BREAKING NEWS
  • 20:16 » Dmitri Peskov: Ucraina face în mod constant declarații care se contrazic, nu știm dacă realizează starea reală a lucrurilor
  • 20:14 » Psihologi criminalişti au făcut portretul asasinului care și-a ucis și tranșat iubita: Cum a ajuns profesorul universitar să omoare cu sânge rece
  • 20:07 » Irina Tănase are un nou iubit: l-a înlocuit pe Liviu Dragnea cu Regele Medicamentelor (Presă)
  • 20:00 » LIVE TEXT A 93-a zi de război. Rușii au înconjurat orașul Severodonețk. Alte 70 de cadavre, găsite sub dărâmături în Mariupol
  • 19:41 » „Putin nu ascultă pe nimeni. Planul său este să guverneze Rusia până moare”. Ucrainenii avertizează că războiul „se va prelungi”
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Cîțu: Vom aloca o parte din subvenția la căldură din fondul de rezervă pentru a trece iarna. Ne gândim și la un plan pe termen lung

Premierul interimar, Florin Cîțu, a declarat, luni, în cadrul videoconferinței cu primarii, că, prin pachetul legislativ privind plafonarea prețului la energie, Guvernul va aloca din fondul de rezervă sumele de bani necesare orașelor care furnizează căldură astfel încât să plătească o parte din subvenția la gigacalorie. Acesta a spus că este o soluție pe termen scurt, pentru a trece peste iarnă. Șeful interimar al Executivului a dat un exemplu de formulă de calcul pentru alocarea banilor.

Florin Cîțu și ministrul interimar al Finanțelor participă luni după-amiază la discuții cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România.

„Aș vrea să împărțim aceste nevoi până la finalul anului și după aceea în prima parte a anului viitor, până în aprilie, pentru că o să facem aceste alocări împreună cu câteva alocări pentru Ministerul Sănătății și vreau să avem o situație reală.

Știu că este o situație excepțională dar aș vrea să profităm de această situație și să discutăm puțin și despre un plan pe termen mediu și poate mai lung, cum putem să folosim această situație. Acum vom rezolva situația aceasta punctuală, vom subvenționa o parte din gigacalorie din banii de la buget, dar asta nu este o soluție pe termen lung pentru că nu ajută dacă anul viitor ne aflăm în același loc. Aș vrea împreună cu dumneavoastră să ne gândim și la un plan pe termen lung.

Cred că în această săptămână vom aloca o parte din sume. De aceea aș vrea să discutăm câteva zone unde sunt sume cam mari. Am văzut la Timișoara, Iași, mai sunt câteva – două sau trei, unde mi se par sumele puțin mai mari. Aș vrea să agreem niște principii, pentru că facem această alocare de sume de la fondul de rezervă.

O facem pentru a susține această subvenție la gigacalorie, nu pentru amenzi, plăți restante, pentru a susține o parte din subvenție, pentru a trece această iarnă.

Vreau să fim clari dacă cădem asupra principiilor. După aceea o să fie lucrurile mult mai simple. Putem să discutăm cât să dăm pentru fiecare gospodărie, avem o sumă X, sunt nu știu câte Y familii care vor beneficia, împărțim suma la numărul de familii și atunci poate să fie echitabilă. Sunt mai multe variante.

Aș vrea să agreăm principiile după care vom aloca aceste sume, ca să nu avem discuții că la un UAT se duc mai mulți bani decât la altul și profităm de situația pe care o avem acolo.

Vreau ca aceste sume să fie targhetate (țintite – n.red.), să meargă exact acolo unde este problema. Ele vor face parte din pachetul mai mare pe care îl discutăm și în Parlament, cu plafonarea la prețuri, cu supraimpozitarea profitului etc”, a spus Cîțu.

ANRE a aprobat scumpirea căldurii și a apei calde în toată țara. Prețurile de producție avizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie cresc cu până la 96%, adică aproape dublu. În București, majorarea e de 86%. Acesta nu este, însă, preţul final plătit de populaţie, ci reprezintă doar preţul la care centrala livrează agentul termic. La acest preț, se adaugă tarifele de transport şi distribuţie.

Sursa: Digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide