Cu toții ne dorim să mâncăm orice, dar în același timp să nu dezvoltăm probleme de sănătate pe viitor. Experții spun că alimentele trebuie asociate la aceeaşi masă în funcţie de compoziţia lor în nutrienţi, proteine, grăsimi, glucide, aciditate, astfel încât să avem o digestie corectă.
Legumele bogate în vitamine, minerale, antioxidanţi precum salata verde, varza, fasolea verde sau morcovul se asociază bine cu alimente proteice (carne, ouă, peşte). Excepţie de la această regulă fac legumele bogate în amidon, precum cartoful.
O altă combinare recomandată este cea a grăsimilor cu verdeţuri (salată,varză, spanac) deoarece sărurile minerale uşurează descompunerea grăsimilor, scrie clinicaroua.ro.
Leguminoasele (mazăre, fasole uscată, soia, mazăre, năut, linte) pot fi combinate alimentele bogate în amidon (făină, pâine, orez, paste făinoase, cartofi, porumb). Acestea vor crește valoarea biologică a proteinelor.
Potrivit experților, laptele este greu de asociat cu alte alimente, așa că nu ar trebui adăugat în cafea, pentru că prelungeşte durata de digestie a acesteia.
Așa cum știm, este recomandat să consumăm cel puțin un fruct pe zi pentru a avea o viață sănătoasă. Cu toate acestea, nu mulți știu că fructele trebuie consumate întotdeauna între mese, separat de alte alimente.
Combinațiile în care pot fi mâncate fructele:
În cazul alimentelor care au un timp de digestie mai mare de 4 ore, trebuie lăsat un interval mai mare între mesele care le conţin.
Timpii de digestie difere pentru fiecare tip de alimente, astfel că: carnea, peștele și lactatele procesate au un timp de digestie de 4-7 ore, seminţe crude, nuci, alune (două – 4 ore), cereale, fasole, năut, linte, cartofi, legume amidonoase, ulei (între o oră şi jumătate şi 4 ore), legume gătite (între 30 de minute şi două ore), sucuri din legume şi fructe crude (15-30 minute).
sursa: adevarul.ro
Input your search keywords and press Enter.
