BREAKING NEWS
  • 14:26 » Satul din România unde oamenii plătesc de 7 ori mai mult pentru apa folosită: „O plătesc, dar n-am consumat-o”
  • 14:20 » Ce e pe cale să facă România și de ce 2022 va fi la fel de importat ca 2007, anul intrării în UECe e pe cale să facă România și de ce 2022 va fi la fel de importat ca 2007, anul intrării în UE
  • 14:16 » UE ia în calcul crearea unei diplome universitare europene, recunoscută automat în toate ţările membre
  • 14:14 » A început ședința CSAT despre Rusia. Este analizează situația de securitate din Zona Mării Negre și de pe Flancul Estic
  • 14:11 » Rata de incidență crește rapid în toate județele. Cel mai mare număr de cazuri noi de COVID-19
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Ciucă: Un avion Tarom va zbura la Pretoria și va aduce românii blocați acolo. Pe locurile libere vom lua și alți cetățeni europeni

Miniștrii Cabinetului Nicolae Ciucă s-au întrunit duminică în ședință de guvern, la ora 11.15, pentru a lua în discuție măsuri care se impun în contextul apariției noii variante Omicron a virusului SARS-CoV-2. Și Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a reunit tot duminică, pentru actualizarea listei statelor de risc epidemiologic. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că un avion Tarom va zbura în Africa de Sud pentru recuperarea cetățenilor români blocați din cauza tulpinii Omicron. 

ACTUALIZARE 13.25 Guvernul a adoptat duminică o hotărâre pentru modificarea și completarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1183/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 noiembrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, potrivit unui comunicat de presă.

Malawi a fost inclusă pe lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, alături de celelalte țări din sudul Africii, unde a fost identificată prezența tulpinii Omicron a virusului SARS-CoV-2.

Țările pe lista cu risc epidemiologic ridicat sunt: Africa de Sud, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Leshoto, Eswatini (fostă Swaziland), Mozambic și Malawi.

ACTUALIZARE 12.00 Nicolae Ciucă, declarații la începutul ședinței de guvern:

Ieri a fost adoptată o hotărâre în care au fost adoptate primele măsuri pe care țara noastră le va lua în acest sens (contextul variantei Omicron – n.r.)

Ulterior am mai primit încă o nominalizare de țară – este vorba de Malawi – de la Comisia Europeană și în felul acesta a fost nevoie să mai organizăm o ședință astăzi, să completăm hotărârea CNSU de ieri.

De asemenea, a apărut acea problemă a cetățenilor români, membri ai echipei de rugby de la Baia Mare, care a rămas blocată în Africa de Sud, și mai sunt alți patru cetățeni români blocați acolo și trebuie să se întoarcă acasă.

Am discutat cu echipa ministrului Rafila și am evaluat capacitate de secvențiere pe care o avem. 

Am identificat la Tarom o aeronavă care va zbura la Pretoria și va prelua cetățenii români.

Pentru că în aeronavă vor mai fi alte 50 sau 55 de locuri libere, oferim această capabilitate și celorlalte țări europene care nu au reușit să-și extragă cetățenii din Africa de Sud și vom urca această disponibilitate a noastră pe Mecanismul European pentru Situații de Urgență.

Știrea inițială

Tot mai multe țări europene raportează primele cazuri suspecte sau chiar confirmate cu noua variantă sud-africană a coronavirusului, Omicron.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis sâmbătă ca românii care vin din statele din sudul Africii unde a apărut noua variantă Covid să intre în carantină. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că în continuare vaccinarea este soluția oportună pentru protecție împotriva virusului.

36 de români sunt blocați în Africa de Sud, după ce toate zborurile au fost anulate din cauza noii variante de Cornonavirus. 31 dintre aceștia sunt membri ai echipei CSM Știința Baia Mare, campioana la rugby a României.

Ministrul Sportului, Eduard Novak, vrea să trimită o aeronavă pentru echipa campioană la rugby a României, blocată în Africa de Sud, cât și pentru ceilalți români aflați în aceeași situație la Pretoria.

Sursa: digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide