltat de la un donator (hemificat de la donatorul viu sau ficat întreg de la donatorul aflat în moarte cerebrală). Transplantul hepatic este poate cea mai complexă intervenție din chirurgia hepatică și necesită o echipă chirurgicală extrem de bine pregătită, cu multă experiență, dar și un centru specializat, dotat cu instrumentele și aparatura necesare susținerii unei astfel de proceduri, atât pe parcursul operației, cât și postoperator.

Astfel, pacienții cu boli hepatice beneficiază nu doar de tratamente chirurgicale deosebit de complexe, salvatoare de viață, ci și de diagnostic precoce și de monitorizare pe termen lung, de analizele și investigațiile medicale cele mai avansate, precum și de tratamente non-chirurgicale minim invazive și de servicii de specialitate din domenii conexe, extrem de importante pentru evoluția favorabilă a bolilor de ficat.

La SANADOR, planul terapeutic pentru pacienții cu afecțiuni hepatice este construit individual, în baza unei evaluări multidisciplinare complete, de medici din diferite domenii: gastroenterologie, chirurgie hepatică, radiologie și imagistică medicală, radiologie intervențională, endoscopie intervențională, boli infecțioase, nutriție.

Spitalul Clinic SANADOR este primul și, la acest moment, încă singurul spital privat din România în care s-a efectuat transplant hepatic. În februarie 2020, echipa chirurgicală condusă de Prof. Dr. Irinel Popescu și Prof. Dr. Vladislav Brașoveanu a efectuat în premieră un transplant hepatic cu hemificat de la donator viu înrudit. Atât pacientul, cât și donatorul s-au recuperat rapid și fără probleme. În prezent, primitorul este în continuare sănătos, recâștigându-și dreptul la viață, alături de familie, de cei dragi.

Premiera de la SANADOR a fost urmată de alte două intervenții de transplant hepatic, ambele realizate cu succes de aceeași echipă chirurgicală de mare prestigiu.

sursa: digi24.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide