BREAKING NEWS
  • 0:00 » Piața globală de fuziuni și achiziții a scăzut cu 20% în prima jumătate a anului 2022, după recordul atins anul trecut
  • 23:58 » One United Properties cumpără un nou teren în Floreasca și dezvoltă un nou proiect rezidențial cu blocuri de mică înălțime/ Compania negociază pentru peste 20 de dezvoltări
  • 23:56 » 20 de ONG-uri cer Avocatului Poporului să evalueze constituționalitatea OUG-ului privind Cloud-ul guvernamental
  • 23:53 » CNCAV se desființează. Andrei Baciu: A fost o reală onoare, o mândrie adevărată. 67 de oameni au lucrat continuu pentru a vă vaccina în siguranță
  • 23:51 » Adela Cojan: Am fost țara din Europa cu cele mai mari controverse legate de vaccinul anti-COVID
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Cioburile aduc noroc?

Există multe tradiții și superstiții legate de cioburi, atât pe plaiurile mioritice, cât și în alte țări și regiuni de pe glob. La noi, se consideră că cioburile aduc noroc, dar nu și atunci când vorbim despre o oglindă spartă. În popor, se spune că cioburile de la o oglindă spartă aduc ghinion nici mai mult, nici mai puțin de șapte ani.

Dacă însă vorbim despre ce înseamnă când spargi o farfurie, o cană sau un pahar, românii cred ”că s-a spart necazul”.

Spargerea ceramicii este o tradiție folosită pe scară largă în timpul nunților germane și grecești.

Ce înseamnă când spargi o farfurie – Tradiții și superstiții

Ideea din spatele cioburilor care aduc noroc este că atunci când un articol este scăpat, acesta aduce lovituri puternice și bubuituri. Se spune că zgomotul pe care îl creează atunci când se sparge alungă orice spirite rele care pândesc și este binevenită cu noroc. Dacă ești persoana care sparge obiectul, se spune că ai fost salvat de ghinion.

Dacă spargi din greșeală un pahar este semn bun, cu excepția paharelor de culoare verde, care ar înseamna tristețe.

În credința populară românească, o farfurie spartă este un semn bun, se crede că s-a spart ghinionul. Dacă farrfuria este spartă însă în seara de Revelion, ea prevestește un nou an cu multe pierderi. Despre paharele sparte de Revelion însă, se spune că aduc noroc și bunăstare.

Superstițiile privind cioburile variază de la o regiune la alta. În regiunea Moldovei se crede că, în casa în care se sparge un pahar sau o farfurie, își face de lucru dracul să încurce lucrurile. Dar zgomotul cioburilor îl sperie și îl alungă, iar tu scapi de ghinion.

La nuntă, este bine să se spargă pahare sau farfurii, prezicându-se în acest fel o căsnicie lungă și fericită.

O altă tradiție răspândită în trecut în mai multe regiuni din România, era spartul unei farfuri sau a unei căni la înmormântare ca semn al pierderii persoanei drage. În zilele noastre însă, românii obișnuiesc să verse puțin vin roșu după înmormântarea cuiva drag, dar foarte rar mai sparg paharul sau farfuria din care au primit de pomană

Ce înseamnă cioburile în diferite tradiții

În Germania

Noțiunea de cioburi care aduc noroc a fost în cultura germană de foarte mult timp și, deși este una dintre ideile mai excentrice, este folosită pe scară largă în societatea germană de astăzi.

Farfuria spartă are o însemnătate aparte și la nepți. Cuplul o zdrobește de perete cu o seară înainte de căsătorie pentru a se asigura că se bucură de un viitor lung, prosper și fericit împreună. Organizatorii de nunți fac mulți bani din vânzarea obiectelor special lucrate pentru a fi sparte în ajunul unei nunți. Tradiția poartă numele de Polterbend.

Ca și în România, și în Germania, se crede că cioburile provenite de la o oglindă spartă aduc șapte ani de ghinion.

În Italia

în noaptea de Anul Nou, italienii aruncă pe geam farfurii și căni vechi, haine sau alte vechituri de prin casă. Și ei cred că zgomotul cioburilor alungă spiritele rele, aduce un an mai bun, iar vechiturile ajung la gunoi odată cu necazurile lor.

În Grecia

Și grecii au tradiții legate de cioburi, în special la nunți. Ba mai mult, se crede că ei sunt primii care au avut acest obicei și celelalte popoare l-au împrumutat. Ei sparg o mulțime de farfurii și de pahare la nunți pentru norocul și prosperitatea mirilor. Cu cât fac mai mult zgomot, cu atât mai bine. Grecii cred că cioburile aduc noroc, alungă necazurile din viața mirilor și le protejează destinul.

În Danemarca

Și în Danemarca se mai păstrează încă în anumite locuri credința că cioburile aduc noroc. Localnicii obișnuiesc să spargă veselă în noaptea de Revelion la ușile prietenilor și apropiaților cu speranța că le vor aduce noroc.

 

sursa: libertatea.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide