TRENDING
  • 13:09 » O femeie, cadru militar în Bucureşti, a fost arestată după ce şi-ar fi bătut fetiţa de 2 luni. Copila a ajuns la spital cu fracturi
  • 13:02 » Scandalul redirecționării pacienților de la public la privat. Rafila: Ar trebui stabilite niște sancțiuni
  • 12:58 » Cătălin Cherecheş rămâne în închisoare. Curtea de Apel Cluj a respins contestaţia fostului primar
  • 12:50 » Irina Podnosova, fosta colegă de facultate a lui Putin, a fost confirmată ca președintă a Curții Supreme a Rusiei
  • 12:47 » Președintele conservator al Poloniei s-a întâlnit cu Donald Trump, la New York
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Marin Mrčela, presedintele GRECO atrage atentia ca, in contextul valurilor succesive de COVID, care necesita raspunsuri rapide, guvernele recurg frecvent la masuri extraordinare. “In pofida situatiei exceptionale, e crucial ca guvernele sa actioneze in deplin respect fata de lege, iar toate actiunile lor sa fie axate pe principiile transparentei, controlului si responsabilitatii” – declara presedintele GRECO.

De aceea, accesul la informatii publice e esential, iar avertizorii de integritate trebuie protejati prin mecanisme eficiente.

Cele mai sensibile domenii raman, in opinia GRECO, achizitiile publice, conflictele de interese si lobby-ul.

Pana la sfarsitul anului, GRECO va adopta rapoarte de evaluare pentru 23 din cele 50 de tari membre. Analizele se vor axa pe prevenirea coruptiei in guvernele centrale – inclusiv in ceea ce priveste functiile de executie de la varf – si aplicarea legii.

Unul dintre sectoarele cu mari probleme este cel al serviciilor medicale, unde mita poate fi mai frecventa ca de obicei, in contextul crizei pandemice. Potrivit GRECO, in general, coruptia din sectorul sanatate duce la scumpirea serviciilor medicale. Aparatura, echipamentele de protectie si medicamentele sunt cumparate la pret mai mare, pentru ca achizitiile se fac fara respectarea procedurilor anterioare pandemiei.

 

sursa: ghimpele.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide