BREAKING NEWS
  • 23:49 » Din această toamnă școlile pot folosi catalogul electonic, dar trebuie tipărit obligatoriu și arhivat, propune ministerul Educației
  • 23:45 » Lugoj – Explozie într-un bloc de pe strada Aleea Brazilor (FOTO)
  • 23:44 » Ce se întâmplă cu roaming-ul de la 1 iulie: trebuie să știi dacă ai planuri de vacanță în străinătate
  • 23:38 » Singurul loc din România în care muntele se întâlnește cu „marea”. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață
  • 23:33 » Salt extrem cu parașuta, în Catedrala Mântuirii Neamului. Patriarhia Română vine cu o reacție dură
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Treziți-vă dimineața devreme. Tyler Cowen se trezește în jurul orei 6.30. Richard McGregor e în picioare de la 5.30.

Fiți nemiloși. Dacă vă pică în mână o carte proastă, renunțați la ea fără remușcări, este sfatul lui Cowen.

Citiți oriunde. Cititorii dedicați o fac în autobuz, pe canapea, în pat și în timp ce-și plimbă câinele, prin intermediul audiobook-urilor.

Frunzăriți volumele de non-ficțiune. Ficțiunea impune o lectură atentă, cuvânt cu cuvânt. Pe când la volumele de non-ficțiune este mai important să înțelegi informațiile, nu să citești cap-coadă cartea, este de părere scriitorul american Peter Bregman. Acest lucru se poate face în mare parte limitându-vă la cuprinsul, introducerea, concluzia și câteva pagini ale fiecărui capitol.

Citiți mai multe cărți simultan. Trucul este să le variați. Nu e recomandat să încercați în același timp două volume uriașe – la propriu și la figurat.

Alegeți diversitatea. Nu vă alegeți doar cărți de ficțiune sau de non-ficțiune. Schimbați autori, epoci și subiecte.

Învățați din lectură. Citiți cărți care au subiecte pe care nu le cunoașteți sau pe care nu le stăpâniți. E mai distractiv și oferă satisfacții mai mari.

Citiți mai multe cărți pe același subiect. Nu vă opriți după ce ați terminat, de pildă, o biografie a savantei poloneze Marie Curie. Mai citiți și altele.

Deconectați-vă. Uneori, Tom Calver își pune smartphone-ul pe modul avion. Vaclav Smil a stat fără un telefon mobil zeci de ani.

Rămâneți concentrați. Puteți să mai faceți pauze de Netflix, dar încercați să nu faceți binging, adică să nu deveniți dependenți de serialele TV, consumate patru-cinci episoade în fiecare seară.

Jurnalista Pilita Clark, de la Financial Times, și-a stabilit, la fel ca mulți dintre noi, o rezoluție pentru 2022: să citească mai multe cărți. Pentru a-și face misiunea mai ușoară, a apelat la sfaturile unor profesioniști ai cărții, toți cititori experimentați, oameni care reușesc să termine cel puțin o carte pe săptămână.

 

sursa: libertatea.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide