BREAKING NEWS
  • 23:45 » 2.551 Euro pentru primul copil nou-nascut,in Serbia
  • 23:17 » Accident VIOLENT pe o șosea din județul Prahova. Sunt două persoane rănite
  • 23:14 » FOTO: Accident teribil pe o șosea din Bistrița-Năsăud. Fetiță de 5 ani și o femeie, băgate în spital
  • 23:13 » Următoarea pandemie ar putea fi mai letală decât COVID-19, afirmă creatoarea vaccinului AstraZeneca
  • 23:12 » FOTO: Au văzut moartea cu ochii. Trei persoane au fost rănite şi au ajuns la spital, după un accident în Vâlcea
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Cimitirele din Timișoara sunt „o rușine pentru noi și o carte de vizită neonorantă în fața celor care vin din alte părți”, este de părere preotul Ionel Popescu. Imaginea mormintelor înghesuite și neîngrijite, a gunoiului care tronează peste tot, dar și a capelelor funerare mizerabile este „dezgustătoare și dezolantă”.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, cu mai mulți ani în urmă, ca fiecare an nou să fie declarat an omagial, consacrat cinstirii unor momente, evenimente și personalități clericale și laice care au avut un rol însemnat în viața bisericească, culturală și socială a poporului român. În 2021 este „Anul omagial al pastorației românilor din afara României” și „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”, în Patriarhia Română. Aceste teme au fost tratate de preoți în cadrul conferințelor anuale organizate la sediul celor șase protopopiate.

„Prima temă, dezbătută în cadrul conferinței semestriale din primăvară a evidențiat grija pastorală a Bisericii Ortodoxe Române față de românii din afara granițelor, atenție deosebită fiind acordată fraților noștri care viețuiesc în cadrul Episcopiei Ortodoxe din «Dacia Felix», Serbia. La această conferință a participat și vicarul eparhial al Episcopiei «Dacia Felix», Centrul eparhial îngrijindu-se, între altele, de organizarea unei colecte pentru parohiile românești din Voivodina, Serbia, cărora le-au fost donate cărți liturgice și obiecte de cult în valore de peste 30.000 lei”, a transmis preotul Ionel Popescu.

Cea de-a doua temă a subliniat valoarea liturgică și culturală a cimitirelor. Au fost susținute cateheze despre importanța locurilor de veci, despre modul de administrare, de îngrijire și de înfrumusețare a cimitirelor și despre problematica incinerării. Manifestările dedicate celor adormiți și de punere în valoare a cimitirelor bisericești s-au derulat în toate parohiile și mănăstirile eparhiei. Au fost oficiate slujbe de pomenire pentru eroi, ostași, luptători, foști deținuți politic, deportați în Bărăgan, ierarhi, preoți, monahi și credincioși care „au contribuit la promovarea spiritului de unitate națională, la perpetuarea valorilor politice, bisericești și morale, cu ajutorul cărora ne-am păstrat identitatea de români ortodocși”.

Slujitorii Bisericii bănățene au realizat și un inventar al mormintelor/construcțiilor funerare închinate eroilor și personalităților din parohii, filii și mănăstiri. Au ridicat troițe în cinstirea și pomenirea acestora, au construit capele mortuare și au derulat o campanie de renovare a vechilor monumente și de înfrumusețare a cimitirelor parohiale. Nu au fost uitați nici eroii din cimitirele orășenești, aflate în administrarea primăriilor.

Situația cimitirelor din Timișoara

Preotul Ionel Popescu a avut prilejul de a păși în foarte multe cimitire din Europa și din Orientul apropiat și a rămas „impresionat de buna rânduială, curățenia și modul de sistematizare a acelor cimitire și de bunul gust în alegerea aranjamentelor florale, a amenajării mormintelor și a monumentelor funerare”. Lucrurile nu stau la fel și în Timișoara.

„Din păcate, constatăm, cu durere în suflet, că lucrurile nu stau în felul acesta și în unele din cimitirele noastre. Există, de pildă, chiar în Timișoara, viitoare capitală europeană a culturii, cimitire care sunt o rușine pentru noi și o carte de vizită neonorantă în fața celor care vin din alte părți, pentru a participa la înmormântări sau pentru a rosti o rugăciune la mormântul părinților, al bunicilor…

Îmaginea mormintelor înghesuite unul lângă celălalt, multe fiind neîngrijite și degradate, a locurilor de veci care «apar», mai nou, chiar pe marginea aleilor, a coroanele din plastic, a bălăriilor și vegetației omniprezente, a gunoiului care tronează peste tot, în cantități apreciabile, a capelelor funerare mizerabile, este dezgustătoare și dezolantă. Oare așa ne arătăm prețuirea, recunoștința și dragostea față de înaintași? Cei care administrează cimitirele sau cei care le-au luat în concesiune se îngrijesc doar de încasarea sumelor pentru locurile de veci și pentru înmormântări sau au și obligația de a le întreține, a le păstra curate și în bună rânduială?”, conchide preotul Ionel Popescu.

Sursa Tion.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide