BREAKING NEWS
  • 0:38 » ANAT se revoltă după noile reguli privind intrarea în țară: Nu e oportună tranziția de la lista semafor la împărțirea tărilor pe criterii geografice
  • 0:24 » Trump a primit finanțări de un miliard de dolari pentru rețeaua sa socială
  • 23:45 » 2.551 Euro pentru primul copil nou-nascut,in Serbia
  • 23:17 » Accident VIOLENT pe o șosea din județul Prahova. Sunt două persoane rănite
  • 23:14 » FOTO: Accident teribil pe o șosea din Bistrița-Năsăud. Fetiță de 5 ani și o femeie, băgate în spital
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Timișorenii vor avea căldură și apă caldă de Crăciun, spune directorul interimar al Colterm. Societatea de termoficare adună câte puțin cărbune din fiecare tren care ajunge la Timișoara și îl pune deoparte pentru perioada sărbătorilor. Temperatura la care pleacă agentul termic spre caloriferele timișorenilor nu este încă cea potrivită. Cum va fi totuși de sărbători ne spune Cristian Mîțu.

Timișorenii au rămas trei zile fără apă caldă și căldură chiar la începutul sezonului de încălzire, după ce furnizorul de gaz a oprit robinetul către Colterm din cauza datoriilor. După ce cu greu s-a găsit un alt furnizor și caloriferele timișorenilor racordați la sistemul centralizat au început să se încălzească, societatea de termoficare a rămas și fără cărbune. Conducerea Colterm a dat vina pe ploi, din cauza cărora nu au putut fi încărcate vagoanele cu cărbune. În cele din urmă a fost rezolvată și această problemă, dar Colterm funcționează în sistem minimal.

S-a ajuns în această situație pentru că cei din administrația publică locală nu au făcut deloc stocuri de cărbune. Planul era să se folosească mai mult gaz pentru a încălzi cele puțin peste 55.000 de locuințe, școlile și spitalele din Timișoara racordate la Colterm, dar prețul gazului a „explodat” și nu există resurse financiare.

Nu ar trebui să fie însă probleme de sărbători, a explicat, joi, directorul interimar al societății de termoficare. Vagoanele cu cărbune vin zilnic la Timișoara, iar de acolo se adună stocul pentru perioada de sărbători. La gaz și energie totul depinde, de la o lună la alta, de contracte și banii alocați pentru funcționare.

„Referitor la cărbune, avem în derulare 5 contracte de achiziții de cărbune, am crescut ritmul de aprovizionare ca în pragul sărbătorilor să avem o rezervă care să asigure o siguranță în funcționare. (…) Aducem o manșetă și jumătate pe zi (vagon de cărbune- n.r.), consumăm cam un tren, cam 1.400 de tone pe zi, aducem 1800-2000 zilnic, care ne permite să facem un stoc de sărbători. Pe săptămână aducem 8-9 trenuri.

Legat de gaze naturale avem un contract încheiat cu un furnizor și prelungim prin acte adiționale perioada de livrare, ultimul act adițional este până în data de 4 decembrie. Aceste acte adiționale sunt date de cantitatea de combustibil și de alocări financiare pentru plata în avans în această perioadă. Suntem peste șapte ori față de prețul din ianuarie, este foarte dificil de a asigura plata gazului. La energie electrică avem contract cu ENEL, contract lunar care se prelungește prin acte adiționale din nou practic toată energia o aducem și o asigurăm pentru societate trebuie plătită în avans, dar nu sunt probleme în acest sens”, spune Cristian Mîțu, directorul interimar al Colterm.

Mîțu spune că nu sunt probleme la cele șase centrale din oraș. 41,5 grade ar fi temperatura care pleacă din punctele termice spre caloriferele oamenilor. Pentru lunile friguroase temperatura va crește, însă totul depinde de banii alocați pentru producerea agentului termic.

„Suntem acum la o temperatură pe secundar (în puncte termice – n.r.) de 41,5 grade, temperatură destul de apropiată de normal, temperatura este ținută mai jos pentru a putea plăti combustibilul necesar. (…) În calorifere ajunge cu 0,4-0,5 grade mai scăzută. (…) Eu cred că prin asigurarea de combustibil și asigurarea financiară vom crește temperatura pe secundar ca să asigurăm aceeași temperatură în locuințe. Creștem în funcție de temperatura exterioară, 43-45 de grade prevăd eu”, mai spune Mîțu.

Vă reamintim, 53,8 de milioane de lei au fost alocați pentru Colterm la jumătatea lunii noiembrie pentru compensarea facturilor curente la gaz. Ajutorul a venit de la fondul de rezervă al Guvernului.

Sursa Tion.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide