BREAKING NEWS
 • 9:50 » DE-A PLÂNSU’ CU INDUSTRIA DE APĂRARE
 • 9:41 » Magazinul tau de accesorii! www.petmo.ro
 • 23:05 » România a depășit pragul de 5 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză
 • 22:28 » Supernova– oameni și stele
 • 22:18 » Un bărbat din Philadelphia a stat 30 de ani în închisoare, nevinovat: „A fost ca o răpire” Citeşte întreaga ştire: Un bărbat din Philadelphia a stat 30 de ani în închisoare, nevinovat: „A fost ca o răpire”
 • 22:03 » Vasile Alecsandri, revoluţionarul care a adus din exil Unirea Principatelor. De ce a refuzat poetul tronul Moldovei
 • 21:48 » Efectele fenomenelor meteo extreme: acoperişuri smulse şi copaci doborâţi. Un arbore a căzut peste doi copii / Trafic feroviar afectat

Premierul unionist al Irlandei de Nord, Arlene Foster, și-a anunțat miercuri demisia în urma tensiunilor apărute în partidul său cu privire la consecințele Brexitului asupra provinciei britanice, potrivit AFP și Reuters.

„În urmă cu puţin timp, l-am sunat pe preşedintele partidului pentru a-l informa că intenţionez să demisionez din funcţia de lider al Partidului Democrat Unionist pe 28 mai şi din cea de premier al Irlandei de Nord la sfârşitul lunii iunie”, a declarat Arlene Foster.

„Este important să le ofer delegaţilor de partid spaţiu în următoarele săptămâni pentru a face aranjamentele necesare alegerii unui nou lider. Când va fi ales, voi colabora cu noul lider asupra tranziţiei”, a precizat Arlene Foster, potrivit Mediafax.

„Odată ce va fi ales, voi lucra cu noul lider la aranjamentele pentru tranziţie”, a spus aceasta.

Plecarea lui Arlene Foster intervine într-o perioadă dificilă pentru Irlanda de Nord, unde Brexitul a scos din nou la suprafaţă tensiunile comunitare aflate la originea ‘Tulburărilor’, cele trei decenii de violenţe între catolicii partizani ai reunificării cu Irlanda şi protestanţii favorabili coroanei britanice, potrivit Agerpres.

„M-am străduit să conduc partidul şi Irlanda de Nord departe de diviziuni şi spre un drum mai bun. În Irlanda de Nord sunt oameni cu identitate britanică, alţii sunt irlandezi, alţii nord-irlandezi, alţii sunt o combinaţie între toate trei, iar alţii au identităţi noi sau care continuă să apară. Trebuie să învăţăm cu toţii să fim generoşi unii cu alţii, să convieţuim împreună şi să ne bucurăm împreună de această ţară minunată. Viitorul unionismului şi al Irlandei de Nord nu poate fi găsit în diviziuni, va fi găsit doar în convieţuirea în acest spaţiu pe care suntem cu toţii privilegiaţi să îl numim acasă”, a subliniat Arlene Foster.

Arlene Foster, o avocată în vârstă de 50 de ani, adeptă convinsă a uniunii Irlandei de Nord cu coroana britanică, a redevenit prim-ministru în ianuarie 2020, după ce părăsise această funcţie în urma unui scandal legat de gestionarea subvenţiilor pentru energii regenerabile.

În timpul negocierilor pentru Brexit, rolul decisiv al DUP în parlamentul de la Londra, unde asigura o majoritate fragilă guvernului condus de Theresa May, i-a permis să influenţeze discuţiile cu Bruxelles-ul, partidul pronunţându-se pentru o separare clară şi netă de UE. Însă după victoria zdrobitoare a conservatorilor în alegerilor din 2019, care a pus capăt rolului DUP, lidera partidului nu a putut să împiedice instituirea de controale vamale între Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii.

Soluţia îi nemulţumeşte pe unionişti, care denunţă crearea unei frontiere în Marea Irlandei, şi a alimentat violenţe în Irlanda de Nord, fără precedent în ultimii ani.

Picătura care a alimentat fronda în DUP a fost decizia lui Arlene Foster de a se abţine de la vot în parlamentul local, în aprilie, în privinţa unei moţiuni care cerea interzicerea terapiilor de conversie a homosexualilor, o atitudine considerată prea timidă de ultraconservatorii din partidul său.

sursa digi24

Daca ti-a placut, distribuie acum!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Alte articole care te-ar putea interesa...
Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide