TRENDING
  • 13:09 » O femeie, cadru militar în Bucureşti, a fost arestată după ce şi-ar fi bătut fetiţa de 2 luni. Copila a ajuns la spital cu fracturi
  • 13:02 » Scandalul redirecționării pacienților de la public la privat. Rafila: Ar trebui stabilite niște sancțiuni
  • 12:58 » Cătălin Cherecheş rămâne în închisoare. Curtea de Apel Cluj a respins contestaţia fostului primar
  • 12:50 » Irina Podnosova, fosta colegă de facultate a lui Putin, a fost confirmată ca președintă a Curții Supreme a Rusiei
  • 12:47 » Președintele conservator al Poloniei s-a întâlnit cu Donald Trump, la New York
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Consilierul lui Erdogan, după ce Joe Biden a recunoscut genocidul armean: “Va exista o reacţie în diferite forme”!

Turcia consideră “pur şi simplu scandaloasă” declarația preşedintelui american Joe Biden prin care a recunoscut genocidul armean şi anunță că va răspunde în diferite feluri în lunile următoare, a declarat duminică Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt şi consilier al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, într-un interviu pentru Reuters, scrie Agerpres.

“Va exista o reacţie în diferite forme şi modalităţi şi grade în zilele şi lunile următoare”, a spus Ibrahim Kalin. Consilierul lui Erdogan nu a precizat însă dacă Ankara va restricţiona accesul SUA la baza aeriană de la Incirlik, folosită de coaliţia internaţională împotriva grupării Statul Islamic în Siria şi Irak, sau alte măsuri la care ar putea recurge Ankara. El a menţionat doar că Erdogan va avea luni o şedinţă a Cabinetului, după care se va ocupa de această chestiune.

După decenii în care iniţiativele privind recunoaşterea genocidului armean s-au blocat în Congresul american, iar administraţiile de la Casa Albă şi-au calibrat cu atenţie comentariile despre asasinatele în masă comise împotriva armenilor în perioada de sfârşit a Imperiului Otoman, pentru a nu afecta relația cu Turcia, preşedintele Joe Biden a declarat sâmbătă că aceste crime au fost un genocid, recunoaştere salutată de Armenia şi de diaspora acesteia în SUA. Gestul președintelui american a tensionat însă şi mai mult relaţiile dintre Washington şi Ankara.

Turcia neagă genocidul

Turcia admite că numeroşi armeni au fost ucişi în luptele împotriva forţelor otomane în Primul Război Mondial, dar neagă faptul că a fost vorba despre crime orchestrate sistematic şi de genocid.

Relaţiile dintre Turcia şi SUA, ţări aliate în cadrul NATO, au fost marcate recent de tensiuni pe diferite teme. Washingtonul a sancţionat Turcia pentru achiziţia sistemelor antiaeriene ruseşti S-400, Ankara fiind la rândul ei iritată de înarmarea de către SUA a combatanţilor kurzi în Siria şi de refuzul Washingtonului de a-l extrăda pe clericul Fethullah Gulen, despre care Ankara consideră că se află în spatele loviturii de stat eşuate împotriva lui Erdogan în 2016.

Manevrarea printre aceste dispute va fi acum şi mai dificilă şi ”tot ce vom face împreună cu SUA va fi marcat de această declaraţie foarte nefericită”, a mai spus purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc.

sursa digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
Facebook
Închide
Închide