BREAKING NEWS
  • 23:45 » 2.551 Euro pentru primul copil nou-nascut,in Serbia
  • 23:17 » Accident VIOLENT pe o șosea din județul Prahova. Sunt două persoane rănite
  • 23:14 » FOTO: Accident teribil pe o șosea din Bistrița-Năsăud. Fetiță de 5 ani și o femeie, băgate în spital
  • 23:13 » Următoarea pandemie ar putea fi mai letală decât COVID-19, afirmă creatoarea vaccinului AstraZeneca
  • 23:12 » FOTO: Au văzut moartea cu ochii. Trei persoane au fost rănite şi au ajuns la spital, după un accident în Vâlcea
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Criza gazelor a scos la suprafață sexismul lui Vladimir Putin. Ce i-a spus președintele rus unei jurnaliste americane

Vladimir Putin a reușit în această săptămână să întruchipeze stereotipul rușilor mai puțin educați, făcând o remarcă sexistă la o dezbatere care a avut loc miercuri despre criza energetică cu care se confruntă Europa. Președintele rus s-a enervat după ce jurnalista americană Hadley Gamble i-a cerut să ofere explicații cu privire la rapoartele privind faptul că Rusia restricționează livrările cu gaze naturale către Europa, pentru a crește prețurile, moment în care liderul de la Kremlin i-a spus jurnalistei CNBC că este prea frumoasă” pentru a-i înțelege argumentele, notează Business Insider.

Schimbul de replici a avut loc miercuri cu ocazia evenimentului „Russian Energy Week” (Săptămâna Energiei Rusești), eveniment organizat la Moscova și moderat de jurnalista americană Hadley Gamble.

În cadrul interviului cu Vladimir Putin, pe scena evenimentului, aceasta l-a chestionat pe președintele Federației Ruse în legătură cu șantajul practicat la adresa Europei, prin livrările limitate de gaze naturale cu scopul de a crește prețul.

După ce liderul rus a respins aceste acuzații, Hadley Gamble l-a întrebat pe Putin cum Moscova își poate convinge partenerii europeni că este un furnizor de gaz „de încredere” în lumina evenimentelor desfășurate în ultima perioadă.

FBtTk7_VQAERfGE
Hadley Gamble este jurnalistă CNBC la sediul din Abu Dhabi și moderează emisiunea „Capital Connection”, unde invită diverși lideri ai lumii să vorbească despre subiecte geopolitice și economice. Sursă foto: Hadley Gamble/ twitter

Criza gazelor din Europa a scos la suprafață sexismul lui Vladimir Putin 

„O femeie frumoasă, drăguță. Îi spun una, și ea spune cu totul altceva. De parcă nu ar fi auzit ce am declarat”, a ripostat Vladimir Putin, întorcându-se spre bărbații din public, potrivit publicației The Daily Beast.

Jurnalista i-a spus însă lui Vladimir Putin că l-a auzit foarte clar, adăugând că a vrut doar să atragă atenția asupra faptului că Rusia a întârziat să mărească aprovizionarea cu gaze naturale.

Enervat și mai tare, președintele rus adăugat că Rusia crește aprovizionarea cu gaze către Europa.

„Ascultă-mă, tocmai ai spus că eu nu aprovizionez Europa cu gaze naturale. Te înșeli. Noi creștem aprovizionarea către Europa. Gazprom cu 10%, Rusia cu 15%. Creștem, nu micșorăm aprovizionarea. Chiar am spus ceva atât de greu de înțeles?”, a declarat Vladimir Putin, vizibil deranjat.

Interviul poate fi urmărit aici. Schimbul de replici are loc la minutul 5 și 35 de secunde.

Elita de la Moscova jignește femeile din Occident

Afirmația sexistă a președintelui rus vine după ce relatările din presa controlată de Kremlin despre vizita la Moscova a subsecretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, s-au axat pe comentarii legate de „avansul feminității” în Occident, jurnaliștii controlați de Vladimir Putin vorbind despre „femeile nebune și isterice din guvernul american”.

Agenția de presă RIA Novosti, cunoscută pentru știrile în ton cu direcția politică de la Kremlin, a ridiculizat vestimentația Victoriei Nuland. La rândul său, televiziunea de stat din Rusia a urmat exemplul, iar Olga Skabeeva, gazda emisiunii 60 de minute, a criticat ținuta lui Nuland, pe care a descris-o ca pe ceva ce s-ar fi putut vedea pe străzile din Moscova anilor ‘90 a lui Boris Eltin.

De asemenea, în cadrul unei alte emisiunii de la televiziunea de stat din Rusia, politologul Dmitri Evstafiev a spus că Victoria Nuland se comportă pur și simplu ca „o damă exotică”.

US Under Secretary of State Nuland arrives at Russian Foreign Ministry
Subsecretarul de stat al SUA, Victoria Nuland, a făcut o vizită la sediul Ministerului rus de Externe. Sursă foto: Profimedia Images

Pare evident că Vladimir Putin însuși împărtășește aceste abordări, pe lângă propaganda împotriva occidentului.

„O să repet încă o dată pentru dumneavoastră”, i s-a adresat președintele rus jurnalistei Hadley Gamble, pe scenă, înainte de a insista că Moscova a sporit, de fapt, livrările de gaze naturale către Europa și că „nu există nicio dovadă” care să ateste că folosește acest lucru ca pe o armă împotriva partenerilor europeni, conform CNBC News.

„Chiar am spus ceva atât de dificil de înțeles?”, și-a continuat Putin ironiile. Acesta a mers mai departe, afirmând chiar că liderii occidentali care fac acuzații conform cărora Rusia șantajează Europa „și-au ieșit complet din minți”, scrie ziarul american The Hill.

Reacția post-eveniment a jurnalistei Hadley Gamble

Născută în Tennessee și absolventă a Universității din Florida, Hadley Gamble este jurnalistă CNBC la sediul din Abu Dhabi și moderează emisiunea „Capital Connection”, unde invită diverși lideri ai lumii să vorbească despre subiecte geopolitice și economice. De asemenea, prezintă pentru reţeaua de televiziune CNBC Forumul Economic Mondial de la Davos şi este prima jurnalistă occidentală care i-a intervievat pe oficialii de rang înalt saudiţi după moartea jurnalistului Jamal Khashoggi, în 2018.

„Hadley este şi o susținătoare dedicată a vieții femeilor la locul de muncă şi a progresului acestora în lumea arabă”, se mai arată în descrierea ei de pe CNBC News.

După interviul cu Vladimir Putin, Hadley a comentat pe Instagram: „Domnule preşedinte, de ce vă temeţi?”. Mesajul a venit în contextul în care jurnalista l-a întrebat pe președintele rus despre detenția lui Alexei Navalnîi și dacă Dmitri Muratov, câștigătorul din acest an al Premiului Nobel, ar putea fi etichetat drept „agent străin” de către Moscova.

„Cetățeanul pe care l-ai menționat este acum în închisoare”, a spus Putin despre Navalnîi, fără să-i pronunțe numele. Acesta a mai spus că „nu intenționăm să le oferim condiții diferite față de alți deținuți persoanelor care au încălcat legile rusești, chiar dacă acestea folosesc activitatea politică drept acoperire”.

În ceea ce-l privește pe Dmitri Muratov, Putin a spus că acesta nu va fi numit „agent străin” dacă respectă legile Federației Ruse.

Totodată, Hadley Gamble a ridiculizat reacţia presei ruse, după ce cotidianul Kommersant a publicat o fotografie pe prima pagină, care îi scotea în evidență piciorul ridicat în timp ce se afla pe scenă cu Vladimir Putin.

„Cel mai bun unghi al meu. #feminism #Rusia”, a scris Gamble în subsidiarul postării.

Vladimir Putin s-a contrazis singur 

În timp ce Putin a sugerat că aprecierile lui Hadley Gamble sunt motivate politic, pentru că sugerează faptul că Kremlinul ar putea profita de creșterea prețurilor la gaze naturale pentru a determina autoritățile germane de reglementare să aprobe darea în folosință a gazoductului Nord Stream 2, liderul de la Kremlin a declarat că o astfel de aprobare ar „diminua semnificativ tensiunile de pe piața energiei”.

Construcția gazoductului Nord Stream 2, care transportă gaze naturale din Rusia direct în Germania prin Marea Baltică, a fost finalizată luna trecută, însă așteaptă în continuare aprobarea autorității de reglementare a energiei din Germania pentru a începe operațiunile.

„Dacă ei cer să creştem mai mult livrările de gaze, suntem gata să le creştem. Le vom creşte cu cât cer partenerii noştri. Nu există niciun refuz, niciunul”, a precizat Putin la conferinţa pe teme energetice desfăşurată la Moscova, calificând drept „lipsită de sens” acuzaţia că Moscova ar folosi energia ca armă politică.

De altfel, cu câteva ore înainte de eveniment, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Gazprom furnizează în prezent Europei gaze la nivelurile maxime prevăzute în contractele existente şi orice creştere a acestora va trebui negociată cu compania rusă, transmite Agerpres.

2021 Russian Energy Week forum in Moscow
Vladimir Putin este un jucător pe piața energiei și a declarat recent că vrea să stabilizeze piețele globale de energie. Sursă foto: Profimedia Images

Sâmbătă, Aleksandr Novak, vicepremier responsabil cu chestiuni energetice, a declarat la televiziunea publică rusă că Rusia consideră că o nouă criză a gazelor este posibilă în Europa.

„Nu exclud posibilitatea repetării unei asemenea situaţii”, a spus Novak, făcând apel în consecinţă la liderii Uniunii Europene să negocieze.

În ciuda declarațiilor, nu există grabă din partea Rusiei ca să livreze gaze suplimentare către Europa

Ministrul rus adjunct al energiei, Pavel Sorokin, a declarat săptămâna aceasta că Rusia nu şi-a schimbat planul de alimentare a depozitelor sale cu gaze până la 1 noiembrie, sugerând că nu există nicio grabă de a furniza Europei gaze suplimentare pe piaţa spot.

Rusia a mai declarat recent că este dispusă să crească livrările de gaze către Europa, dar pare că doreşte să facă acest lucru în cadrul unor noi contracte pe termen lung. „Dacă vor fi cereri suplimentare pentru gaze, aceasta se va putea face numai prin noi condiţii contractuale”, a declarat miercuri ministrul rus al energiei, Nikolai Şulghinov.

Tot în cadrul evenimentului „Russian Energy Week”, preşedintele Putin a precizat că europenii au făcut în ultimii ani „greşeala” de a miza pe achiziţiile pe piaţa spot în loc să încheie cu Rusia contracte pe termen lung pentru achiziţia de gaze. El a pledat în acest context pe stabilirea „unui mecanism pe termen lung pentru stabilizarea pieţei energiei”.

Preţul gazelor naturale pe piaţa europeană a ajuns luna aceasta la niveluri record, dar Kremlinul a negat în mod repetat că Rusia limitează în mod deliberat volumele livrate pentru a exercita presiuni în vederea aprobării rapide de către organismele de reglementare europene a gazoductului Nord Stream 2.

Actuala criză energetică, de o amploare mondială, este provocată în special de creşterea cererii după reluarea activităţilor economice afectate de restricţiile generate de pandemia de COVID-19. Dar în acelaşi timp o serie de factori au redus oferta, provocând creşterea preţurilor.

În Europa stocurile de gaze sunt la un nivel foarte redus, ca urmare a iernii prelungite care a trecut. La aceasta se adaugă o contribuţie redusă a energiilor regenerabile, cum este cea eoliană, pentru care condiţiile meteo nu au fost suficient de favorabile.

Sursa: digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide