TRENDING

8:07 » Vine iarna: cod galben de ninsori și viscol în cinci județe, precipitații în toată țara. Prognoza este valabilă până luni!

21:37 » Legătura dintre telefoanele mobile și cancerul cerebral. Ce spune o nouă evaluare a Organizației Mondiale a Sănătății

21:35 » „Ora cu și pentru animale”. Un județ propune un opțional unic în școlile din România

21:33 » Analiză: Trump plantează deja „semințele haosului și dezbinăriii”, în cazul în care ar pierde alegerile în fața Kamalei Harris

11:27 » O japoneză și-a cumpărat trei case și o cafenea pentru pisici după ce a dat pe mâncare echivalentul a 6 lei pe zi

Daca ti-a placut, distribuie acum!

Evenimentele care ne afectează emotional și ne pot crea dezechilibre și la nivelul corpului fizic includ: o pandemie, concedierea de la locul de muncă, moartea unei persoane dragi, divorțul, plecarea copiilor de acasă, o boală sau un diagnostic neașteptat, o promovare importantă la locul de muncă, problemele financiare, mutarea în casă nouă, apariția unui copil.

Semnele corpului fizic ce ne pot indică o sănătate emoțională precară

Parte din semnele corpului fizic ce ne indică o sănătate emoțională precară includ:

  • dureri de spate
  • schimbarea apetitului
  • dureri în piept
  • constipație sau diaree
  • gură uscată
  • oboseală extremă
  • dureri generale sau localizate
  • dureri de cap
  • tensiune arterială crescută
  • insomnie sau probleme cu somnul
  • amețeli
  • palpitații (sentimentul că inima îți bate repede)
  • probleme sexuale
  • dificultăți de respirație
  • înțepenire la nivelul gâtului sau a altor membre
  • transpiraţie
  • creșterea sau pierderea bruscă în greutate

Este posibil să nu fii obișnuit să vorbești cu cineva, în special cu medicul despre sentimentele sau problemele tale, dar este important să fii sincer dacă ai aceste sentimente.

În primul rând, medicul se asigură că alte probleme de sănătate nu cauzează simptomele fizice. Dacă simptomele nu sunt cauzate de alte probleme de sănătate, poți aborda cauzele emoționale ale simptomelor de la nivelul corpului fizic.

Cum gestionăm emoțiile pentru a preveni problemele de sănătate

Există modalități de a ne îmbunătăți sănătatea emoțională. În primul rând, este important să ne recunoaștem emoțiile și să înțelegem de unde vin. De multe ori, evenimentele considerate negative din viață sunt doar declanșatoare pentru niște emoții mai vechi, stocate în organism în urma traumelor suferite în copilărie sau a unor evenimente traumatice din viața adultă, care nu au fost procesate. Cu cât există mai multe astfel de emoții stocate în corp, cu atât este mai probabil ca ele să ducă la probleme fizice.

Exprimă-ți emoțiile și sentimentele într-un mod sănătos

Dacă sentimentele de stres, tristețe sau anxietate cauzează probleme fizice, păstrarea acestor sentimente în interior va face din ce în ce mai mult rău. De aceea, este foarte important să spui ceea ce te deranjează, fără teama că i-ai putea răni pe cei dragi. Este bine totuși să ai în vedere că familia și prietenii s-ar putea să nu te poată ajuta întotdeauna să-ți gestionezi sentimentele în mod corespunzător. În aceste momente, poți cere ajutor cuiva din afară. Poți apela la medicul de familie, la un terapeut sau consilier sau la un grup de sprijin pentru a primi sprijin în gestionarea emoțiilor dificile.

Trăiește o viață echilibrată

Concentrează-te pe lucrurile pentru care ești recunoscător în viața ta. Încearcă să nu transformi problemele de la serviciu sau pe cele din familie în obsesii care conduc doar la activarea stresului. Asta nu înseamnă că trebuie să te prefaci că ești fericit atunci când te simți stresat, anxios sau supărat. Este important să te confrunți cu sentimentele negative, dar încearcă să te concentrezi și pe lucrurile pozitive din viața ta. Poate fi de ajutor să ții un jurnal al lucrurilor care te fac fericit sau liniștit. Unele cercetări au arătat că o perspectivă pozitivă poate îmbunătăți calitatea vieții și chiar starea de sănătate. De asemenea, poate fi necesar să găsești modalități de a renunța la unele lucruri din viața ta care sunt un factor de stres. Fă-ți timp pentru lucrurile care îți plac.

Dezvoltă reziliența

Oamenii rezilienți fac față stresului într-un mod sănătos. Reziliența poate fi învățată și întărită cu diferite strategii. Acestea includ crearea unui cerc social de sprijin, păstrarea unei viziuni pozitive asupra propriei persoane, acceptarea schimbării și privitul situației în perspectivă.

Calmează mintea și corpul

Metodele de relaxare, cum ar fi meditația, ascultarea muzicii, videoclipurile cu imagini ghidate, yoga și Tai Chi sunt modalități eficiente de a aduce emoțiile în echilibru.

Meditația este o formă de gândire ghidată. Poate lua multe forme. De exemplu, poți face acest lucru făcând exerciții fizice, întinderi sau respirând profund.

 

sursa: libertatea.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide