TRENDING
  • 14:08 » Ești obligat să acorzi prioaritate atunci când șoferul din față semnalizează schimbarea benzii?
  • 14:02 » Panouri solare folosite pe post de garduri de grădină. La ce prețuri infime se vând
  • 14:00 » Ploiești: Facilitate fiscală la impozitul pe clădire pentru cei care au investit/investesc în lucrări privind creșterea performanței energetice
  • 13:56 » Producția de energie fotovoltaică este la un nivel record, pe fondul unui consum extrem de redus
  • 13:50 » Se modifică Legea Pensiilor înainte de 1 septembrie! A apărut o problemă legată de bani. Ce se va întâmpla cu milioane de pensii până la urmă
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Consiliul Europei împotriva Rusiei: Turcia sa abținut – „Nu dorim să tăiem dialogul”

Turcia sa „abținut” vineri la votul vizând suspendarea Rusiei din Consiliul Europei ca răspuns la invadarea Ucrainei, a indicat ministrul turc de externe, Mevlut Casuvoglu.

„În cursul votului de la Strasbourg (sediul Consiliului Europei), Turcia a ales să se abțină. Nu dorim să tăiem dialogul” cu Rusia, a justificat Mevlut Cavusoglu într-un interviu acordat postului NTV, potrivit Agerpres .

Cu toate acestea, Ankara a considerat în mod repetat „inacceptabilă” invazia rusă în Ucraina.

Potrivit revistei germane Der Spiegel, Turcia este singurul membru al organizației paneuropene care sa abținut, Armenia și Rusia au votat „contra” și restul țărilor (42) „pentru” suspendarea Moscovei.

Azerbaidjanul nu a participat la vot, adaugă săptămânalul fără a preciza sursa.

De la invadarea Ucrainei, este prima sancțiune a acestui ordine pronunțată de organizație internațională din care Rusia este membră.

Echilibristica Turciei

Turcia, membră a NATO și cu ieșire la Marea Neagră la fel ca cei doi beligeranți, face pași de echilibristică de la începutul ostilităților.

Ankara, care și-a oferit medierea pentru a încerca să evite un conflict între Moscova și Kiev, cercetările să-și gestioneze relațiile cu cele două capitale.

Considerată un aliat al Ucrainei – căreia ia vândut în special drone militare – este foarte dependentă și de Rusia, de la care a achiziționat un sistem de apărare antirachetă, precum și gaze și cereale.

Cu toate acestea, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a considerat marți operațiunea rusă din Ucraina „inacceptabilă” și a criticat vineri „lipsa de determinare” a Uniunii Europene și NATO în sprijinul pentru Ucraina.

„Tot ce fac ei să ofere sfaturi și recomandări Ucrainei fără ai oferi un sprijin real”, a denunțat șeful statului turc, vorbind de „teatru”.

Pe de altă parte, Turcia a refuzat până în prezent să accepte cererea Ucrainei de a închide strâmtoarea Dardanele, deci accesul la Marea Neagră, navelor ruse.

Ankara controlează accesul la Marea Neagră prin Tratatul de la Montreux, semnat în 1936, care garantează libera circulație a navelor comerciale pe timp de pace și îi acordă dreptul de a bloca navele de război în anumite circumstanțe, în special dacă Turcia însăși este amenințată.

„Experții noștri studiază dacă există o stare de război din punct de vedere legal”, a făcut cunoscut vineri Mevlut Cavusoglu.

sursa: news20.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide